ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

EL CAS DELS NINOTS MIGRANTS


A la foto que podeu veure en aquesta informació sembla que quatre joves subsaharians estan intentant saltar una tanca molt alta. No són persones, són ninots; i l'artista faller que ha fet la composició perseguia el que s'ha aconseguit: impactar el públic. Tant, que dissabte a la nit, un grup d'una dotzena de persones, entre elles diversos subsaharians, van intentar pujar a la tanca per baixar-los en entendre que era una burla o una escenificació inapropiada d'un drama, d'una realitat present a moltes tanques, principalment a Europa. Aquests quatre ninots estan instal·lats sobre la tanca que separa a la plaça de l'Ajuntament de València el públic de la zona de xut de les mascletàs, per seguretat. I a pocs metres de la falla municipal, una formidable oda a la pau ideada i construïda per Pere Baenas i dissenyada per Esif, un dels artistes urbans més sensibles a la crisi social. La falla està composta per dos enormes coloms i té el lema Dos coloms, una branca, és un al·legat pacifista. La dels migrants és una escena rescatada de la falla de la meditadora del 2020, la de la pandèmia que es va cremar gairebé d'amagat.
La policia nacional va haver d'intervenir davant la possibilitat que els que es van indignar amb l'escena acabessin baixant o destrossant els ninots. Va ser la mateixa policia la que va explicar als indignats el sentit de l'obra, i aquests van comprendre que la seqüència havia estat dissenyada justament per denunciar com milers de persones intenten, moltes vegades sense èxit, fugir de la misèria, de la guerra, de la fam , cap a una terra que els tanca les portes, amb tanques de gran alçada i amb mesures repressives.
El que va passar dissabte en aquesta falla confirma el poder de l'art faller, una forma de creativitat que va néixer fa més d'un segle i mig amb voluntat crítica, amb vocació irreverent, amb la necessitat de provocar en qui contempla els monuments fallers una reacció. Aquesta tradició s'ha mantingut amb alts i baixos, amb períodes de gran potència discursiva, com durant la República o durant la transició, i amb èpoques on l'art faller estava tan adormit com les portades dels diaris.
L'art faller no és objecte d'admiració entre els corrents crítics del gènere, entre altres motius perquè és efímer: tot desapareix a la Nit de la Cremà, a la nit de Sant Josep, quan totes i cadascuna de les més de 700 falles – grans i infantils– són víctimes del foc que els nostres ancestres activaven per celebrar el canvi de solstici i espantar mals esperits.
És una injustícia històrica. L'art faller ha sabut, any rere any, oferir la mirada àcida de l'actualitat política, cultural, social, econòmica, cultural i fins i tot internacional. Amb apostes vibrants com la de la falla guanyadora d'aquest any a la Secció Especial (les de més pressupost), que és l'Antiga de Campanar; una clara advertència cap als perills del canvi climàtic. Un dau: la falla guanyadora està ubicada al barri on no fa gaire va cremar l'edifici de dues torres que va provocar la mort de deu persones i centenars de damnificats.
El que va passar dissabte a la plaça de l'Ajuntament és la confirmació de l'enorme utilitat de l'art faller, de la capacitat per generar emoció i, en paral·lel, reflexió sobre el moment que ens ha tocat viure. En una festa visitada per centenars de milers de persones cada any, que troben en aquestes falles un atractiu únic per observar la bellesa, molt barroca de vegades, de la composició monumental dels ninots i les seves històries particulars.
És, finalment, una victòria per als que consideren que les falles són un exemple únic al món per impactar a l'ànima dels qui les observen. En aquest cas, de quatre ninots intentant saltar una vall al cor de València. - Salvador Enguix - lavanguardia.cat



Publica un comentari a l'entrada

11 Comentaris

  1. Pues no me parece mala idea, a mi entender es hora de que nos concienciemos.
    Somos un país donde prima lo lúdico, no hay mes que no tenga una fiesta en una ciudad que no dure diez días, al menos esto tiene sentido común y hace pensar.
    Salut

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla una bona idea, però com passa amb tot el dia d'avui, les coses s'han d'explicar. per evitar malentesos.

      Salut.

      Elimina
  2. Pues no me cabe duda que el arte fallero tenga esa intención, pero a varias bandas. Habrá fallas que acaso ridiculizan o satirizan lo que otros considerarían digno de respeto. Y ahí, ese llamado arte fallero o de ninots puede ser también lugar de encontronazo y no solo de encuentros, pero si se asume colectivamente, bien vale el objetivo. Pero es lo que tiene la sátira, no conformará a todos pero debe existir, como los carnavales (los de verdad no las memeces que a veces montan los municipios) Ahora bien, tras la cremá del edificio que ardió hace poco esto de la tradición tiene una sonrisa amarga. A mi modo de ver.

    ResponElimina
  3. La gracia de las Fallas reside en esto, en satirizar o ridiculizar a unos y a otros. Las hay también de Puigdemont y Sánchez.

    ResponElimina
  4. Como he visto muchos años de fallas, esto es nuevo, los ninots hacen criticas (sin tratar de ofender a nadie),con figuras del pais valenciano. No sé como interpretar estas, aunque parezca que tienen un carácter social, consigan lo contrario o al menos la discusión .No me gusta, pero bueno ,nunca se sabe y entremos en una nueva fase de critica en las fallas.
    Saludos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Parece que la intención del fallero es buena, pero fíjate que la policía ha tenido que explicárselo a unos cuantos migrantes que se querían cargar la falla. Cada año hay alguna falla que crea controversia, y en algunos casos con bastante más mal gusto que en este caso. Parece una reivindicación en positivo a favor de los migrantes, o al menos visibiliza el hecho de que realmente saltan la valla, eso es lo que nos tendría que preocupar, que siguen habiendo vallas. Unas vallas que no ponen en donde entran más migrantes, el aeropuerto de Barajas.

      Saludos,

      Elimina
  5. La crítica y la sátira siempre han generado malestar y controversia, unas veces como parece sucede en esta ocasión por no ser aceptada por el criticado o satirizado. Me cuesta disfrutar la pasión valenciana por el fuego y la pirotecnia , a mí el ruido me molesta en todas sus formas , pero en fin...Son tradiciones y afortunadamente ese ruido no nos llega, nos llegan otros ;) Un abrazo fuerte y buena semana fallera !

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hay dos fiestas de las que no se puede hablar, o no de debería hablar si uno no las ha vivido. Los Sanfermines y las Fallas. Puedo dar fe de ambas.

      Elimina
  6. Quise decir, unas veces, por no ser comprendida , como en esta ocasión y otras por no ser aceptada...

    ResponElimina
  7. Aceptado y comprendido. Un abrazo!

    ResponElimina
  8. Hay dos fiestas de las que no se puede hablar, o no de debería hablar si uno no las ha vivido. Los Sanfermines y las Fallas. Puedo dar fe de ambas.
    Vale.

    ResponElimina