El diari El Mundo aporta una foto del sumari del cas Koldo de fa un mes en un reservat de la marisqueria La Chalana, on l’exministre José Luis Ábalos s’hauria reunit a sopar amb Koldo García, que va ser el seu assessor i principal acusat en la trama del cobrament de comissions per la compra de mascaretes els primers dies de la pandèmia. Segons el jutge, Ábalos hauria provat de mitjançar per resoldre les reclamacions del Govern de les Balears, en mans del PP, respecte a les compres que va efectuar al seu dia l’ Executiu de les Illes.

Filtrar sumaris en curs ha deixat de ser un delicte per ser un esport, que ens fa córrer a la premsa darrere seu. Això és el que hi ha i no ho canviarem a hores d’ara. Però el més curiós és que Ábalos encara no té cap acusació en ferm, ni tan sols està investigat i ja ha estat condemnat per propis i estranys, cosa que ha fet que per defensar-se es protegís darrere l’acta de diputat, ara del grup mixt. Tothom té tanta pressa a determinar responsabilitats, el PSOE per mostrar-se exemplar i el PP per aparèixer com una força implacable, que han deixat l’exministre entre les potes dels cavalls abans d’hora. La seva mort civil resulta precipitada.

És evident que, com a mínim, hauria comès això que l’article 1903 del Codi Civil denomina culpa in vigilando. És a dir, tindria una responsabilitat directa per no haver vigilat de manera adequada altres persones que van produir un dany. Però més enllà d’això, cal veure si va obtenir o no algun benefici o si va participar o no de la trama corrupta.

És curiós que de la reunió en un restaurant fa un mes se’n treguin tantes conclusions. El fet que fos en una marisqueria ho fa especialment sospitós. Hem vist fotos a la premsa d’implicats en l’escàndol pels ERO d’Andalusia endrapant escamarlans gegantins amb diners públics, que van resultar més condemnatòries que les sentències. Així s’ha d’anar amb molta cura a exhibir-se amb el marisc. És millor evitar-ho com suggeria Natalie Portman a la pel·lícula Closer, encara que per altres­ raons: “No menjo peix ni marisc perquè orinen al mar”. Jude Law li responia que els nens també ho fan. I l’actriu concloïa: “Tampoc menjo nens”. Màrius Carol.