En el dia de la dona millor deixar l'escrit en mans d'una, per la qual sento una devoció especial, perquè és una dona sense més ni més, sense excessos ni escarafalls, posem que parlo de Llucia Ramis. Amb el meu pare vèiem el futbol femení per la tele, i ell es referia sempre a 'les nenes', jo em refereixo a 'les dones', he canviat i, en canvi, em refereixo als 'nens' quan veig els homes. I és que el futbol femení ha fet molt pels drets de les dones, i aix que pot semblar una fotesa té la seva importància, sovint els canvis venen per les petites coses, fixeu-vos nomès en el tipus i comportament del públic cada vegada més nombrós del futbol femení, i compareu-ho amb el comportament del masculí.
Són nines. Miren a càmera sota missatges com “Serà cap de tecnologia”, “Serà rectora”, “Serà CEO”. Els cartells, a molts punts de la ciutat, formen part de la campanya 8M de l’Ajuntament de Barcelona, que enguany duu l’eslògan ‘Trenquem el sostre de vidre’. Grinyola per diversos motius. Primer, perquè són nines. Per què enfocar el feminisme com un futur utòpic, com una idea que quallarà les properes generacions? Per què preparar el terreny per a elles i no exigir-lo des de ja per a nosaltres, per a les adultes, per a les mares i àvies? Per què no posar en els cartells una dependenta o cambrera, que combina la seva feina amb estudis universitaris, disposada a presidir una corporació audiovisual? No pot aspirar una doctora de mitjana edat a dirigir l’hospital on passa mil hores cada dia?
I per què ambicionar llocs de poder i alts càrrecs propis del neoliberalisme? I si aquestes nines volen ser pageses, mestres, perruqueres, tatuadores, desenvolupadores d’apps o productores de videojocs? O escriptores, camioneres, cuidadores, jugadores de bàsquet. Això sí, amb salaris dignes, horaris decents, tractades amb respecte, i no com si no meresquessin ser on són quan ocupen llocs tradicionalment monopolitzats per homes.
La campanya grinyola perquè és inofensiva. Com ho varen ser els Fridays for Future i focalitzar en la figura de Greta Thunberg un tema tan fonamental com el medi ambient. Els nins són inofensius. A més, infantilitzen allò que promouen si és un tema sobre el qual han de responsabilitzar-se els adults, cas de l’ecologisme o la voluntat de canviar el món, o que hi hagi pau. Ja creixeran i llavors, quan siguin grans, s’adonaran que la realitat no és tan senzilla com els seus desitjos naïfs. Tenim temps per solucionar amb ells allò que no hem sabut arreglar fins ara. És el que transmeten els infants a les campanyes, quan no incideixen en els problemes que pateixen.
Els mateixos cartells tendrien un impacte diferent si, en comptes de prometre un futur ideal, anassin acompanyats d’aquestes xifres: de les 18.731 denúncies per violència sexual interposades a Espanya el 2022, un 40% van tenir nines com a víctimes. O aquestes altres: un de cada deu adolescents d’entre 14 i 17 anys reconeix haver estat víctima de conductes de control per part de la seva parella, i la majoria són noies, segons un estudi de l’Observatori Social de la Fundació La Caixa. O d’aquest titular: “Les noves generacions són les més escèptiques pel que fa a les desigualtats entre homes i dones”, segons el CIS. Seran caps de recerca i rectores, però passaran per això.
Entenc el missatge positiu i optimista de la campanya; qui no voldria el millor per als fills, el millor per a les filles. Però no trenca res, encara menys el sostre de vidre. Ni tan sols el visibilitza. Diferent seria que a les imatges hi hagués una cap de tecnologia amb un company de feina, i l’advertència que la bretxa salarial s’ha eixamplat per primera vegada des del 2017, segons un estudi de la Cambra de Comerç. O que hi sortís una CEO vora els rumors i indirectes que ha hagut d’aguantar per part dels qui no obtingueren el càrrec. O una reconeguda dona d’èxit amb problemes d’ansietat, falta de son i de temps, i hi digués: “És malabarista”. O els comentaris que reben els articles esportius escrits per dones. O els comentaris i atacs que reben les campanyes i articles sobre dones realment sacsejadors. O una científica eminent a punt d’obtenir el Nobel, i un senyorot al costat que li etzibàs: “Escolta, nena”.
Amb les tendències actuals la pressió vol que siguin 'caps' d'empresa, enginyeres o futbolistes d'elit, el cas és marejar la perdiu i no deixar que la gent visqui com els sembli.
ResponEliminaEs del que es queixa Llucia Ramis. Cadascún@ que sigui el que vulgui ser.
EliminaCreo q estamos en lo de siempre, podemos ser todo lo puntillosos q queramos con el lenguaje, las campañas de concienciación y hacer todo tipo de matizaciones hacia todo tipo de cuestiones femeninas y/o feministas ...mientras sea necesario hacerlo algo no funciona y me temo no funcionará del todo jamás, por una cuestión q es imposible de cambiar.. biológicamente somos diferentes, parimos y somo más débiles físicamente, esto no lo puede cambiar nadie y cuando imperan los instintos primarios y sale la bestia parda q todos llevamos dentro eso nos hace vulnerables y menos competitivas deportiva y laboralmente ...Por eso sólo habrá igualdad real cuando lo único q importe y se mida sea la valía intelectual, los méritos profesionales, académicos o deportivos, así como la creatividad artística y la calidad humana ...o sea , NUNCA ; )
ResponEliminaPor cierto yo llamo niñas muchas veces a mis amigas o a mis hermanas y te aseguro q no lo hago minusvalorandolas es por cariño y siempre de forma simpática ...ahora suena mal todo...Mira, por ejemplo, a mí me suena horrible el Doña y hay gente q le encanta, ya ves ; ) ...A pesar de todo la idea general te ha quedado muy bien FRANCESC, muchas gracias y un fuerte abrazo !!!
Tambien nosotros nos referimos a nuestras hijas como las niñas, pero es lenguaje coloquial, 53 una, 51 otra y 38 la peque, y una nieta con 23, que por cierto se llama María, 21 Laura i Marc, 16 Roberto y 5 Biel. Pero a los nietos ya no los llamamos por su nombre. La igualdad no se conseguirá nunca por no somos iguales, como bien dices, pero podríamos empezar por la igualdad salarial en él trabajo. Como sucede con la inmigración, menos buenismo y más activismo es lo que hace falta.
EliminaUn abrazo!
Hombre, francamente, llamarle "nena" a tu secretaria o a la empleada que está en la recepción de la empresa (o el puesto de trabajo que sea) hoy en día ya suena un poco raro, pero mira, si eso no pasa de ahí y la respetas y LE PAGAS CORRECTAMENTE Y SIN BRECHA SALARIAL, y si a ella no la molesta ese trato... pues allá ellos dos. Pero, vayamos un paso más allá: ¿Qué pasa si esa secretaria, le llama "nene" a su jefe?
EliminaPues igual, depende el trato que tengan RICARD, si no tienen un trato cordial dudo que nadie llame nene o niña a nadie : )
EliminaPor concretar más, así como llamo a veces, niñas a mis hermanas o amigas, jamás llamo niño a mi hermano o amigos, sin embargo en Andalucía llaman chquillo o chiquilla a todo el mundo en Cádiz quillo .. es un tema de costumbres, no creo que haya conoctación despectiva de género, se nota mucho cuando se usa así.. eso sí que chirría, pero lo mismo que chirría el ponerle la o el delante del nombre tan habitual en Cataluña ¿ me explico? : )
EliminaEl LA o EL delante, en mujeres puede ser también NA, es otra costumbre El Nen i la Nena. Na Maria seria en catalan antiguo o mallorquin.
EliminaA mi, Don RICARD Y Doña Maria, la señora de la loteria hoy me ha llamado rey , otra costumbre, como algunas mujeres tienen por costumbre decirte cariño. Menos la propia que te llama de todo, últimamente se dirige a mí como: el lucero del alba, y yo la llamó mi ovejita lucera. Cosas de viejos.
Elimina
ResponEliminajajajaja si so movéis en medio de un ambiente tan bucólico y pastoril, todo va bien ; )
54 años de casados, más 6 de noviazgo, dan mucho de sí, de hecho es toda una vida juntos. Piensa que en nuestra primera cita a Nuri le faltaba un día para cumplir los 15 años.
EliminaUn abrazo.