L'aprovació de l'amnistia havia de ser el moment central de la legislatura, però ha estat eclipsada per l'avançament electoral a Catalunya. El Congrés ha avalat la llei amb els vots de la majoria de la investidura de Pedro Sánchez, sense cap sorpresa d'última hora després de l'acord del PSOE, ERC i Junts de la setmana passada que troba un nou encaix per als delictes de terrorisme i fa algunes modificacions a la primera versió de la llei. Ara, la norma passarà al Senat, on toparà amb la majoria absoluta del PP que la bloquejarà durant un parell de mesos abans de retornar-la al Congrés per a l'aprovació definitiva, previsiblement a finals de maig. La tramitació de l'amnistia impactarà de ple en la campanya electoral catalana i des de Junts ja alimenten el retorn de Carles Puigdemont per assistir al ple d'investidura, que seria cap a l'estiu.

Després de negociacions agòniques, el PSOE, ERC i Junts van trobar el desllorigador per aconseguir tirar endavant l'amnistia. La fórmula va ser un nou redactat del delicte de terrorisme, de tal manera que continua exclòs de la llei, però amb excepcions que, segons els negociadors, permetran que la causa de Tsunami s'hi pugui acollir. També es van fer modificacions en l'abast temporal -ara agafa els fets des del novembre de 2011 fins al novembre de 2023- i en alguns punts del redactat per fer-la més robusta de cara als previsibles embats del poder judicial, que continuarà tenint l'última paraula. Els partits de la investidura han celebrat l'aprovació de la llei en un ambient crispat per la dreta de PP i Vox. En el debat, ERC i Junts han aparcat les diferències per tancar files i advertir que el procés continua ben viu. O això es pensen, no són conscients que l'acaben de liquidar avui, però la seva curta volada no els permet adonar-sen, és el que els passa als polítics de vol gallinaci.

Mentrestant, i ves per on, Pedro Sánchez,. ha demostrat ser un home de paraula, l'únic  dins aquesta patuleia. M'explicaré. Fa mesos que acusen a Sánchez d'agafar-se al que sigui per seguir governant, i ara resulta que no era així. Després de la convocatòria de Pere Aragonès d'anar a eleccions a Catalunya el 12M en no aconseguir que la CUP li aprovi els pressupostos, de rebot Sánchez ha decidit prorrogar els pressupostos espanyols fins al 2025, i ja avui mateix ha patit un revés en abstenir-se juntsxcat i ERC en la votació promoguda per al PP per investigar el cas Koldo. Vol dir que Sánchez, davant d'aquest panorama no tenia per què haver aprovat avui la llei de l'amnistia, atès li han complicat i molt una legislatura ja de per si complexa. Compte, però, ara es perdran dos mesos en aquesta onerosa inutilitat que és el Senat, que de fet la seva única inutilitat és la d'aplicar el 155. Dic compte, perquè d'aquí a dos mesos quan aquesta llei torni al Parlamento, Sánchez s'ho pot repensar i dir 'donde dije digo digo Diego' i no vagi endavant l'amnistia, evitant així el retonno de Puigdemont. Ai senyor 'tanto remar para acabar en la orilla', embolica que fa fort i tomar pal culo toooo.