ÚLTIMS ESCRITS

8/recent/ticker-posts

LA VIDA EN UN BLOC


S'atribueix al periodista Justin Hall l'honor de ser pioner del que entenem com un bloc, o blog. Quan Hall tenia vint anys i era un estudiant universitari va començar a exercitar-se en l'ús diari de la web, escrivint i navegant-hi, el que el va ajudar a desembarcar a l'equip de la coneguda revista Wired, una icona entre les publicacions dedicades a Internet. Tot i que s'han definit com diaris personals, el que s'ajusta inicialment a la realitat, els blocs es van diferenciar d'aquells, també des del principi, en dues qüestions crucials. 

La primera és que, mentre en un dietari clàssic les entrades i anotacions es produeixen en ordre cronològic, de més antigues a més recents, en un bloc s'inverteix aquest ordre, de manera que es consulta començant pel final, retrocedint en el temps a des d'allí. La segona, i molt més important, consisteix en que normalment els diaris personals estaven, i estan, dedicats a atresorar els secrets de la nostra identitat més profunda. Encara es venen a les papereries llibrets de fulls en blanc que es tanquen com caixes fortes amb pany i forrellat per tal que ningú tafanegi el que hi escriuen els nostres adolescents, diaris personals que qui més qui menys ha tafanejat. Per contra, els blocs van ser ideats per ser llegits, estan plens d'enllaços a altres blogs que els altres escriuen i, siguin quins siguin els valors que s'hi defensin o estiguin presents, la intimitat no forma part d'aquest elenc. Al contrari, es diu que hi ha una bona dosi d'exhibicionisme, de vegades sota l'excusa de la comunicació, en tota l'activitat que es desenvolupa a la xarxa. Se l'acusa també d'endogàmica, i en certa manera així és, tot i que, més aviat diria que conflueixen en els blocs una serie de persones compromesos en les coincidències, que es visiten i deixen comentaris entre ells, encara que haig de confessar que en aquest sentit, deixar comentaris, sóc un petit i negligent desastre. És una afinitat innata de L'ésser humà cercar complicitats, el dret de reunió traspassat a la xarxa, la idea de tribu, i els blocaires formem part d'una tribu. El bloc és també divulgació i compromís. Aquí ningú cobra i per tant no té el pensament ni les seves ideés censurades per la butxaca, i diria que cada vegada es desbarra menys i es raona més. 

De fet, un bloc és l'últim reducte de llibertat i honestedat informativa que queda, sempre dins la capacitat de cadascú, i sense tallar-se, lliurement la gent s'esplaia i diu la seva. Deu ser - entre altres coses - aquesta, una de les causes dels menys-teniment en general dels suposats professionals de la informació - els periodistes - que curiosament, molts d'ells tenen també el seu bloc. Com els polítics, que el tenen només quan els convé i pocs estan en actiu de manera permanent. El bloc, és també una eina que permet esbravar-se al ciutadà mitjà que molt té a dir i no sap com canalitzar a traves dels mitjans la seva opinió, a vegades el seu crit. I és cert que acabes caient en una certa per a no dir clara rutina i que a mida que s'allarga la vida del bloc cada vegada costa més que vols dir. 

Però això va ser uns anys després de que Hall comences a publicar la seva vida a Internet dia a dia, Encara faltava molt perquè apareguessin Twitter (X) o Facebook; és quan els blocs creats per Pyra Labs el 1999​ i adquirits per Google el 2003​, eren el 'rien va plus' de la modernitat tecnològica, però la seva actualitat va ser efímera, aviat varen ser superats pels esmentats twitter o Facebook La llista dels blocs oblidats des que vaig començar al 2006 és extensa, molt extensa. És el que hi ha, totes les novetats tecnològiques pateixen la síndrome Joaquin Murrieta, que ja està afectant a Facebook i Twitter, de clara capa caiguda, i ho farà també amb Instagram o Tit-Tok, que seran substituïts encara no sabem per què, però que també serà engolit per un altre avenç i així successivament. 

No sé, per a mi el bloc és una 'joie de vivre', una il·lusió diària i una manera d'esbravar-me, d'opinar sobre la majoria de les coses que no entenc ni en tinc idea, que és un dels esports nacionals, i al que de moment, m'hi segueixo dedicant, amb menys temps del que pugui semblar. Ja ho deia no sé qui: No només dels blocs viu l'home. 

Publica un comentari a l'entrada

10 Comentaris

  1. Mientras haya educación, las ideas dispares no han de preocupar, lo preocupante sería que todos pensáramos lo mismo y de la misma manera.
    Un abrazo

    ResponElimina
    Respostes
    1. Discrepar educadament costa molt, però en això estem.

      Elimina
  2. Déjame hacer un apunte. Referente a los blogs, tipo diario personal. Los hay y quizás te sorprendería el número. Es curioso porque donde menos hay, parece ser que es en la comunidad de habla española (latina incluida, claro) y donde más, en Asia, especialmente en Indonesia.
    Hay una modalidad de blog que es privada y que cuando se configura incluso permite no aparecer en los "robots de los buscadores". Si miráis en la configuración de Blogger, veréis que esas opciones están ahí como posibles. Yo tengo un amigo que escribe su blog tipo bitácora personal desde 2009. Solo la puede leer él mismo y un círculo muy pequeño de personas entre las cuales tengo el privilegio de estar. Él no había pensado en mi y fue otro quien le sugirió que me diera entrada.
    También conozco blogs que son «comunitarios», es decir; tienen varios autores y solo entre ellos pueden verse. El blog está cerrado para el resto del mundo.
    Bueno; solo era eso. Subrayar que sí que hay bitácoras personales y privadas.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ho sé, de fet el bloc entès com a diari hauria de ser personal, però en general la majoria necessitem omplit el nostre ego, la nostra petita quota de vanitat al compartint-lo

      Elimina
    2. Jo tinc la meva bitàcola personal, privada i destinada només als meus estimats que la podran llegir (si volen; i no em preocupa si ho fan o no) quan jo, ja no hi sigui. Justament aquests dies que vaig estar absent, estava pensant a migrar-la de Blogger fins a un domini propi.

      Elimina
  3. Has arribat a una conclusió que no ets l'únic. La meva neta Maria a Instagram ha donat de baixa el que tenia i n'ha obert un on només tenen accés els qui ella vol. La gent s'està adonant que no és bo exhibir impúdicament la seva privacitat, que cal preservar-la.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs sí. Encara que en el cas de la Maria, no calia donar-lo de baixa. Només canviar la privacitat a compte privat i esborrar de seguidors tots aquells que no vols. És el que he fet jo. I he passat de tenir 400 i pico seguidors a tenir-ne 81 (fotògrafs amics inclosos). De totes formes, el meu Instagram no es podria qualificar d'exhibició impúdica del meu món privat. El que publico és bàsicament fotografia impersonal.
      Bon cap de setmana. A veure què fa el Girona i les noies del Barça avui.

      Elimina
  4. Ai si, el Girona i el Barça de les dones ens enamoren. Veure'm

    ResponElimina
    Respostes
    1. Han fet la feina. Visca el "girobarça o barçagiro" !!

      Elimina
  5. Pozí, ho han, el Girona virtual equip de Champions i les dones del Barça a la final de Bilbao.

    ResponElimina