Fa anys que David Grossman (Jerusalem, 1954) escriu sobre “la situació”, el conflicte que Israel manté amb Palestina. Però els seus articles i assajos s’han multiplicat des de la matança que va perpetrar Hamàs el 7 d’octubre i la consegüent operació de revenja de l’Estat hebreu. Al seu nou llibre, ''El preu que paguem'(Edicions 62/Debate), l’escriptor recull onze d’aquests textos i analitza totes les decisions que han portat Israel al “precipici”. Aprofita també per fer una crida a la pau.
Diu que Israel ha caigut a l’abisme.
Israel no és tan fort com sembla. Als israelians ens van educar per pensar que seríem sempre guanyadors, ja que tenim l’exèrcit més fort de l’Orient Mitjà i el número tres o quatre de tot el món. Però la història, i els recents atacs del 7 d’octubre, demostren que no és així.
Què recorda d’aquell dia?
Una tristesa que continuem arrossegant. Els israelians tenim la sensació que no hi ha opció a una prosperitat pròxima. Per descomptat, sabem que els responsables són un cert grup de persones i no tots els habitants de Gaza. Però el que va passar va més enllà de la brutalitat i de l’antihumà. Continuem sense saber res dels ostatges. La idea que en un futur hàgim de perdonar-nos tots i conviure no és una cosa que molta gent estigui disposada a acceptar.
I l’ocupació... l’accepten?
Ens hem tornat experts a negar una gran part de la nostra realitat. La majoria dels ciutadans israelians prefereixen mirar cap a un altre costat. Pots viure una vida molt còmoda a Israel sense topar amb un palestí, però això ni té sentit ni pot continuar sempre així. El que aterra moltes persones és que Hamàs governi. Un primer pas penso que seria acceptar que Hamàs formi part de la vida civil, però que no tingui poder executiu, almenys les primeres dècades. Però no em pregunti com aconseguir-ho. Jo em dedico a escriure.
Escriure l’ajuda a comprendre?
També a recordar la complexitat de l’ésser humà i a posar-me sota els múltiples punt de vista. Si no escrivís, la meva visió seria més esbiaixada i podria caure en l’estereotip. Això no vol dir que hagi de perdre la meva identitat com a israelià ni com a jueu. Però crec que és interessant acostar-se a totes les realitats i la manera de fer-ho que he trobat és amb un bolígraf i un ordinador.
Pot expressar les seves opinions lliurement?
D’una banda, tenim una democràcia impressionant, en què hi ha llibertat d’expressió, de manifestació, de premsa i de reunió. Però, de l’altra, fa més de cinquanta anys que ocupem un territori. No crec que un país pugui ser veritablement democràtic si és un ocupant. És fàcil d’entendre. Si els palestins no tenen una llar, nosaltres tampoc no la tindrem.
Qué ha de passar perquè això tingui lloc?
Israel i Palestina no poden aconseguir la pau sols. Necessiten la mediació de països forts, com els Estats Units, Anglaterra, Alemanya o França, entre d’altres. Algú que obligui les dues parts a mirar-se als ulls i parlar. Sense la seva ajuda, no crec que sigui factible, almenys avui dia, recuperar-se d’aquest malson que estem vivint.
I què opina d’Espanya? Acaba de reconèixer l’Estat palestí amb les fronteres del 1967.
Ho veig com un acte positiu. Pot ser que Israel doni mostres de malestar cap al poble espanyol, però dubto molt que s’espatllin les relacions. Són bones i hi ha una estimació mútua. La meva única reserva davant aquest reconeixement dels palestins com a Estat és quan es farà. Molts israelians han estat massacrats i reconèixer ara Palestina... No té res de dolent. Només dic que hi ha qüestions de certa delicadesa i consideració a tenir en compte. Però no crec que menteixi si dic que el desig majoritari és que ningú més perdi la vida. Sembla que un dramaturg boig estigui escrivint aquesta funció. El que molts volem de tot cor és que s’abaixi ja el teló.
“Un país no pot ser veritablement democràtic si és un ocupant” - El preu que paguem - David Grossmann.
Lara Gómez Ruiz l'ha entrevistat a la vanguardia.
Claro que no,las relaciones de España son excelentes con Israel,en todos los campos desde el científico al de defensa.Cambiara el gobierno y cambiará el diálogo, es la política.
ResponEliminaOtra cosa es saber cómo solucionan el problema con los palestinos,llevamos desde jovencitos escuchando soluciones y no hay manera,cuando no son los palestinos,son los sionistas los que rompen las propuestas de paz.
Saludos
Desde 1948 andamos con el tema, aunque el conflicto venía ya de antes.
EliminaSaludos.
Cada gobierno tiene su estrategia. A este, por lo que sea, le interesa reconocer Palestina en detrimento de Israel.
ResponEliminaPalestina la va reconèixer fa 10 anys el PP, el PSOE i la resta de partits. No ho vàren fer oficial, però el reconeixement implícit hi era.
ResponEliminahttps://www.lasexta.com/noticias/nacional/contradiccion-hace-10-anos-voto-favor-reconocer-estado-palestina-ahora-aplaude-anuncio-sanchez_20240522664e38602e4fc4000162f1a8.html
Reconocer y hacer estas declaraciones de reconocimiento a Palestina después del ataque brutal que se hizo a Israel por parte de Hamas deja un mensaje claro: "Mata, secuestra, viola y si hay respuesta armada de la víctima te apoyaremos".
ResponEliminaReconocer a Palestina, Palestina ya estaba reconocida por muchos países y no cambia ahora para nada la situación, ha sido un brindis al sol de un torero en decadencia en busca del aplauso fácil de su merguado club de fans.
Claro que Palestina tiene que existir e Israel también y están condenados a convivir en paz, pero la solución no viene después de que el agresor ataque a civiles de forma salvaje y brutal, que después utilice a escudos humanos y repita por activa y por pasiva que su misión es destruir a Israel desde el rio hasta el mar, asi no. Israel hace muy bien en defenderse, es su deber. Imaginate que desde Marruecos el partido del Gobierno marroquí bombardee a diario Ceuta, que un dia pase la frontera y asesine a más de 1.200 personas y secuestre a más de 200, ¿que dirias?.
Un saludo.
La diferencia es que Marruecos eso no lo hará. Aunque estaría en su pleno derecho.
ResponEliminaAntes del ataque de Hamas a Israel, llevaban los israelitas años y años masacrando, arrinconando y asesinando a palestinos, mujeres y niños.
https://elordenmundial.com/mapas-y-graficos/muertos-conflicto-israel-palestina-desde-1988-intifada-hamas/
Saludos.
¿Que derecho respalda a Marruecos?. Es para un amigo y eso...
EliminaUn saludo
Bruselas responde a Marruecos sobre Ceuta y Melilla: "Son ciudades españolas que pertenecen a la UE".... Esta barbaridad colonialista, por ejemplo. Reconquistar lo colonizado es un derecho.
EliminaEn el fondo es cuestión de voluntad, aunque sí entiendo que Ceuta y Melilla ya eran colonias antes de que existiera el Estado de Marruecos. Estas cosas se resuelven según conviene o interesa a las dos partes.
Saluda al amigo de mi parte,
Las cosas hay que dejarlas claras, es que si no, nos liamos.
ResponEliminaPalestina no existe, porque Israel no lo reconoce, así que no digamos más Palestina. Lo que si reconoce Israel, es una Autoridad Palestina, que se asienta en un territorio llamado Cisjordania. Luego está la Franja de Gasa que es donde "manda", Hamas. Hay palestinos de origen ,en los tres territorios: Israel, Cisjordania y Gaza, pero con intereses muy diferentes. A ver como con esos mimbres se hace un estado independiente que se llamaría Palestina y lo importante que fuera reconocido por Israel. Muy difícil, así que Sánchez ha mostrado un pensamiento ,pero con poco fondo real.
Saludos.
Ah, Ceuta y Melilla, no tiene nada que ver ni comparar con Palestina, se asientan en otra legalidad. Que Marruecos presiona, bueno, es su política.
EliminaPalestina existe igual que existe Catalunya, son dos naciones estado sin reconocer. Si bien la Organización de Naciones Unidas reconoce las fronteras de 1967 previas a la Guerra de los Seis Días.
ResponEliminaIsrael no reconocerá nunca a PALESTINA, pero tampoco acabará con ella. Cuando estaban cerca de reconocerse, ¿quién asesinó a Isaac Rabin?. Fue el ultranacionalista judío Yigal Amir quien apretó el gatillo contra Isaac Rabin el 4 de noviembre de 1995 y, con dos certeros disparos, no solo asesinó al hombre, sino también la idea que este defendía: la posibilidad de que israelíes y palestinos pudieran tener una paz duradera.
Saludos.,
Francesc, eso es ya historia. La realidad es que para la ONU no existe Palestina, el único reconocimiento es Autoridad Palestina. Mientras que Israel no reconozca un estado Palestino, no lo reconocerá la ONU, por la sencilla razón que USA tiene el derecho de veto. Y no hay otra cosa. Si es justo o no, discutible y muy largo de contar.
ResponEliminaPues habría que plantearse obviar la opinión del Estado de Israel, porque estos no reconocerán nunca a Palestina, Y menos a Hamas, aunque fueran ellos quienes lo crearon, y es que se mire por donde se mire, son los más malos de la película.
ResponElimina