Mai no havia existit tanta llibertat d'expressió i d'opinió al món occidental, com avui a través de les xarxes socials: qualsevol pot dir i opinar el que li sembli sobre qualsevol esdeveniment, persona i institució (llevat que sigui un català indepe). I si bé hi ha un ampli consens polític i social en què les mentides, els insults, les calúmnies i els missatges xenòfobs i d'odi han de ser perseguits i prohibits, la feina que fan en aquest sentit les autoritats competents, les grans companyies propietàries de les xarxes socials i els sistemes judicials queda molt lluny de ser realment eficaç per garantir la veracitat i la solvència dels continguts. El control d'aquests continguts que circulen per les xarxes socials, però, és una arma de doble tall. En la voluntat de pretendre garantir la veracitat dels missatges, cal afinar-se molt per no coartar la llibertat d'opinió i d'expressió. Una cosa és una falsedat i una altra és una opinió discordant amb el pensament majoritari. Combatre o prohibir la difusió de mitges veritats amb caràcter general és un enorme i difícil desafiament. Les autoritats i les grans companyies propietàries de les xarxes socials, d'entrada, haurien de combatre les campanyes de desinformació o de manipulació dirigides per grups organitzats. A partir d'aquí, el treball s'hauria de centrar, segons algunes opinions dels experts, a formar la població, fins i tot des de l'escola, per familiaritzar-la amb les estratègies de manipulació informativa més comunes.
En qualsevol cas, la millor defensa contra la manipulació i la desinformació a les xarxes socials és reivindicar novament la valoració dels mitjans de comunicació acreditats, encara que la dificultat és enorme, entre les presses per donar primer qualsevol notícia més o menys important, cosa que comporta la dificultat de contrastar la informació, ergo, es publica la notícia i després ja publicaran en un racó un desmentiment al cap d'uns dies, això en el millor dels casos. Així ho assenyala Huxley al seu text Propaganda en una societat democràtica, on diu que els primers defensors de la premsa lliure només van contemplar, respecte a la propaganda, que aquesta fos veritable o falsa, sense preveure el que en realitat ha succeït, sobretot a les societats occidentals capitalistes. Segons les seves paraules, “el desenvolupament d'una vasta indústria de comunicació massiva que no es distreu ni amb allò fals ni amb allò veritable, sinó amb allò irreal, allò que és gairebé sempre totalment irrellevant”, un error que s'achaca al fet que no es va tenir en compte "la gana gairebé infinita de l'home per les distraccions". El nostre país d'avui s'assembla a aquest “món feliç”, en què els ciutadans hem sacrificat voluntàriament els nostres drets, gairebé sense oposar resistència, i perdut l'interès per la informació o la veritat, lliurant-nos a una cultura trivial i intoxicada pel plaer. El problema és que, quan vulguem reaccionar, potser serà massa tard.
Creo que nunca sea demasiado tarde para nada, mientras no te vayas al otro barrio claro : ) otra cosa es el precio que tengamos que pagar por no ponerlos las pilas a tiempo. Es verdad, la manipulación es feroz, las medias verdades y la tergiversación a gusto del tergiversador campan a sus anchas, por eso si de verdad queremos salirnos de eso, es necesario asumir que hay que hacer un esfuerzo y ese es el problema, que la mayoría no está dispuesta a hacerlo, es mucho más cómodo dejar que te coman el tarro, que preocuparte de averiguar que hay detrás de lo que te dicen y quien te lo dice, para que no te lo coman, desde luego, creo que no hay esfuerzo mejor invertido...
ResponEliminaMuchas gracias FRANCESC, buen finde y un beso!
Es importante leer la misma información en varios medios, es una manera de acercarse a la verdad. Tiene mucha razón Miquel cuando dice: obviar información, dejarla de publicar, omitir una parte porque puede perjudicar a gente del consejo de administración, es ya manipular.
Elimina¡Un abrazo!
¿Y quién de nosotros se cree "mal informado" por el diario que lee?
ResponEliminaTodos, unos y otros, se creen bien informados, Francesc. Tanto los que leen La Razón como los que leen El País o La Vanguardia, por ejemplo, nada que perjudicara directamente al emérito se publicaba en ella, ¿mentía la redacción de La Vanguardia?, no, pero dejaba de lado todo aquello que afectara a la corona.
En muchas ocasiones, obviar información, dejarla de publicar, omitir una parte porque puede perjudicar a gente del consejo de administración, es ya manipular.
El fango tiene muchos colores, y a veces puede ser invisible.
¿Quién es el que se cree que lo que lee es malo y le engaña?
Salut
¿Quién es el que se cree que lo que lee es malo y le engaña?, ... el que es sagaz y no se deja enfangar. Desconfiad del hombre que lee un solo periódico, deia Fuster.
ResponEliminaSalut
Las cuatro noticias generales,de tv3 por la mañana y me sobran.Solo me interesa las noticias económicas,IPC,euribo...esas cosas
ResponEliminaSaludos
TV3 -tan denostada- es el único TN serio, sin bulos ni exageraciones, solo se les olvida hablar de algunos temas que afectan al procés, pero en el resto tienen mucho rigor y seriedad. En cuanto a digitales, mis referencias son la vanguardia y el diario.es.
ResponEliminaSaludos.
O sea que todo es del color con que se mira, porque nada es verdad ni mentira, ¿no? Menos mal que un clásico dijo aquello de que la verdad es la verdad lo diga Agamenón o su porquero. Sí, todo el mundo se cree informado. Pero estar informado ¿es escuchar lo que quieres oir? Hay una línea clara entre cierto rigor y aproximación a lo verídico y la ponzoña y la mierda de medios que abundan en un determinado sector ideológico.
ResponEliminaSucede que hay mucha ponzoña y poco rigor en los medios. Y entonces la gente cada vez se desconecta más de radios, televisión o diarios. Sigue igual de desinformada pero al menos no está tan saturada.
ResponElimina