ELS OCELLS NO EXISTEIXEN

"Els ocells no existeixen": és una teoria de la conspiració satírica que va néixer als Estats Units i va arribar fins a Barcelona. El moviment va sorgir en una manifestació contra Trump el 2017 i "es va convertir bàsicament en un experiment de desinformació", segons el seu creador.

Dissabte passat la ciutat de Barcelona va viure una fita, la primera "concentració antiocellista" d'Espanya. "Els ocells no existeixen", defensen els seguidors d'aquesta teoria de la conspiració. Si la premissa és tan absurda que sembla falsa, és perquè, efectivament, ho és. Els ocells van ser substituïts per drones amb cambres espia que fumiguen la població i les aus reials van ser aniquilades entre el 1959 i el 1971 pel Govern dels Estats Units. Així neix una teoria de la conspiració. Té tots els ingredients per atraure els seguidors d'aquestes premisses: espionatge, actuació governamental, control de la població, etc. 

La veritat és que tot va sorgir de la ment d'un jove nord-americà, Peter McIndoe, amb la intenció d'enganyar els mitjans i parodiar el creixent "absurd que tots sentien" a la societat. En una manifestació contra Trump del 2017, McIndoe es va unir amb un cartell amb el lema "Els ocells no existeixen" i va començar a inventar-se arguments. A partir d'aquí, es van crear anuncis falsos, contingut a les xarxes socials i tot un moviment darrere d'aquesta teoria. Fins i tot van arribar a convocar una manifestació davant de la seu de l'antic Twitter per demanar que canviés de logo, perquè era un ocell (i aquests no existeixen). Amb el temps van aconseguir el seu objectiu, per altres raons.

Hi ha un suposat anunci anomenat Birds Aren't Real de 1987, per donar la sensació que aquest moviment porta actiu molts anys, però la veritat és que es va rodar fa només uns anys per crear un context en què es pogués sostenir la teoria .

Després que el moviment creixés, va aconseguir un dels seus objectius: arribar als mitjans de comunicació. "Vam ser capaços de construir un món totalment fictici que els mitjans de comunicació locals van informar com un fet i que el públic va qüestionar", va revelar McIndoe en una xerrada TED. El que va començar com una broma "es va convertir bàsicament en un experiment de desinformació", va assenyalar el creador.

El 2021, finalment, el mateix McIndoe va revelar el pastís en un article publicat al The New York Times. Després d'anys com a principal figura del moviment, va confirmar que era tota part d'una broma i interpretava un personatge. "La idea pretén ser molt absurda, però ens assegurem que res del que diem sigui massa realista. Això és una cosa que cal tenir en compte al sortir del personatge", va revelar en una entrevista.

L'objectiu del creador i els membres del col·lectiu era combatre la bogeria creixent de les teories de la conspiració i l'augment de la desinformació amb més bogeria, segons una dels seus participants. "Molta gent de la nostra generació sent la bogeria en tot això, i Birds Aren't Real ha estat una manera que la gent ho processi", va assenyalar el seu creador. La majoria dels membres van entrar al grup sent conscients que els ocells existeixen i sabent-se partícips d'una broma. "Si algú creu que els ocells no són reals, som l'última de les seves preocupacions, perquè llavors probablement no hi ha cap conspiració en què no creguin", va assenyalar un dels seus membres. Amb l'arribada de l'"antiocellisme" a Barcelona, la teoria dels creadors originals del moviment es torna a confirmar. No són pocs els mitjans de comunicació que s'ho han pres seriosament i els han donat un altaveu, com passa amb teories de la conspiració, moltes d'elles sorgides des del profund dels grups d'ultradreta.

Comparteix:  

Comentaris

  1. Et recomano que escoltis el podcast Panic a la ciutat. Hi ha uns quants episodis dedicats a teories de la conspiracio i llegendes urbanes.

    ResponElimina
  2. Gràcies per la recomanació, després ho miro.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada