La nit de Sant Joan, és una nit en què abans els carrers eren realment nostres, amb focs a cada cantonada, cremant tota mena de mobles i estris en un clar assaig de revolta popular, llençant petards a dojo i fent xivarri fins a les tantes de la matinada, L'antropòleg Manuel Delgado assenyala que nenes i nens eren part crucial d'aquelles revetlles, perquè s'encarregaven de preparar les fogueres amb les fustes i mobles vells que anaven recollint. Assenyala Delgado que amb la desaparició dels nens dels carrers, que abans era el seu principal espai d'oci fora de l'horari escolar, la festa va perdre un dels seus principals engranatges per mantenir el pols vital que la convertia en el que els estudiosos anomenen un espai de sociabilitat informal. O sigui un lloc on divertir-se, passar-ho bé i qui sap si trobar el primer amor. Els que tenim una edat, prou que ho sabe, i ho hem viscut. També afirma Delgado, que aquesta és la nit de la transgressió, o de fet, ho era antes, ara ja no ens dediquem a transgredir ni ho tornem a fer. L'increment de la presència més gran del cotxe als carrers sumat a altres elements que afavorien que la gent es quedés a casa, com la televisió, van ser influents en la transformació d'una festa que ara ha traslladat el seu epicentre a les platges, en el cas de Barcelona. Val a dir, però, que això tampoc és nou perquè el 24 de juny es considerava l'inici de la temporada de bany. Després de la nit de festa, la ciutadania barcelonina celebrava Sant Joan anant a la mar. A finals del segle XIX la platja de Can Tunis era el lloc preferit per donar la benvinguda a l'estiu.
Enguany, a la comarca de l'Anoia, el municipi de Castellolí ha tingut una idea. L'alcalde la valora amb paraules inapel·lables:“És important gaudir de Sant Joan, però també ho és respectar la tranquil·litat dels que en vulguin tenir; especialment els gossos, que són els que pateixen més”. Per aquest motiu ofereix durant la revetlla de Sant Joan un servei gratuït de residència canina. La residència es diu El Gos Blanc. És al terme municipal, però lluny del centre, on hi haurà la foguera i la disbauxa, de manera que els millors amics de l'home podran passar la nit sense ensurts sonors. L'Ajuntament assumeix el cost del servei i es dirigeix ​​als 636 habitants del poble. També he llegiot a la vanguardia que hi ha unes casetes per gossos insonoritzades.
A tots vosaltres us desitjo una bona revetlla dins del políticament correcte, com ha de ser tot ara. Feu cas als del Pacma que fa uns dies varen suplicar que se substitueixi la pirotècnia tradicional per artefactes silenciosos, com –diuen– fan a països com Itàlia, Bèlgica i Brasil. De fet, després del Ford Mustang elèctric, la Harley Davidson elèctrica (sacrilegi), ja no ve d'aquí. Però el foc seguirà crepitant alegrement, això no ho podran silenciar.