CREURE EN QUALSEVOL COSA

Deia, no recordo qui, que quan l'home deixa de creure en Déu, és capaç de creure en qualsevol cosa, tot i que potser hauria de ser al revès. Deu fer temps de la cita atès en els temps actuals, tan políticament correctes, diria els homes i les dones o els ciutadans i les ciutadanes, o els camperols i les camperoles. Dic això, perquè és cert que en l'època actual tenim una ciutadania que és una barreja d'hedonisme i nihilisme, prou desconcertada i sense cap mena de valors on regir-se en el seu quefer diari i s'ha canviat el concepte de déu per altres déus més tangibles i menys eteris.

Perdut o en franca decadència el concepte de família, amb la càrrega d'autoritat no ja física sinó moral que comportava, sense cap respecte per la gent gran, la classe docent i el mateix amb la política, mica en mica s'ha generat una societat amorfa, banal, bastant idiotitzada i d'una enorme fragilitat emocional. Una societat que no creu en res en concret, o si ho fa es abraçant dubtoses ideologies.  Vivim en una societat l'estil de vida de la qual es basa en el no-res, una societat nihilista. Apatia per la vida i un hedonisme consumista que busca plaer sensorial immediat sobre el qual gira tot, el plaer com a bé suprem, unit a un relativisme moral. Perdudes les cultures de l'esforç, del sacrifici i de la responsabilitat vers els altres, l’individualisme hedonista campa al seu aire. I és clar, en no haver-hi una base sòlida per afrontar els reptes reals del fet de viure, la frustració, el fracàs i l'angoixa són a l'ordre del dia. Comença per ser un fracàs l'escola que llença a la majoria d'edat adolescents ignorants, sense il·lusió per a res que no sigui el divertiment fàcil i la banalitat per bandera, sense ideologia, esma ni el més mínim esperit de sacrifici, generació rere generació sense qualificar, aspirants a mileuristes en el millor dels casos o a aturats d'ofici de per vida. No sorprèn gens doncs que ens diguin que la primera causa de mort a Catalunya entre els joves sigui el suïcidi. No sorprèn - dic -perquè és la conseqüència lògica del comportament anòmal i malaltís de tota una societat desorientada i perduda en mig de la banalitat absoluta, que sembla difícil de reconduir. I si aquest desgavell ja s'albirava en època de suposada bonança econòmica, la pandèmia i la postpandèmia no han fet més que agreujar-ho.

És per això que la gent vota a qui vota sense saber exactament per què. Estem immersos en temps difícils i la resposta no la trobarem en Déu ni és en el vent. No és Europa qui ens ha de salvar, ni Espanya, som nosaltres retornant al principi, a la sobrietat, l'esforç, el sacrifici, la solidaritat i la humilitat, l'amor... Sí!, l'amor. Hannah Arendt deia que des de nena havia sabut que només l'amor li podia proporcionar la sensació d'existir. D'existir realment. Un amor que al mateix temps li provocava una por horrible de dissoldre's. De desaparèixer davant d'allò estimat. És una altra manera de fer la revolta. La pregunta és: els nostres Governants en són conscients?, i nosaltres?

15 Comentaris

  1. Ricard

    Aquest escrit, que suposo és de la teva autoria, em sembla profund encara que no pugui compartir aquesta línia de pensament. A mi, m'ho fa malbé la primera frase amb què no estic d'acord en absolut.
    I molt malament ho tenim si perquè cristal·litzin la bondat i el benestar necessitem un invent com això de Déu.
    Que els qui no creuen en Déu són capaços de creure en «qualsevol cosa» només ho pot afirmar un creient embotit en les seves supersticions, fantasies miracleres i certs fanatismes sectaris.
    En qualsevol cas, deixem que segueixin «pregant» per nosaltres tristos descreguts, que nosaltres seguirem «pensant» per ells i malgrat ells. Bon cap de setmana.

    Reply Delete 15 de juny, 2024
    1. Francesc Puigcarbó

      La frase és de Chesterton. Potser no cal comptar massa amb déu, però sí seguir el missatge i la doctrina del seu presumpte fill Jesús.

      Reply Delete 15 de juny, 2024
  2. Júlia

    Quan molta gent -de per aquí i de per allà- creia més en Déu es van fer molts més disbarats, sense déus estem millor, malgrat tot. Aquests discursos apocalíptics i generalitzats de forma barroera, tot i que ben escrrita, em fan molta angúnia.

    Reply Delete 15 de juny, 2024
    1. Francesc Puigcarbó

      No dic pas que s'hagio de creure en Déu, ans al contrari. Parlo més aviat de seguir els preceptes del seu fill.

      Reply Delete 15 de juny, 2024
  3. car res

    No usar el nombre de Dios en vano,ni en ninguna comparación añadiría yo.Mucho menos para tratar de convencer de quién se ha de votar.Nada de lo que dices,lo veo en mi familia,en casa de cada uno habrá sus problemas.La sociedad es la que es,ni mejor ni peor que en otros tiempos.
    Ahora estoy viendo la serie Pablo Escobar,muy buena,este señor si que utilizaba el nombre de Dios,para su conveniencia y crimenes.
    El partido de ayer,un poco aburrido lo fue, ya veremos
    Saludos

    Reply Delete 15 de juny, 2024
    1. Francesc Puigcarbó

      La sociedad va bastante más allá de tu familia o de la mía, pero la realidad es tozuda i más amplia y los suicidios entre la gente joven, una evidencia.

      Saludos.

      Reply Delete 15 de juny, 2024
  4. Tot Barcelona

    Es evidente que los conceptos han cambiado, y de la misma manera que ya no se necesita a Dios (el que premia y castiga) como motor de la existencia, porque la iglesia ha perdido su poder, hay otros dioses que han ocupado su lugar, porque el hombre, guste o no, desde los más remotos tiempos han necesitado de dioses.

    Posiblemente, se me dirá que hay quien pasa de ellos, pero los dioses no tienen porque ser invisibles, ni estar en el cielo, pueden tranquilamente estar en el Banco de España, y estar a buen recaudo.

    Tampoco es esta entrada para poner y quitar al día siguiente, es una entrada para varios días, muchas preguntas y muchos puntos de vista.

    Que la sociedad ha cambiado, está claro, y que estamos en un momento neo-positivista, también. Me remito a tu libro, libro muy recomendable , por cierto, El marmessor de la ignoracia (*), y en el que desgranas ya, en aquella época, ciertas similitudes de lo que hay ahora, aquello de : ¡Porque tu lo vales!

    Hoy, imbuidos en esta vorágine, ya no se vota a favor de un programa, los mismos políticos eluden hablar de ellos porque saben que no podrán cumplirlos, sino que se vota en "contra de", y hemos pasado al personalismo versus ideario.

    La misma sociedad, la que tu llamas "nihilista", palabra que en su acepción latina nos lleva a desenmarañar aquello de desesperanza, o "ni-hil", es la que se aferra ahora a conceptos fáciles y rápidos de digerir. También te diré que a toda acción, reacción y que no se tardará en oscilar hacia la parte contraria dentro de poco, pues el hombre, el ser humano, nunca está satisfecho con lo que tiene y siempre es probador de cosas nuevas.

    Otros vendrán, Francesc, que volverán a cometer los mismos errores que cometimos nosotros, es ley de vida.
    Salut


    (*) https://escritoresreconditosmistral.blogspot.com/search?q=puigcarb%C3%B3

    Reply Delete 15 de juny, 2024
    1. Francesc Puigcarbó

      Som un error permanent, Miquel, un error dins la naturalesa. Una anomalia còsmica.

      Salutacions d'un recòndit a un altre.

      Reply Delete 15 de juny, 2024
    2. Tot Barcelona

      Salut, molta salut ¡

      Reply Delete 15 de juny, 2024
  5. Ricard

    Creo que sería muy interesante no confundir ( o mezclar) "Dios" con "iglesia". Tampoco confundiría el hecho de que algunos divinicen el dinero, con el concepto real que todos, creyentes y no creyentes, tenemos de Dios.
    Es que si no, corremos el riesgo del totum revolutum. Ya sabemos que para algunos Maradona era un dios, pero creo que hablamos de otra cosa.

    Reply Delete 15 de juny, 2024
Més recent Anterior