ELS IMMIGRANTS I L'INGRÉS MÍNIM VITAL

Està circulant per facebook i twitter, que 608.861 persones de les 753.701 que suposadament cobren l'Ingrés Mínim Vital “no són espanyoles”, però és una bola. El contingut es difon sense aportar cap prova i des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ens asseguren que són “dades falses” i que el percentatge de beneficiaris estrangers està “sobre el 16%”, per la qual cosa la majoria de beneficiaris són espanyols. Aquest ministeri no publica dades de l'IMV desagregades per nacionalitat i les darreres xifres disponibles parlen de 710.341 titulars de l'IMV, no de 753.701.

"Segons el ministeri de treball 753.701 persones cobren lʻingrés mínim vital a Espanya, dels quals 608.861 no són espanyols" (sic). Circulen continguts amb aquest missatge que afirma que la majoria de persones beneficiàries de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) a Espanya, més de 600.000, és estrangera.

És una mica difícil que aquesta xifra sigui certa: els missatges es difonen sense aportar cap prova i diuen que les xifres provenen del Ministeri de Treball, mentre que l'IMV el gestiona el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Des d'aquest Ministeri asseguren a Maldita.es que són “dades falses” i que, encara que “de moment” no es publiquen per nacionalitat, el desembre del 2023 el percentatge de beneficiaris estrangers està “sobre el 16%”. Per tant, la majoria de persones beneficiàries són espanyoles. Les últimes dades disponibles són del 30 de novembre de 2023 i parlen de 710.341 llars a què ha arribat l'IMV i no 753.701.

Els continguts que circulen es difonen sense aportar cap prova del que diuen i sense enllaços on poder ampliar el que ens estan explicant. A més, afirmen que aquestes suposades xifres provenen del Ministeri de Treball, mentre que l'Ingrés Mínim Vital el gestiona el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Des del seu departament de comunicació asseguren a Maldita.es que “són dades falses” i que tampoc no es publiquen “per la nacionalitat” de les persones que reben l'IMV, “de moment”. Sí que ens afirmen que el percentatge de beneficiaris estrangers de l'IMV el desembre del 2023 està “sobre el 16%”. Això vol dir que la majoria de les persones que cobren l'IMV són espanyoles.

Segons aquest Ministeri, les últimes dades disponibles són les del 30 de novembre del 2023, ja que es publiquen una vegada al mes, afirmen. Inclusió fa distinció entre les llars a què arriba l'IMV i el nombre total de persones beneficiàries en què s'inclou els qui viuen en aquestes llars. Les dades a 30 de novembre reflecteixen que aquesta prestació ha arribat a 710.341 llars (i no 753.701 com esmenten els continguts) en què viuen més de dos milions de persones. Així ho podem veure a la nota de premsa del Ministeri, que cita l'estadística publicada per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS).

Les últimes dades disponibles de l'INSS, acumulades del juny del 2020 al novembre del 2023, estan desagregades per comunitats autònomes i províncies, a més de separar per sexe i tipus de llar (quants adults i menors d'edat, si escau, en són beneficiaris). No es fa menció ni distinció respecte de la nacionalitat de les persones que reben la prestació. Entre els requisits per accedir a l'Ingrés Mínim Vital hi ha tenir residència “legal i efectiva” a Espanya durant, almenys, un any abans de presentar la sol·licitud. Un termini que s'elimina en tres supòsits entre els quals és víctima de violència de gènere o víctima de tracta d'éssers humans i d'explotació sexual. És a dir, una persona estrangera sí que pot cobrar l'IMV sempre que compleixi aquest i la resta de requisits. No obstant, com hem dit, les dades no es publiquen desagregades per nacionalitat. En definitiva, és una mentida que 608.861 de les “753.701 persones” que cobren l'Ingrés Mínim Vital “no són espanyoles”. Els continguts es difonen sense aportar cap prova i des del Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions ens asseguren que són “dades falses” i que, “de moment”, no es publiquen dades desagregades per la nacionalitat dels beneficiaris. Maldita.es

Sembla oportú recordar que els immigrants aporten el 10% dels ingressos que cada any recapta la Seguretat Social i només li suposen un 1% de la despesa, segons dades ofertes per La ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz. Ja durant la legislatura passada el Govern va reformar el reglament d'estrangeria per incorporar milers de persones nascudes a l'estranger, però que ja residien a Espanya.

10 Comentaris

Més recent Anterior