ELS MISTERIS DE LES PAU

Els exàmens de les proves d'accés a la universitat (PAU) estan tan protegits abans de repartir-los als estudiants com els llibres oblidats del cementiri secret de L'ombra del vent. Precisament ahir, en què un fragment del llibre de Ruiz Zafón va aparèixer a l'examen de llengua castellana, un misteri va creuar fugaç per les xarxes socials: la Viquipèdia va revelar en un tuit l'autor elegit a l'examen a les 10 hores, quan els alumnes no havien sortit de l'aula. Quelcom inaudit. Els enunciats no es coneixen fins que el darrer estudiant ha abandonat l'aula. De fet, la cadena de seguretat és molt estricta. Un grup de professors, sota confidencialitat, dissenya i elabora les proves. El Consell Interuniversitari de Catalunya els guarda gelosament sota cent forrellats. Els Mossos d’Esquadra els custodien fins als 217 tribunals disposats a tot Catalunya. Les caixes no s'obren fins a l'hora indicada, poc abans que s'iniciï l'examen, i els presidents dels tribunals tenen ordre de no lliurar-los als professors que han acompanyat els alumnes (es feia fa uns anys) ni, és clar , a la premsa que espera pacientment. Fins que els alumnes no acaben amb necessitats especials, que tenen mitja hora més que la resta, no es dóna a conèixer el contingut de la prova. Però, de sobte, ahir, de manera insòlita, hi havia el tuit, a meitat de l'examen, alliberant un secret “com un núvol de pols daurada”

Mentrestant els estudiants que aquest dimecres a la tarda s'han examinat de l'assignatura de modalitat de Literatura Castellana han topat amb una sorpresa desagradable. Una de les opcions d'examen contenia un poema que no formava part del temari de lectures prescriptives que estaven obligats a estudiar.

Concretament, el poema 'Mientras por competir con tu cabello'  de Luis de Góngora ha estat inclòs a l'examen com una de les dues opcions per fer el comentari de text, que suposa 4 dels 10 punts de la prova. Tot i això, el poema no era una de les peces de Góngora que forma part dels 20 poemes de l'Antologia de Poesia del Segle d'Or, una de les lectures prescriptives del curs 23-24. 

El Consell Interuniversitari de Catalunya, després d'adonar-se de l'error, ha anunciat que permetrà als 1.368 alumnes matriculats a la prova que, si així ho desitgen, puguin repetir la segona part de l'examen d'aquesta matèria, que és la corresponent al comentari de text, en un dia de la setmana que ve. En conjunt un mal exemple per als futurs universitaris.

13 Comentaris

Més recent Anterior