Els exàmens de les proves d'accés a la universitat (PAU) estan tan protegits abans de repartir-los als estudiants com els llibres oblidats del cementiri secret de L'ombra del vent. Precisament ahir, en què un fragment del llibre de Ruiz Zafón va aparèixer a l'examen de llengua castellana, un misteri va creuar fugaç per les xarxes socials: la Viquipèdia va revelar en un tuit l'autor elegit a l'examen a les 10 hores, quan els alumnes no havien sortit de l'aula. Quelcom inaudit. Els enunciats no es coneixen fins que el darrer estudiant ha abandonat l'aula. De fet, la cadena de seguretat és molt estricta. Un grup de professors, sota confidencialitat, dissenya i elabora les proves. El Consell Interuniversitari de Catalunya els guarda gelosament sota cent forrellats. Els Mossos d’Esquadra els custodien fins als 217 tribunals disposats a tot Catalunya. Les caixes no s'obren fins a l'hora indicada, poc abans que s'iniciï l'examen, i els presidents dels tribunals tenen ordre de no lliurar-los als professors que han acompanyat els alumnes (es feia fa uns anys) ni, és clar , a la premsa que espera pacientment. Fins que els alumnes no acaben amb necessitats especials, que tenen mitja hora més que la resta, no es dóna a conèixer el contingut de la prova. Però, de sobte, ahir, de manera insòlita, hi havia el tuit, a meitat de l'examen, alliberant un secret “com un núvol de pols daurada”
Mentrestant els estudiants que aquest dimecres a la tarda s'han examinat de l'assignatura de modalitat de Literatura Castellana han topat amb una sorpresa desagradable. Una de les opcions d'examen contenia un poema que no formava part del temari de lectures prescriptives que estaven obligats a estudiar.
Concretament, el poema 'Mientras por competir con tu cabello' de Luis de Góngora ha estat inclòs a l'examen com una de les dues opcions per fer el comentari de text, que suposa 4 dels 10 punts de la prova. Tot i això, el poema no era una de les peces de Góngora que forma part dels 20 poemes de l'Antologia de Poesia del Segle d'Or, una de les lectures prescriptives del curs 23-24.
El Consell Interuniversitari de Catalunya, després d'adonar-se de l'error, ha anunciat que permetrà als 1.368 alumnes matriculats a la prova que, si així ho desitgen, puguin repetir la segona part de l'examen d'aquesta matèria, que és la corresponent al comentari de text, en un dia de la setmana que ve. En conjunt un mal exemple per als futurs universitaris.
És la història de sempre: Qui examina a l'examinador? Com diu sempre el company Miquel: "los últimos de la clase"
ResponEliminaL'exemple pels examinats és que els examinadors són això, els últims de la classe
EliminaUn poema de mi paisano Gongora, que ni yo he leído, un gran error. Cosas que pasan, a repetir la prueba. Estos días en zona universitaria de la Díagonal se ve mucho movimiento juvenil en exámenes.
ResponEliminaSaludos
Yo tampoco he leído a Góngora, de hecho solo leo poesía a partir de Rimbaud en adelante.
EliminaSaludos
jaja el traductor me titula tu entrada " Los misterios de la PAZ " sí, eso sí q resulta todo un misterio y esto , en la era de las tecnologías punta en comunicación , pues no resulta nada misterioso, está claro q alguien desde dentro con algun sofisticado dispositivo ha sacado fuera la información, ahora bien..salvo q lo q pretendiera fuera dejar en evidencia el sistema de seguridad de esta prueba ¿no tenía otro lugar más discreto donde colgarlo? ...Qué bien q a nosotros ya no nos examinan ; ) Buen día y un abrazo fuerte !
ResponEliminaYa ves como se han cubierto de gloria los examinadores. País, que diría Forges.
Elimina¡Un abrazo!
Escucha,acabo de rellenar lo de las mutualidades en la web de la Agencia tributaria,muy fácil. A ver si es verdad,que por una vez devuelve
ResponEliminaSaludos
La renta del año pasado o la de 2019,2020,2021, 2022. Me dijo el gestor que si lo devolvían, pero que tenían tiempo hasta diciembre y que seguramente lo retrasarían. La renta la cobré en abril, pero lo otro de momento no, y ya hace más de un mes que lo presenté. De todos modos, si has cobrado o solicitado cobrar la renta de 2023, automáticamente debería de salirte el diferencial que va de 2000 a 3000 euros. Si no te sale es que no te toca.
ResponEliminaSaludos
De todas formas, creo que los chavales pueden leer el poema, no sé si viene escrito en la prueba, y dar su opinión. Se puede hablar del culteranismo gongoriano frente al lenguaje de Quevedo, su oponente, y sacar conclusiones.
ResponEliminaEso si está insertado en el examen que no lo sé.
Salut
Mientras por competir con tu cabello,
ResponEliminaoro bruñido, el sol relumbra en vano
mientras con menosprecio en medio el llano
mira tu blanca frente el lilio bello;
mientras a cada labio, por cogello,
siguen más ojos que al clavel temprano,
y mientras triunfa con desdén lozano
del luciente cristal tu gentil cuello;
goza cuello, cabello, labio y frente,
antes que lo que fue en tu edad dorada
oro, lirio, clavel, cristal luciente,
no sólo en plata o víola troncada
se vuelva, mas tú y ello, juntamente,
en tierra, en humo, en polvo, en sombra, en nada.
Es genial, muy bueno...y es plenamente metafísico. Polvo somos, y a ello nos volvemos. Habla de la futilidad, la vanidad, la banalidad y el tiempo..Se puede sacar mucha cosa del poema.
salut
Aquest poema en concret no hi era, i de fet és el correcte, no té cap sentit un poema d'aquells temps, escrit en Castellà antic. De fet, no llegeixo res de poesia abans de Rimbaud.
ResponEliminaSalut.
T'he deixat un comentari sobre la Vall d'Hebron a l'escrit de l'altra dia, crec que et pot interessar.
EliminaGracias
ResponElimina