La Constitució espanyola del 1978 no contempla explícitament l'amnistia com a figura jurídica. Tot i això, l'article 87.6 estableix que les Corts Generals podran regular l'exercici del dret de gràcia, que inclou la capacitat de concedir indults. Tot i l'absència d'una referència directa a l'amnistia a la Constitució, el Tribunal Constitucional ha avalat la seva aplicació en determinades circumstàncies, sempre que es compleixin certs requisits:
1.- Que respongui a raons d'interès general.
2.- Que no sigui una amnistia individualitzada.
3.- Que no vulneri els drets fonamentals de les víctimes.
L'amnistia actual no és la primera. Al llarg de la seva història, Espanya ha viscut diverses amnisties:
1876: Després de la Tercera Guerra Carlista, es va promulgar una amnistia per als participants en el conflicte.
1939: En finalitzar la Guerra Civil Espanyola, el règim franquista va dictar una Llei d'Amnistia que excloïa els republicans i altres opositors al règim.
1977: Després de la mort de Franco i la transició democràtica, es va aprovar la Llei d'Amnistia, que cercava la reconciliació nacional i la pacificació del país. Aquesta llei ha estat objecte de controvèrsia des de la seva promulgació, ja que alguns sectors la consideren un obstacle per a l'enjudiciament dels crims del franquisme.
2024: El 30 de maig del 2024, el Congrés dels Diputats va aprovar una proposició de llei d'amnistia per a la normalització institucional, política i social a Catalunya. Aquesta llei, impulsada pel PSOE, Junts i ERC, té com a objectiu desbloquejar la situació política a Catalunya després del procés independentista.
En resum, L'amnistia és una eina jurídica complexa que s'ha utilitzat en diferents moments de la història d'Espanya. La seva aplicació genera un debat intens, ja que implica una difícil conciliació entre la necessitat de tancar ferides del passat i l'exigència de justícia per a les víctimes. se sol dir que en temps més remots a cada canvi de govern s'amnistiaven els uns als altres, en una època com l'actual entre finals del segle XIX principis del 20, en què hi havia constants canvis de govern. Això em recorda un alt càrrec del Govern Xinès, al qual se'l censurava que s'invertíssin molts més diners en presons que en escoles, i aquest va contestar que a l'escola ja no hi aniríen, però a la presó era molt probable que hi anessin, o millor dit, que els hi portessin.
Cal recordar que l'amnistia no és una solució màgica als problemes del passat. Ha de ser utilitzada de manera excepcional i amb un ampli debat social, sempre garantint el respecte als drets fonamentals de les víctimes. Tot i que a Espanya, l'amnistia ha derivat en una simple baralla de galls, que és la política de fangar actual. Tot i que cal reconèixer que a la campanya de les europees no ha estat l'amnistia l'estrella als debats. I és que l'amnistia tenia un preu: els 7 vots dels de Puigdemont. I tot això ja s'ha amortitzat per part del Govern i fins i tot de l'oposició.
Pocas cosas son gratis.
ResponEliminaPuigdemont hará pagar sus votos a Sánchez, y se aliará con quien sea. Y Junqueras pagará la no conjunción con Junts, y verás a la Rovira ir juntos con Puigdemont.
Todo a su tiempo.
No ho sé, no ho saben ni elles el que faran. Puigdemont ara fa molta nosa a Junts, i Junqueras i Rovira a ERC
EliminaAhhh, y también veremos allí los dos votos de Alianza Catalana, no nos ha de caber ninguna duda.
ResponEliminaAliança Catalana és irrellevant amb els seus dos vots.
EliminaEm sobta que no es parli gens èr aquí d'aquest cas:
ResponEliminahttps://www.lamarea.com/2024/05/22/los-6-de-zaragoza-ya-estan-en-la-carcel-la-justicia-mete-a-mi-hijo-en-prision-por-manifestarse-contra-los-mileis-espanoles/
Ho vaig llegir fa uns dies però ho habia oblidat. També hi ha aquells 8 de la baralla en un Bar a Alsasua.
EliminaYo no soy contrario a los indultos o la amnistía "per se", no se puede estar viviendo en el pasado. Pero soy radicalmente contrario a esta forma de amnistía fruto del chantaje y del fracaso de Sánchez en las elecciones. Este acepta la extorsión de la amnistía, de la que dijo que no entraba en la Constitución y no entraba en el ordenamiento jurídico para acceder al poder después de perder las elecciones.
ResponEliminaLa amnistía no se hace "ad hominen" como se ha hecho esta, se hace con un amplio consenso politico y con una mayoría social que ahora mismo no se tiene, como se hizo la del 77 (las otras las desconozco y no puedo hablar). La amnistía debe ser fruto de unas ganas de vivir juntos en paz y no fruto de chantaje político para la permanencia de un Narciso en el poder.
La amnistia del 77 se aprobó aprobó con 296 votos a favor, 18 abstenciones -los diputados del partido de Manuel Fraga, el representante de Euskadico Ezquerra Francisco Letamendia y del aragonés independiente Hipólito Gómez de las Roces – y dos votos en contra. Entre ellos el del diputado del PSOE Julio Busquets fundador de la Unión Militar Democrática (UMD).
Mira ahora como se ha aprobado y compara. No es lo mismo, ni siquiera se le parece. Tampoco se parece esta amnistía a otras concedidas a pequeños delincuentes con falta de oportunidades que se han dado en otros países. De acuerdo a la Constitución los indultos generales están prohibidos.
https://app.congreso.es/consti/constitucion/indice/titulos/articulos.jsp?ini=62&tipo=2
Un saludo.
Si la justicia obra correctamente (lo que és muy difícil) todos son amnistiables, por eso se llama amnistía. Solo si hubiera o hubiese delitos de sangre que no és el caso.
ResponEliminaSaludos.
La Amnistía es perfectamente legal, y está por encima de la Constitución. Aquí no hay nada que discutir. Es legal y punto. Lo que no es legal es el juicio del procés, pero esto ya se demostrara en unos años por Europa.-
ResponEliminaSaludos.