L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona reduirà l'activitat durant els mesos de juliol, agost i setembre per "ajustar-se al pressupost assignat". Segons ha explicat en una entrevista a El món a RAC1 el director de l'Institut Català de la Salut, Xavier Pérez, es tancaran 270 llits i es reprogramarà un 24% de l'activitat no urgent: "Diferim el que podem diferir i prioritzem el que és urgent". Pérez ha justificat aquesta decisió dient que s'ha incrementat l'activitat al centre sanitari "durant els primers mesos de l'any per compensar i així poder concentrar el tancament a l'estiu". Ara bé, fins ara, mai no s'havia reduït tant l'activitat de l'hospital. Per exemple, l'any passat només es va disminuir un 16%. Sigui com sigui, però, ha matisat les informacions que s'havien difós fins ara, en què s'apuntava que l'hospital aturaria tota l'activitat durant tres mesos.
Per què es reduirà l'activitat de l'hospital? - El director de l'ICS assegura que l'activitat de l'hospital es reduirà perquè s'han d'ajustar als recursos disponibles i que un dels motius que els ha afectat de ple és que no hi hagués acord pels pressupostos i que es convoquessin eleccions: "la situació de pressupost prorrogat els ha afectat perquè no s'ha incrementat la despesa en salut". Tot i això, reconeix que la falta de recursos a la sanitat pública és un problema que ve de lluny: "El sistema està infrafinançat", ha dit.
Sobre si es pot produir una situació semblant a la resta d'hospitals públics del país que depenen de l'ICS, ha dit que depèn de cada centre i que són els mateixos hospitals els que "desenvolupen el seu pla de contenció". Malgrat tot, Pérez ha evitat parlar de retallades: "No podem parlar de retallades. El pressupost que té aquest any l'Hospital Vall d'Hebron és més alt que abans".
Falten metges, un problema que s'arrossega - "No hi ha metges a la borsa de treball", ha dit Pérez. Explica que tots els metges que acaben la formació MIR tenen feina i que han de fer mans i mànigues per poder cobrir les baixes. El motiu principal és que no en surten suficients de les universitats: "No surten prou metges de les carreres. S'està jubilant la generació del baby-boom i tenim un desequilibri molt important. La situació és complicada". Això sí, no afecta a tot arreu de la mateixa manera: "La situació és asimètrica. No és el mateix a Barcelona, on ho tenim pràcticament tot cobert que al Pirineu".
A continuació si us abelleix podeu escoltar l'entrevista de El món a RAC 1 al director de l'Institut Català de la Salut, Xavier Pérez.
Ufff...Francesc, lo hemos hablado mil veces, por aquí, y en Tot.
ResponEliminaTodo muy bien, vale, pero vamos al asunto: ¿Por qué no hay médicos? ¿porque no salen de la facultad, quizás?...¿Porque hay más "clientela"?..nooo...los porcentajes de personas que se ponen enfermas, y los crónicos son mas o menos iguales, lo que sucede, y no dicen es que si se jubilan no los sustituyen, por mucho que hable y diga. Me dirán que no es verdad, y yo te diré que si es verdad, ¿por qué?, porque el sueldo de un medico de cabecera que ha estudiado once años, O_N_C_E, es una porquería comparado con lo que le ofrecen en Francia, Inglaterra, Dinamarca, Suecia, Noruega o el mismo Portugal. ¿Y?, me dirán?, pues que no se quieren cubrir las plazas, y como no se presentan y no se quiere aumentar el sueldo, ni sanidad , ni el institut, ni Cristo , ni nadie, de once médicos de cabecera que tendría que haber en el ambulatorio de El Prat, hay cinco. Y así hasta que no quede nadie y todos a urgencias del Hebrón, porque no te atienden.
¿Y qué trae como consecuencia?, que todos los programados para visitar se pospongan, así, tres, cuatro, cinco, o seis meses; o que ya no haya las revisiones de mamografías, porque ya no las hay, o la de colon, para detectar cáncer precoz.
Eso es lo que nos está pasando.
Salut, tito, más nos vale.
Sé que passa tot el que dius, nosaltres, en l'àmbit familiar mai hem tingut problemes, llevat d'algun fet puntual amb el pare, però és que el pare no se'n movia. Però nosaltres és que en fem molt poc ús de la Seguretat Social. Dit això, tu agafa el Taulí de fa 10 anys i el d'ara, la diferència és abismal, i compte que en aquest lapse de temps Catalunya ha augmentat en un milió els seus habitants,
EliminaMíralo por zonas. Tengo tres familiares en el Taulí, pero el asunto no es el propio hospital, Francesc, va por ambulatorios. Hay un porcentaje elevadísimo de atención primaria que no se tendría que hacer en el hospital, basta tener profesionales en los ambulatorios. Accidentes caseros, golpes que requieren radiografías (sólo hay dos radiólogos en una población de 64.000 habitantes, en un ambulatorio centralizado (la maquinaria es cara , pesada y no movible), eso es insuficiente, y ¿qué pasa? pues directos a urgencias hospital.. El problema es de raíz. Más médicos en los ambulatorios, que es de donde nace el problema, y si es gordo, se deriva en ambulancia.
EliminaYa está.
La gent va directament al Tauli, perquè si van al Cap els envien a l'especialista i la cosa s'allarga.
Elimina¡Claro!...se alarga porque al no haber médicos hay ocasiones en que la lista está cerrada, o sea, no admite más que los que tiene ese mes, y si el mes que viene, lo tiene todo ocupado, pues al siguiente, porque al final han decidido atender un número clausal de pacientes, y ya está. Yo he visto salir del ambulatorio una médica, por cierto, está de baja en estos momentos, a las 8 y 44 de la noche miré el reloj), cuando su hora de salida es las 20 horas, o sea, al último paciente lo tenía que haber cogido a las 19´48 (doce minutos máximo por paciente) .
EliminaFrancesc, que se de que va la cosa, al menos en Cataluña, que esto sólo se arregla poniendo médicos en los ambulatorias de asistencia primaria, y evidentemente suplirlos en vacaciones. Conste que sólo hablo de ciudades en que no hay avalancaha de turismo como Sitges o Torredembarra, o Cambrils...Hablo de población residente.
Es més un problema de deixadesa que de manca de personal,: https://es.statista.com/grafico/23034/numero-de-medicos-por-cada-1000-habitantes-en-paises-seleccionados/
EliminaUn articulo que no aporta nada nuevo, mezcla cosas que ya sabemos: presupuestos ,falta de profesionales, sueldos. Lo de siempre .La realidad es que viene el verano y como en Navidad los departamentos vacíos, no hay una enfermera que acuda...Me ha tocado pasar una Navidad en Bellvitge y el único enfermero que había en el pasillo donde estaba mi madre era yo(es un decir),tenía que hacerle de todo, desde cambiarle los pañales, hasta levantarla de la cama para sentarla en la silla, para que no se "apulgarara"(concepto nuevo para mi).Levantarla a pulso, que me jodí la cintura desde entonces. No venía nadie con la "grúa"
ResponEliminaPara quienes no lo sepan, la grúa es un dispositivo basado en el concepto de palanca, que entre dos enfermos levantan a la enferma para sentarla.
Saludos.
Entre dos enfermeros, jó como estoy hoy...Aún no me he tomado ningún Moriles
EliminaAnécdotas hay muchas, esta ya no se puede dar ahora, la ampliación del Tauli ha solucionado el parche: https://blocfpr.blogspot.com/2015/09/usu-salvis-qui-pugui.html
Eliminaotra: https://blocfpr.blogspot.com/2015/02/sanitat-que-hi-ha-algu-mes.html
i una de semana santa: https://blocfpr.blogspot.com/2015/04/el-llenguatge-medic.html
Saludos.
No pretende aportar nada, solo deja al director del ICS Xavier Pérez que se explique y aclare algunos conceptos. EL podcast vale la pena escucharlo, es muy didáctico.
ResponEliminaSaludos.
Ya, cuando llega el verano ,Navidad, es cuando se explica, sobra porque los que hemos pasado con nuestros mayores esos espacios, ya sabemos lo que ocurre. Y tenemos que aguantarnos.
EliminaSaludos.