L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona reduirà l'activitat durant els mesos de juliol, agost i setembre per "ajustar-se al pressupost assignat". Segons ha explicat en una entrevista a El món a RAC1 el director de l'Institut Català de la Salut, Xavier Pérez, es tancaran 270 llits i es reprogramarà un 24% de l'activitat no urgent: "Diferim el que podem diferir i prioritzem el que és urgent". Pérez ha justificat aquesta decisió dient que s'ha incrementat l'activitat al centre sanitari "durant els primers mesos de l'any per compensar i així poder concentrar el tancament a l'estiu". Ara bé, fins ara, mai no s'havia reduït tant l'activitat de l'hospital. Per exemple, l'any passat només es va disminuir un 16%. Sigui com sigui, però, ha matisat les informacions que s'havien difós fins ara, en què s'apuntava que l'hospital aturaria tota l'activitat durant tres mesos. 

Per què es reduirà l'activitat de l'hospital? - El director de l'ICS assegura que l'activitat de l'hospital es reduirà perquè s'han d'ajustar als recursos disponibles i que un dels motius que els ha afectat de ple és que no hi hagués acord pels pressupostos i que es convoquessin eleccions: "la situació de pressupost prorrogat els ha afectat perquè no s'ha incrementat la despesa en salut". Tot i això, reconeix que la falta de recursos a la sanitat pública és un problema que ve de lluny: "El sistema està infrafinançat", ha dit. 

Sobre si es pot produir una situació semblant a la resta d'hospitals públics del país que depenen de l'ICS, ha dit que depèn de cada centre i que són els mateixos hospitals els que "desenvolupen el seu pla de contenció". Malgrat tot, Pérez ha evitat parlar de retallades: "No podem parlar de retallades. El pressupost que té aquest any l'Hospital Vall d'Hebron és més alt que abans". 

Falten metges, un problema que s'arrossega - "No hi ha metges a la borsa de treball", ha dit Pérez. Explica que tots els metges que acaben la formació MIR tenen feina i que han de fer mans i mànigues per poder cobrir les baixes. El motiu principal és que no en surten suficients de les universitats: "No surten prou metges de les carreres. S'està jubilant la generació del baby-boom i tenim un desequilibri molt important. La situació és complicada".  Això sí, no afecta a tot arreu de la mateixa manera: "La situació és asimètrica. No és el mateix a Barcelona, on ho tenim pràcticament tot cobert que al Pirineu".

A continuació si us abelleix podeu escoltar l'entrevista de El món a RAC 1 al director de l'Institut Català de la Salut, Xavier Pérez.