MENTIR TÉ UN COST, AL REGNE UNIT


Al Regne Unit, mentir, al final, segueix tenint un cost, encara que sigui tard i quan el mal està fet. I això és així per l'existència d'institucions oficials i imparcials amb regles clares que s‟apliquen a tots. L'agència de vigilància en l'ús de les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística del Regne Unit acaba d'obrir una investigació sobre les paraules del primer ministre, Rishi Sunak, que va dir fa uns dies en una entrevista a la BBC que l'economia de la seva país “va vent a popa”. El Regne Unit ha sortit de la recessió en què va caure el 2023, i va créixer del gener al març el 0,6% del PIB, però continua sent l'economia entre les grans del món que s'ha recuperat pitjor dels efectes de la pandèmia i la guerra d'Ucraïna. Un portaveu de l'Oficina d'Estadística va dir que "vent en popa" no és "una expressió que faria servir per descriure l'economia del Regne Unit".
L'agència de vigilància de l'ús de dades oficials també ha donat un avís oficial al primer ministre pel càlcul que va utilitzar Sunak en el debat aquesta setmana contra Keir Starmer, el seu principal rival a les eleccions generals del 4 de juliol, que els plans del Partit Laborista costaran “2.000 lliures en impostos” a cada família i atribuint-ho als funcionaris independents del Tresor, que ja han publicat una carta dient que no és així i cridant els dos partits a no utilitzar-los com a arma llancívola en campanya. Alguns conservadors ja han matisat que la xifra està basada en una estimació de les necessitats fiscals per a quatre anys i el ministre de Transports va patir aquest dijous a la nit intentant defensar Sunak davant les recriminacions de l'audiència en un programa de la BBC. L'Institut d'Estudis Fiscals, un think tank independent, es queixa en tot cas que cap partit no està sent sincer sobre la situació insostenible de les finances britàniques i la necessitat d'apujar impostos.
No dir la veritat sabent –és a dir, mentir– va contra el codi ètic ministerial i fer-ho al Parlament, per exemple, pot costar una reprovació i l'escó. Això li va passar el 2023 a Boris Johnson, que va deixar el seu lloc un any després de dimitir com a primer ministre abans que li reprovés la Cambra dels Comuns per no informar de manera completa sobre el que sabia sobre la vulneració de regles sanitàries en festes i altres esdeveniments a Downing Street.
En la campanya actual, el Parlament està dissolt amb el que no hi pot haver reprovació formal, però segueixen funcionant les institucions independents, no partidistes, que almenys corregeixen els candidats en públic.
Tenir institucions que vetllen per l'ús íntegre de les dades i controlin els polítics no és la cura miraculosa per evitar les mentides al debat públic ni pel bon funcionament d'un país. Ja he escrit detalladament sobre el deteriorament de les infraestructures i serveis bàsics al Regne Unit, en part pel Brexit, la campanya del qual és un exemple de promeses de falses albes i manipulació de dades. Sunak probablement pagarà ara pel que van dir Boris Johnson i Nigel Farage el 2016, i el que va passar en realitat després.
Tot i els seus múltiples problemes, el país continua tenint un debat públic amb menys insults que el d'altres països veïns. Els votants no estan tan definits per posicions ideològiques úniques lligades als partits i encara tenen un nivell de confiança raonable en fonts d'informació de qualitat. La BBC, la radiotelevisió pública, continua sent el mitjà amb més abast i més confiança. Les queixes pel primer debat entre Sunak i Starmer perquè s'havien interromput l'un a l'altre (en realitat una mica) són gairebé difícils d'entendre per a qualsevol acostumat a l'esbrincada a Espanya i a l'ús de qualsevol paraula a la lleugera.
Al Regne Unit, mentir, al final, segueix tenint un cost, encara que sigui tard i quan el mal està fet. I això és així per l'existència d'institucions oficials i imparcials amb regles clares que s'apliquen a tothom i una entesa comuna que el respecte importa. Tot i l'augment d'atacs partidistes contra funcionaris i experts des del poder, els polítics tenen un fre constant que saben que existeix i els pot costar el lloc.
La campanya per a les generals probablement s'agreujarà, en particular pel que ara sembla una caiguda històrica del Partit Conservador. Les properes setmanes seran així una prova de foc sobre el respecte de les regles de què els britànics encara poden presumir.

4 Comentaris

Més recent Anterior