Aquest escrit és quasi obligatori publicar-lo en dilluns, és tan trist i alhora tan bucòlic, que li escau, per què el dilluns continua sent un dia trist, ja ho deia Gil de Biedma "O quizá, simplemente, estamos fatigados." Conté tanta tristor i tanta melangia, que fins i tot fa ràbia, per recordar-nos tot allò que hem perdut i ja no recuperarem mai més.
"Ja està la buguenvíl·lea demanant amb urgència un pintor impressionista. La merla tintada en negre dibuixa l’aire, i la seva exageració, el vent, amb un xiulet pueril. L’orgull elitista de les maduixes envers els maduixots, més vulgars. La timidesa de les cireres sempre de dos en dos. Ja la mar primaveral es prepara, mediterràniament, per a l’abraçada acollidora. Per fi el verd s’autoafirma en la paleta aquarel·lada de la nostra vida quotidiana. El parrup suau i obsessiu dels tudons… I aquella part de temps, de somni i de calma que encoratja tota vida personal i la fa possible. La primavera: un diorama sense reserves, alegre, ple de coloracions i matisos brillants que s’ofereix implacable a la mirada. Un espectacle natural. Diuen que només existeix el que es mira. I es veu, és clar. Mirar per veure la primavera, que és l’estació més presumida i desinhibida de l’any. Fins aquí la natura ha fet els deures. Adreçant-nos els seus senyals. Però alguna cosa severa, tristíssima i profunda ens impedeix salvaguardar tanta bellesa. Estem en “l’era del crim” com va escriure Salvat-Papasseit. Sí, la crueltat incendiària de les guerres ens omple d’ombres l’horitzó, en què pinxos prehumans comercien amb la sang coagulada i l’horror en la consciència de ningú. Déu ha agafat la baixa laboral. A tot el mapamundi s’escolta morir. Tot el planisferi convertit en un arxiu d’amargor. I pena. Potser, hi ha qui ho anuncia, el món està ja en la tremolor suprema. Ara mateix, en algun lloc del món, el rellotge s’ha parat definitivament per a moltes persones, dones, nens i homes que ja només seran records per als seus éssers supervivents, per als seus somnis en el buit. La seva última primavera. I és aquesta mala consciència, encabritada i intermitent, que se’ns alça en l'indici de calma més impensat i no deixa de desassossegar-nos. Només tristor. Ja res no tornarà a ser igual. El món està en declivi; la humanitat, a la deriva. I un horitzó ple de cadàvers ens impedeix de respirar fondo, d’evadir-nos de 'lo que pasa y de lo que ocurre' (Miguel Hernández), de gaudir de la primavera que abans, anunciant revetlles, era una cosa semblant a la felicitat. El benestar de quan érem criatures se n’ha anat per sempre. - Joan-Pere Viladecans, a la vanguardia.
Lo leí. Triste y real.
ResponEliminaNo hay más.
Salut
"El benestar de quan érem criatures se n’ha anat per sempre". Crec que es un bon resum del text.
EliminaSalut.
"de gaudir de la primavera que abans, anunciant revetlles, era una cosa semblant a la felicitat..." És cert, potser per l'edat, per la il·lusió, no ho sé, era una altra cosa, efectivament.
EliminaSalut
El mundo está en continúas guerras,hubo una que hasta duró 30 años.No es de los momentos más bélicos, comparados a los pasados en Indochina,poca cosa.
ResponEliminaLo siento,si fuera profesor de letras,con un cuatro tenía de sobra,lacrimoso y húmedo.
Disfruto de la primavera, como de las demás, porque no soy de una sola estación.
No me acabó de convencer Inglaterra.
Saludos
Creo que deberías considerar que el autor del escrito es un artista, por lo que tiene una visión más poética y sensible de los hechos. Y que esta guerra es global, lo que había sucedido una sola vez antes. Las guerras de 30 años o la de los 100 o la reconquista, no eran más que una sucesión de escaramuzas de poco calado. Recuerda la frase: La vigilia de una guerra, a menudo, o casi siempre, parece una fiesta.
EliminaSaludos.
Salvat-Papasseit queda lejos y aunque se le cite: ¿cuándo no ha sido la era del crimen? Creo que muchos comentaristas se caen ahora del burrro simplemente porque determinados acontecimientos nos tocan más próximos, en territorios y en crisis del sistema. Cuando las desgracias, mejor dicho, los crímenes solo afectaban a África, Asia, América del Sur, ¿éramos tan sensibles como ahora? ¿No los ignorábamos más bien? ¿Qué dosis de reconocimiento de la realidad tenemos ahora y qué dosis de miedo y cinismo? Por lo que se ve las reacciones emocionales nublan la capadidad de razonar y nos atrapan en los miedos. Pero no es la mejor visión, así que mejor lunes.
ResponEliminaQuizás el escrito del pintor está escrito desde el espíritu idealista de los 70,s. Lo que no me encaja de tu comentario es la lejanía de Papasseit, que para mí es aún muy cercano. Por cierto, tengo una edición de Lumen de 1972 de sus mejores poemas, en catalan y castellano.
Elimina