El 1901, un grup d'investigadors va descobrir en un naufragi un ordinador estrany i rudimentari, que després es va definir com el mecanisme d'Antikythera, un artefacte datat al segle II aC. que es va convertir en l'ordinador més antic del món i fins i tot va aparèixer en un dels films de la saga "Indiana Jones". Ara, utilitzant investigacions d'ones gravitacionals d'avantguarda, els científics van aconseguir revelar que el misteriós artefacte va ser utilitzat per rastrejar l'any lunar grec.
Astrònoms de la Universitat de Glasgow, a Escòcia, han utilitzat tècniques de modelatge estadístic desenvolupades amb el propòsit d'analitzar ones gravitacionals per revelar la veritable funció del mecanisme d'Antikythera, un artefacte creat dos mil·lennis enrere que es considera l'ordinador més antic del món. Les troballes es resumeixen en un nou estudi, publicat a la revista Horological Journal ia arXiv. El mecanisme va ser descobert el 1901, durant les tasques d'exploració realitzades per un naufragi que va passar a prop de l'illa grega d'Antikythera. Tot i que l'artefacte, de la mida d'una capsa de sabates, es va dividir en fragments i va patir les conseqüències de l'erosió, es va poder apreciar que contenia una sèrie d'engranatges complexa i intrincada. Després de dècades de recerca i anàlisis posteriors, va ser possible establir que el mecanisme data del segon segle abans de Crist i que va funcionar com una mena d'ordinador mecànic manual. Els dials exteriors connectats als engranatges interns van permetre als usuaris predir eclipsis i calcular les posicions astronòmiques dels planetes en una data determinada, amb una precisió sense precedents per a qualsevol altre dispositiu conegut a l'època.
Segons un article publicat a Futurism, un estudi del 2021 va descobrir que els forats prèviament descoberts i espaiats regularment en un "anell de calendari" estaven marcats per descriure les ubicacions del Sol, la Lluna, i els cinc planetes coneguts a l'antiguitat. Ara, el nou estudi ha identificat que aquesta sèrie de forats es corresponia amb més probabilitat amb l'any lunar grec, en comptes de l'any solar egipci, com es pensava anteriorment. L'equip d'especialistes va emprar models estadístics derivats de la investigació d'ones gravitacionals, que són ondulacions a l'espai-temps causades per grans esdeveniments còsmics, per revelar amb més precisió el funcionament de l'antic ordinador. Van incloure dades de l'Observatori d'Ones Gravitacionals de l'Interferòmetre Làser (LIGO), un experiment de física a gran escala dissenyat per mesurar les ones gravitacionals a milions d'anys llum de la Terra.
D'acord amb una nota de premsa, els resultats van mostrar una forta evidència que l'anell de calendari al mecanisme d'Antikythera contenia 354 o 355 forats, en comptes de 365 com es va pensar prèviament. Aquesta xifra mostra una relació directa amb el calendari lunar grec i allunya la possibilitat que es fes servir amb la lògica de l'any solar egipci.
"Esperem que les nostres troballes sobre el mecanisme d'Antikythera ajudin a aprofundir la nostra comprensió sobre com aquest notable dispositiu va ser fet i utilitzat pels grecs", va indicar en el comunicat el professor Graham Woan, un dels autors de la investigació. - elperiódico.com
¿Quién sabe la de cosas que nos quedan por saber aun sobre las antiguas civilizaciones? En tu video relaciona al artefacto con los fenicios, como pueblo de grandes navegantes que fue e incluso que fue Arquímedes su inventor por el tipo de cálculos que presenta en la colocación de sus engranajes, hasta desliza la idea de si podría pertenecer a la extinta Atlántida… cuántos secretos y enigmas por descubrir! Mil gracias, un abrazo!
ResponEliminaQue poco sabemos de los antiguos.
EliminaUn abrazo.
La verdad es que impresiona.
ResponEliminaSalut
És una màquina molt avançada, i d'abans de Crist. La pregunta és, ¿la varen crear els grecs? o se la varen trobar.
EliminaSalut.