El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha criticat la deshumanització al voltant del concepte 'MENA' amb una imatge impactant de la Guerra Civil. El portaveu d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Gabriel Rufián, ha pronunciat aquest dimecres un discurs contra el racisme al Congrés dels Diputats que ha fet parlar molt en xarxes socials. Mirant cap a la bancada de la dreta, Rufián ha llançat una forta crítica cap a la deshumanització que envolta el concepte 'MENA' (Menor Estranger No Acompanyat).
Rufián ha recordat que quan parlem de MENAS, parlem de nens i nenes en situació d'extrema vulnerabilitat que fugen de la guerra i que arriben a un territori desconegut sense l'acompanyament de gent gran. Per acompanyar el seu discurs, el portaveu d'ERC ha mostrat una fotografia d'una embarcació que va salpar el 6 de maig de 1937 en direcció a França amb 2.273 nens espanyols embarcats al vaixell 'Habana' per fugir del terror de la Guerra Civil.
"Aquests són els MENAS del 39, del 1939. Són nens espanyols, concretament, 3.000 nens i nenes espanyols que van anar a França, a Mèxic, fugint de guerres, fugint de misèria provocada pel colpisme feixista", ha exposat Rufián des de l'estrada .
"És molt més fàcil, i aquí hi ha el parany, deshumanitzar alguna cosa anomenada 'mena', que ja la gent no sap molt bé què és, 'mena' ja és un objecte perillós, que deshumanitzar una cosa anomenada 'nen'", ha començat Rufián. Mirant cap a la bancada dreta, Rufián ha demanat "que repeteixin amb mi: 'nen', 'nens', 'nenes', 'sols', 'soles', perquè és això el que vostès estan criminalitzant", ha sentenciat.
"Els asseguro que és molt més car arribar en 'cayuco' que en creuer, perquè amb el primer et jugues la vida. Ningú vol viatjar en 'cayuco'. Ningú vol viatjar als baixos d'un camió", ha conclòs Gabriel Rufián. 
Per cert, avui és 18 de juliol, dia del 'Alzamiento nacional', segons la Brigada Canàries. Bé, almenys aquests no estan tan desmemoriats com Feijóo, o potser són a la seva manera més honestos en la seva congruent incongruència que el dirigent gallec, expert en desaparicions...