Després d'un llarg i enverinat litigi judicial, un centenar d'obres procedents de Santa Maria de Sixena que es conservaven i exposaven al MNAC i el Museu de Lleida van ser tornades, el 2016 i el 2017, al monestir aragonès. Però des de fa dos anys aquest disputat conjunt artístic està fora de la mirada del públic, ja que la sala on s'exhibien es troba tancada des d'agost del 2022 per unes obres de remodelació que haurien d'haver finalitzat el 2023, coincidint amb la commemoració del centenari de la declaració de Sixena com a Monument Nacional. La situació ha fet que fins i tot la responsable del Justícia d'Aragó, Concepción Gimeno, hagi obert un expedient d'ofici sol·licitant informació al govern aragonès ia l'Ajuntament de Vilanova de Sixena sobre els béns que ja han estat recuperats, el règim de visites i la política de difusió d‟un lloc tan emblemàtic”. De moment, els organismes responsables atribueixen el retard a la complexitat dels treballs i n'han reubicat l'obertura per al 2025. En realitat el que passa és que les obres de les què es va apropiar al·legalment, al Govern d'Aragó els importen un rave, el que volien era que no les tinguessin al Museu de LLeida, malgrat haver-les pagat religiosament a les Monges de Valldoreix. Aquest lamentable succés, que no s'hauria d'haver produït mai, només és el triomf de l'odi desmesurat d'un individu mesquí i menyspreable contra Catalunya, una vergonya per al seu propi partit. Les obres no importen. Només importa fer mal. El veieu ara el seu odi.
SIXENA, QUINA PENA
11.7.24
* last
Totalment d'acord. El senyor que no anomenaré, és un miserable. Però ull!, no està sol; els nostres veïns tenen una certa catalanofòbia amb tints històrics.
ResponEliminaSi, la cosa ve de vell, cert és també que des d'aqui se'ls ha tingut un cert menysteniment.
EliminaEn resumidas cuentas, si esas obras no se hubieran comprado, hoy estarían desaparecidas en manos privadas. Se compraron, y ahora , piden que se les devuelva. Devueltas aún no están ni expuestas...
ResponEliminaI no es podrán veure anant bé fins el 2025.
EliminaNo sé de Derecho, pero dices que es alegal, que hay una diferencia con ilegal(ir contra derecho).En otras palabras, por mi experiencia, en la transición, en aquella España de líos continuos y fuerte movimiento en muchos sentidos, los hubo también en la Iglesia. Empezaron a bajar vocaciones, conventos con pocos recursos, pero con gran patrimonio artístico se vieron obligados a vender, sin factura, sin documento que acreditara la venta. Esa situación no es nueva a través de la Historia. Ahora puedes pensar quienes son los dueños, cabe todas las posibilidades .Lo cierto es que en donde estaban, bien atendidos, pero donde están quiero pensar que también lo estarán.
ResponEliminaSaludos.
La diferencia entre ilegal y alegal, es la misma que el guilty, no guilty inglés. Si lees el enlace verás que estas obras se adquirieron legalmente por la Generalitat de Jordi Pujol por cincuenta millones de pesetas, - está documentado - , mientras que se las llevaron de Lleida aprovechando el 155. El dueño, diga lo que diga el juez de Huesca, és la Generalitat de Cataluña, que pagó legalmente y documentadamente sus dinéricos. Ala mañico!
ResponEliminaPermiteme mis dudas,pero para comprar un cuadro de un monasterio,una iglesia,es muy complicado porque tiene que intervenir el obispado y otras entidades,así que en muchos casos se hace directamente poniendo como motivo las necesidades materiales de la orden.
ResponEliminaSaludos
En el enlace que he puesto se explica como fueron los hechos, las monjas estaban en Valldoreix i allí se cerró el trato, supongo que si se investiga se podría comprobar si el Obispado intervino o no. El pago está documentado y fueron 30 millones de pesetas que abonó el Govern de Jordi Pujol.
ResponEliminaL'any 1976 es crea el convent de Valldoreix amb la comunitat de 18 monges de Sixena traslladada de Barcelona. L'edifici era obra de l'arquitecte Jordi Bonet i Armengol (Barcelona, 1925). Aquesta comunitat s'amplià amb les monges de la casa mare de Sixena que vingueren a Valldoreix l'any 1980. Cal recordar que aquestes obres de Sixena varen ser pagades a les monges en temps del Govern Pujiol per valor de 30 milions de pessetes, per tant de fet les obres que legalment es varen retornar a Sixena aprofitant l'aplicació del 155, de fet són propietat de la Generalitat.
Pues que la reclamen legalmente,ahora se llevan muy bien con Sánchez.
EliminaSaludos
Ha intervenido y sentenciado la santa inquisición de la Justicia de Huesca, que lo hace muy difícil.
ResponElimina