El Govern alemany va prometre lleis més dures contra els portadors d'armes blanques, després que la Policia informés d'un augment del nombre d'atacs amb elements curts i punxants, especialment al voltant de les estacions de tren, tot i que les estadístiques són controvertides. La ministra de l'Interior, Nancy Faeser, ha demanat que es modifiqui la llei perquè només es permetin al transport públic els ganivets de fins a 6 centímetres, en comptes dels 12 que es permeten actualment.

Els ganivets s'utilitzen per cometre actes brutals que poden causar ferides greus o la mort, va dir Faeser a la presó pública d'ARD a l'agost. Necessitem lleis d'armes més dures i controls més estrictes, va assenyalar. L'anunci del Govern es va fer després que les estadístiques policials van informar d'un augment del 5,6% dels atacs amb ganivet que van provocar ferides greus, amb 8.951 casos el 2023. Però la Policia només recull estadístiques sobre delictes amb ganivet des del 2021, i els experts són prudents a l'hora de definir les últimes xifres com a tendència. Dirk Baier, un criminòleg alemany de l'Instituto de Prevención de la Delincuencia y el Crimen de Zürich, va dir que en realitat Alemanya no té moltes dades sobre delictes amb armes blanques. "La Policia inclou tant atacs com amenaces amb ganivet, perquè és una categoria molt vaga", diu DW. "Y solo ha passat un període molt breu, les xifres no són realment fiables", ha afegit. Això no ha suposat cap problema per al partit Alternativa per a Alemanya (AfD), que ha fet servir les xifres per suggerir que són fruit de la "política migratòria" del país. "Tenim una explosió de delinqüència estrangera, criminalitat juvenil, violència migratòria, perquè tenim fronteres obertes", va dir la líder d'AfD Alice Weidel al canal alemany ZDF al juliol.

Mentrestant, la premsa alemanya s'interessa cada cop més pels crims amb ganivet, especialment l'assassinat al maig per part d'un agent de policia a Mannheim a mans d'un refugiat afganès, en el que sembla ser un atac d'origen islamista. Però els experts no veuen una relació entre els delictes violents i la migració. Encara que els estrangers estan representats de forma desproporcionada en les estadístiques sobre delictes comesos amb armes blanques, això en si mateix no diu molt, argumenta Baier.

Si observem més de prop als estrangers, trobem grups de persones molt diferents. Tenim als europeus de l'Est, als nord-africans, als sud-americans i a les persones d'origen àrab, explica. "Aquestes són totes les cultures molt distintes, per la qual cosa no podem dir que els estrangers tenen una 'cultura del ganivet' o que hi ha transfons ètnics que tenen una relació directa amb portar armes curtes punxegudes".

També l'Ajuntament de Barcelona està preocupat pel tema. El líder del PP a l'Ajuntament de Barcelona, ​​Daniel Sirera, ha demanat més mitjans per "acabar amb l'ús de ganivets" a la ciutat, on creu que la violència creix i abans demana més agents policials i més finançament. En un comunicat, Sirera ha explicat que l'ús d'armes blanques "ha experimentat un creixement del 87,4% a Catalunya des del 2019, segons el darrer balanç anual d'activitat de seguretat i policia". Concreta que l'any 2023 "es van denunciar 2.497 denúncies d'armes blanques a Barcelona, ​​un 20% més que el 2022", i hi ha insuficients detectors de metalls utilitzats per la Guàrdia Urbana. Dades les que dona Sirera sense contrastar. En principi, sembla que adoptaran les mateixes mesures que a Alemanya, prohibint els ganivets, que, vist des del desconeixement d'un ciutadà comú, sembla una finalitat inútil, difícil de complir, augmentant fins a l'infinit el nombre de 'mossos' per registrar a tots els sospitosos de portar una navalla a sobre, o ja em diran vostès com van a trobar als portadors de navalles.

Quan un Govern prohibeix alguna cosa, sigui l'alemany o qualsevol altre, vol dir que és incapaç de controlar la situació, i adopta mesures d'aquest tipus que només serveixen per 'tranquil·litzar' la ciutadania. A més, ja se senten veus interessades a culpar la immigració, àrab, para més senyes, en el que no els falta una mica de raó, encara que en el fons el que succeeix és que una navalla és molt més barata que una pistola, i igual d'efectiva. Mentrestant, a Mocejón... La Guàrdia Civil ha detingut l'autor de l'apunyalament de Mateo, un menor d'11 anys, al camp de futbol de la localitat de Toledo, segons han confirmat fonts de la Delegació del Govern a Castella-la Manxa. 

Diu algun mitjà que es tracta d'un noi de nacionalitat espanyola, de 20 anys amb una discapacitat del 70%, que ja ha confessat el crim. No deixa de ser simptomàtic, però el primer en què vaig pensar en conèixer la terrible notícia, va ser, tant de bo l'assassí sigui espanyol.