En un context d'augment de controls policials als carrils bici i on els accidents amb ciclistes implicats baixen encara que generen més ferits greus, els usuaris d'aquests vehicles de dues rodes de Barcelona i els accessos reclamen més flexibilitat. Aquesta és una de les conclusions principals del sisè baròmetre de la mobilitat ciclista, elaborat pel RACC i presentat aquest dijous. Concretament, el 57% dels usuaris d'aquest mètode de transport reclama que se'ls tracti amb la mateixa tolerància que els vianants. El 43% accepta el mateix nivell d‟exigència que tenen els conductors de cotxes i motocicletes. És la primera vegada que el club de mobilitat pregunta per aquesta qüestió al seu estudi sobre el món de les bicicletes.
"Els ciclistes circulen amb una mirada de vianant", va reflexionar el director de l'àrea de mobilitat del RACC, Cristian Bardají. Segons ell, el gran repte és la “convivència” entre els diferents mètodes de transport. La nova dada tindrà més valor quan es consolidi en propers baròmetres i se'n pugui estudiar el progrés. "Estarem atents a l'evolució d'aquesta pregunta", va afegir. Aquesta és la clau, els ciclistes circulen amb la mirada de vianant, i això és molt difícil de corregir.
Fa 70 anys que vaig amb bicicleta, regularment per la ciutat i sempre he respectat tots els senyals de trànsit, potser perquè anava en bicicleta (ja de gran) amb mentalitat de conductor d'automòbil, no de vianant. El problema és que el vianant és el més incívic de tots els semovents que campen a la ciutat, el més insolidari, el més imprudent, i dins del món del vianant, el pitjor de tots, és el jubilat. Els jubilats són autèntic kamikaze que se salten un semàfor de vianants en vermell i davant el soroll de les botzines dels cotxes encara alcen el bastó en actitud d'amenaça, o passegen tan panxos pel carril bici, tot i tenir una àmplia vorera al seu costat. L'estudi del RACC, no contempla els dels patinets elèctrics, perquè m'imagino els considera un cas que encara que recent ja és un cas perdut, com el dels vianants, i és una llàstima, perquè l'invent del patinet que havia d'haver arribat molt abans a les nostres ciutats, és el més útil de tots els mitjans per desplaçar-se, útil i econòmic, suposo que és per això ha trigat tant de temps a imposar-se a la nostra quotidianitat. Però això el RACC no ho pot reconèixer ni ho reconeixerà, perquè sap que a la ciutat no sobren ni vianants, ni ciclistes, ni patinets, els que realment sobren a la ciutat, són els automòbils, que al contrari de vianants, bicis i patinets, són cars i contaminen. Molts dels ciclistes actuals són ciclistes de pega, com els de la cançoneta infantil:
Jejejeje, bon dia, ciclista!
ResponEliminaAquí vienen y lo primero que hacen es ir a almorzar, te lo aseguro, hay bares que ponen... desayuno de ciclista, tal como suena, pero el Prat para la bici es ideal
Quan treballava a la Farinera, els dissabtes cada quinze dies anava a Moià i l'Estany, Ai de tornada m'aturava a esmorzar a "el Revolt·" a Sant Quirze de Safaja. Estava curull de ciclistes que s'afartaven d'esmorzar de cullera, i després, cigalons i Whisky a dojo. No vegis com baixaven d'esperitats cap avall.
ResponEliminaNi coche,ni moto,ni caballo(lo puedo alquilar por horas), la bici,desde los doce años(Orbea).La foto ,parece tomada en la Villa Olímpica,lugar ideal para demostrar la convivencia entre el peatón y el ciclistas.Dos encuentros tuve con los guardias municipales,por el asunto de si somos o no vehículos. Todo por pisar un trozo de acera,entre carril y carril.Uno educado y otro de los tiempos franquistas que me llegó a pedir el DNI, llamó a su central,me devolvió el carnet y me dejó ir,hasta entonces me retenía, faltó nada para denunciarle,pero se gana su pan.
ResponEliminaSaludos
La BH que tenía yo, la luz delantera la tenía al lado de la rueda, y funcionaba con el roce de la misma. Pesaba un montón, pero los adolescentes van sobrados de fuerza y esfuerzo.
ResponEliminaSaludos.
Sí, la energía la daba una pequeña dínamo, que a su vez la tomaba de la rueda a la que se acoplada y la hacía girar.A mis alumnos les hacía montar una,con un imán fijo,una bobina de cobre y una bombilla de linterna,al girar la bobina sobre el imán, se enciende la luz.Luego venían las matemáticas, para calcular la energía eléctrica a partir de la energía mecánica. Saludos
EliminaSabes, aún voy al mismo taller donde mi padre me compró la primera bici, Ciclos Jove, ya soy el cliente más antiguo.
EliminaBona bicicleta avi, tot i que jo em segueixo quedant amb el cotxe, que és més còmode.
ResponEliminaNo és gaire còmode per a mi pujar al Mini. Ja ho saps.
Elimina¿Eran tal altas aquellas bicicletas o es que me costaba llegar bien a ellas? O ambas cosas.
ResponEliminaHoy abunda el esnobismo.
Eran altas, yo llegaba por los pelos. Las ruedas eran muy grandes, y pesaban mucho.
EliminaHeus aquí el perquè a la meva llista de blogs, hi esteu representats amb la icona que es pertoca. Tu amb una bici i el Miquel uns prismàtics (d'observador)
ResponEliminaI jo a tu amb un fafa de camera-retro
EliminaJo en diria "intemporal" i no pas retro. Tenim càmeres avui dia (Leica, per exemple) que continuen tenint aquesta patxoca. Però bé. M'hi sento molt ben representat. Gràcies
EliminaRicard, càmera retro és el nom que li donen els de font awesome als seus fa fa icons.
EliminaAh, molt bé. D'acord.
EliminaHay que tener en cuenta,el ahorro que significa tener como medio de movilidad,la bicicleta.Gasolina,seguros,depreciación y cambio de coche,multas.No tiene sentido el coche individual como traslado.El dinero que me ahorro ,me permite aplicarlo en otros menesteres.
ResponEliminaEstoy viendo videos de los jubilados que no llegan a final de mes en Alemania,uno de cada cinco.Ahora van en bici o andando.Tenemos suerte de que en España las pensiones tienen carácter social,no sé lo que durarán
Saludos
Esto en parte se solucionaría si el transporte público, sobre todo rodalíes, funcionara como Dios manda- Bajar de Sabadell hasta las tres chimeneas en San Adrián del Besós, es menos de una hora en bici normal, lo malo sin electrificar es volver. Para mi claro...
ResponEliminaEl problema de rodalias es grave,ya me dice mi hijo y los nietos de Sitges,que no pueden contar con este transporte. No se si es una tontería,pero si Sánchez dijera de forma clara el problema de Cataluña y la financiación especial que necesita,el resto de España lo comprendería, pero todo está politizado y se creen que en Cataluña no hay problemas,algo parecido pasa en Alemania.
ResponEliminaSaludos
Lo bueno de todo esto es que por 24 euros,ya tengo el billete para Córdoba, para Semana Santa en Iryo(el AVE rojo),que cosas más curiosas.
EliminaEn cambio del Vallès a Barcelona/Hospitalet va como una seda. Cerca de mi casa en la Plaza de España tengo dos posibilidades, Renfe o Ferrocarriles de la Generalitat y los dos funcionan la mar de bien. El problema de rodalies es de inversión, son instalaciones muy viejas, algunas catenarias - dicen - son de 1940, o por ahi.
EliminaSaludos.
El vandalismo entra en la suma,también las instalaciones eléctricas a flor de tierra,que tiene que ver con el sistema automático de seguridad y semáforos viarios .Y mira que hay un sistema de vigilancia por videocámara,en todo el trayecto,pero nada se llevan el cobre del sistema de seguridad y no se llevan las cámaras porque no cuestan mucho.Solo el cobre que está caro.
ResponElimina