La teoria de la conspiració del Pla Kalergi es basa en la creença que hi ha un complot internacional orquestrat per les elits polítiques i econòmiques per importar milions de treballadors d'Àsia i Àfrica i barrejar-los amb les races europees. Segons els defensors d'aquesta teoria, aquests "poders ocults" pretenen crear un ésser humà més feble i fàcil de controlar, fomentar la mà d'obra barata i, finalment, acabar amb l'anomenada "raça europea". Aquesta teoria —sense cap mena de base científica— es difon en els discursos més extrems i conspiratius dels corrents d'extrema dreta que han ressorgit a la política de molts països. Richard von Coudenhove-Kalergi. Com indica el treball de recerca de Sophia Gaston i Joseph Uscinski per a la Universitat de Miami, la persona que dóna el nom a aquesta teoria de la conspiració és Richard von Coudenhove-Kalergi. Es tracta d'un polític europeu del segle XX d'ascendència austríaco-japonesa que va exercir un paper fonamental en la integració europea i va ser el primer guardonat amb el premi Carlemany el 1950, una condecoració que s'atorga a persones o institucions pel treball fet al servei de la unificació europea. Manifest en defensa del paneuropeisme. Coudenhove-Kalergi va proposar el 1923 la seva tesi sobre la necessitat de la unitat política europea al seu llibre Paneuropa. Segons la seva obra, 
Europa és hereva d'un passat ric i ha d'estar unida per sobreviure, tot i preservar les particularitats de tots els seus pobles. Com arriba el polític a donar nom a la teoria de la conspiració? Va ser el 2005 quan el neonazi Gerd Honsik, condemnat a Àustria per negar l'Holocaust i l'existència de les cambres de gas, va publicar el llibre Adéu Europa. El pla Kalergi, un racisme legal. Al seu llibre, Honsik reprodueix textualment diversos paràgrafs de les obres de Kalergi en què el polític reflexionava sobre el futur de la fe jueva a Europa. A través dels seus textos —trets de context, com ho va confirmar Politifact—, Honsik intentava demostrar un suposat complot judeomasònic contra la “raça europea”. Segons la seva teoria, el Pla Kalergi consisteix que una elit jueva pretén dominar Europa a través de la “importació d'immigrants” que crearien “una raça d'éssers inferiors”, un “ésser humà sense voluntat” i “fàcilment manipulable”. Augmenten les cerques. Des del 2015, les cerques a Google del terme Pla Kelergi han anat augmentant. Com indica també el treball de Roland Clark i Nikolaus Hagenm de la Universitat d'Innsbruck, les referències actuals al Pla Kalergi són habituals a llocs web i discursos d'extrema dreta. A més, polítics europeus han fet referència a aquesta teoria de la conspiració. El 2019, un eurodiputat del partit conservador grec Nova Democràcia va preguntar a la Comissió Europea si el Pla Kalergi estava al centre de la política migratòria europea. "La Comissió Europea no fa especulacions ni té coneixement de l'existència de cap pla a què es refereix Sa Senyoria", va ser la resposta. 


Sota el nom de el gran reemplaçament en podeu trobar més informació en aquest article de 2021. Cal tenir en compte que “Encara que ens semblin extravagants i esbojarrades, les teories de la conspiració poden tenir terribles conseqüències al món real”. La conspiranoia del gran reemplaçament opera com la quinta essència de la xenofòbia, una teoria que engloba i supera les petites xenofòbies domèstiques.

 DW, verifica la teoria de el gran reemplaçament. 10.44 minuts.