Yo soy ateo, gracias a Dios. Adolfo Marsillach.
Al principi la Fe movia muntanyes només quan era absolutament necessari, de manera que el paisatge romania igual a si mateix durant mil·lennis. Però quan la Fe va començar a propagar-se ia la gent li va semblar divertida la idea de moure muntanyes, aquestes no feien sinó canviar de lloc, i cada cop era més difícil trobar-les al lloc on un les havia deixat la nit anterior; cosa que sens dubte creava més dificultats que les que resolia.
La bona gent va preferir llavors abandonar la Fe i ara les muntanyes romanen en general al seu lloc. Quan a la carretera es produeix un esfondrament sota el qual moren diversos viatgers, és que algú, molt llunyà o immediat, va tenir un lleugeríssim indici de fe.
Aquest conte curt de Monterroso, prou conegut, em serveix per parlar de la manca de fe, de l'ateisme, vist des del prisma de diversos pensadors.
L'ateisme antic, i especialment el dels atomistes, que n'és el referent més seriós, criticava la religió pel temor que era capaç de provocar entre els creients. L'ateisme modern la crítica per dues raons oposades: o bé perquè no admet competidors a l'oferta de consol (Marx i la religió com l'opi del poble) o perquè no admet competidors a la seva oferta d'angoixa (Heidegger i l'existencialisme). Per a Robespierre, aquell home ebri de virtut republicana, l'ateisme era un vici exclusiu de senyorets ociosos i dels seus filòsofs falders, pensadors de saló. «L'ateisme és aristocràtic», arriba a escriure el novembre de 1793. Per contra, la idea d'un ésser suprem (en Robespierre sempre ressona la veu de Rousseau) que vetlla per la innocència de l'oprimit i castiga el crim aparentment triomfant, és completament popular (això és el que escandalitzarà Marx). Sentia una gran animadversió contra els filòsofs que confonien la causa religiosa amb la dels dèspotes i veien conspiradors contra l'Estat en tot aquell que anava a missa. Són enemics del poble, conclou Robespierre, que pretenen forçar-lo a veure en la Revolució el triomf de l'ateisme, i no el de la virtut, quan l'ateisme és un crim polític. L'ateisme és l'antítesi de la virtut, i per tant és antirepublicà". Per això envià a la guillotina Anacarsis Cloots, aquell «enemic personal de Jesucrist» (són les seves pròpies paraules). Predicar l'ateisme, afegeix Robespierre, «no és res més que una manera d'absoldre la superstició i d'acusar la filosofia; i la guerra declarada a la divinitat no és res més que una diversió a favor de la reialesa». En conclusió: «Subjectem la moral a bases eternes i sagrades; inspirem en l'home aquest respecte religiós per l'home, aquest sentiment profund dels seus deures, que és l'única garantia de la felicitat social. Amén.
Reunidos todos los dioses, diosas y diosis, en conclave secreto, fijaron su parlamento en mi persona y viendo mi desinterés en los cuentos y mandangas, decidieron condenarme al ostracismo, declarándome ateo durante la noche y agnóstico durante el día. Y en eso estamos y en eso andamos, sin que se aviste solución posible.
ResponEliminaDiuen que quan et fas gran. t'acostes més a la idea de Déu, suposo que per la por davant la proximirtat de la mort. El pare de vell deia que Jesús era gay.
EliminaDoncs, benvolgut Francesc, el meu cas, és justament l'invers.
EliminaJo n'he estat sempre molt allunyat, i ara igual o potser encara més que abans.
EliminaLos términos absolutos me dan miedo. Ser creyente me da miedo, ser "A"- Theo, o sea No Dios, también me lo da. Lo dejamos en que cuando las cosas funcionan "normal" no me acuerdo de divinidades, y cuando no funcionan bien, exclamo aquello de: Ayyy, Dios mío.
ResponEliminaSalut
Virgencita virgencita que me quede como estoy, es un clàssic. Sense obklidar ¡Oh my Good!
EliminaDespués de tantos años de vida,se supone que cada uno escoge.No entiendo la oposición, ni la falta de respeto a la elección de otros,como si lo tuyo es la verdad absoluta y los otros son los tontos porque no se han dado cuenta.
ResponEliminaLo importante es que estés agusto,con lo escogido.Que responda a tus dudas,que las hay.
Saludos
La falta de respeto no es mi caso, aunque sí el de Robespierre. En algo hemos avanzado, aunque creo que Marsillach definía muy bien la situación.
EliminaSaludos.
Pienso como el comentarista que me precede, a estas alturas de la película y tras siglos y siglos de confrontación entre los creyentes , ateos y agnósticos creo q todo es respetable, porque nadie sabe nada en realidad, así q cada uno debe creer o no, en función del bienestar q le produzca su decisión , un abrazo muy fuerte !!!
ResponEliminaComo escribía Gironella:los cipreses creen en Dios. Y Woody Allen decía que el pertenecía a la leal oposición. Y de regalo: 3 aforismos:
ResponElimina1.- José María Pemán: «L'ateisme no és res més que el plural de Déu».
2.- Pascal Quignard recull a 'Los desazornados' aquesta definició de Sade: «L'ateisme és l'explosió de la representació que les societats es fan de si mateixes».
3.- Chesterton: «Si no hi hagués Déu, no hi hauria ateus».
4,. Como no voy a guardar una foto como esta:
https://blocfpr.blogspot.com/2021/10/el-sentit-de-la-vida.html
¡Un abrazo!
Marsillach era un consentido del sistema, como Dali, se le permitía ocurrencias, para demostrar lo liberales que eran, pero se favorecian de él
ResponEliminaSaludos
A Marsillach, le utilizaban y se dejaba utilizar, pero hizo cosas interesantes.
EliminaSaludos.
He leído todos los libros de Girónella , de opositor nada. Otro permitido, aquí la única oposición éramos los estudiantes que salimos a cortar carreteras
ResponEliminaSaludos
El opositor era WooDy Allen, Gironella era creyente.
EliminaEn mi caso, cuanto mas viejo me hago, mas me distancio de las religiones. Pero no ejerzo de ateo militante, me es indiferente en lo que crean los demás, siempre y cuando no afecte a mi libertad o al código penal. A los que no soporto es a los extremistas de su fé, a los que no dejan margen de libertad a los suyos y a los demás porque unos escritos manipulados durante siglos, que son mas una superstición que una realidad historica, les dicen como deben de vestirse, comer, comportarse en la cama o moverse en publico.
ResponEliminaY hay algunos otros que me provocan risa, como el caso de los judios ultraortodoxos que consagran toda su vida al estudio de sus escrituras. ¿ Es que hay algo en ellas que todas las anteriores generaciones que las han estudiado no hayan descubierto todavia ?. Habrá que introducir en la IA la Torá y el Pentateuco, a ver si descubre algo nuevo. . . aunque. . . mejor no, porque iguál la IA se transforma en el Diós colerico de Antiguo Testamento y nos aplica el tratamiento que le dió a Sodoma y Gomorra.
Ceeer o no creer, una decisión intima y personal. Admiro a los que viven su fé intimamente y sin aspavientos ni extremismos. Pero yo. . . no creo.
Un abrazo.
Ja veig que no has abandonat del tot la militància anti... els ultraortodoxes son un món apart. Salut.
EliminaQuizás hubiera que definir de nuevo lo que es religión. Algunas religiones actuales son sin dios en el cargo, pero con muchos apóstoles, predicadores y sacristanes a sueldo.
ResponEliminaNunca acepté nada "porque si", eso no se si me pone en el lado de los ateos, de los agnósticos o simplemente en los "danielfuentistas", que somos y decimos lo que nos da la gana, o eso pensamos, mejor dicho.
Un saludo.
La mejor religión es el pastafarismo, la religión del espaguetti volador.
ResponEliminaSaludos.