Yuval Noah Harari no té temps per a aquestes excuses. El 2011 va publicar Sapiens, una elegant i de vegades profunda història de la nostra espècie. Va ser un fenomen, venent més de 25 milions d'exemplars a tot el món. Harari el va fer seguiment llançant la mirada cap endavant amb Homo Deus, en què considerava el nostre futur. Arribats a aquest punt, Harari, historiador acadèmic, va passar a tenir una nova identitat professional i un nou cercle d'influència: expert en intel·ligència artificial, convidat als enrarits escalafons de “científics, empresaris i líders mundials”. Nexus, en essència, és el report d'Harari des d'aquell món. En primer lloc, cal dir que el subtítol -Una breu història de les xarxes d'informació des de l'Edat de Pedra a l'IA- és enganyós. En realitat, el que tenim són dos llibres separats, cap dels dos no és breu. Les primeres 200 pàgines són, n'efecte, històriques a la seva manera. Malauradament, es tracta d'una versió vertiginosa de la història que va de les tauletes d'argila assíries a un brot de còlera al segle XIX, passant per una adaptació del Ramayana a la televisió índia, la revolta dels camperols a l'Anglaterra medieval, l'Holocaust a Romania, etcètera. No sembla controlat, ni tan sols particularment expert, i l'efecte és una mica el d'un vol on la persona que s'asseu al teu costat és molt culta, ha pres massa cafè i està decidida a explicar-te la seva teoria del tot. La tesi de Harari, en poques paraules, és que la diferència entre democràcies i dictadures rau en com gestionen la informació. Les dictadures es preocupen més per controlar les dades que per comprovar-ne el veritable valor; les democràcies, en canvi, són xarxes d'informació transparents en què els ciutadans poden avaluar i, si cal, corregir les dades errònies.
Tot això és en certa manera interessant per obvi, alhora que massa gandul —massa obert per a objeccions i contraexemples— per constituir una teoria útil de la informació. Després de molt de temps, hem arribat a una prova solta del que esperàvem haver intuït ja: els sistemes que s'autocorregeixen —perquè promouen la conversa i la mutualitat— són preferibles als que només ofereixen un servilisme cec i sense drets.
Al final, però, això no importa realment, perquè la segona meitat del llibre és on hi ha l'acció. El moll de Nexus és essencialment un extens informe polític sobre la intel·ligència artificial: quins són els seus riscos i què es pot fer? (No sentim parlar gaire dels beneficis potencials perquè, com assenyala Harari, “els empresaris que lideren la revolució de la intel·ligència artificial ja bombardegen el públic amb suficients prediccions falagueres sobre ells”). Hem trigat massa a arribar fins aquí, però un cop arribem Harari ens ofereix un manual útil i ben informat. Les amenaces que planteja la intel·ligència artificial no són les que visualitzen els cineastes: l'HAL de Kubrick atrapant-nos a la resclosa o un RoboCop feixista marxant per la vorera. Són més insidioses, més difícils de veure venir, però potencialment existencials. Inclouen la polarització catastròfica del discurs quan els algorismes de les xarxes socials dissenyats per monopolitzar la nostra atenció ens alimenten amb material extrem i odiós. O l'externalització del judici humà —la presa de decisions legals, financeres o militars— a una intel·ligència artificial la complexitat de la qual esdevé impenetrable per a la nostra pròpia comprensió.
Fent ressò de Churchill, Harari adverteix d'un “teló de silici” que baixa entre nosaltres i els algorismes que hem creat, deixant-nos fora de les nostres converses: com volem actuar, interactuar o governar-nos.
Tot i això, cap d'aquests escenaris és un fet. Harari assenyala el problema del correu no desitjat, que solia embussar les nostres safates d'entrada i desaprofitar milions d'hores de productivitat cada dia. I de sobte, va deixar de fer-ho. El 2015, Google va poder afirmar que el seu algorisme de Gmail tenia una taxa d'èxit del 99,9 per cent en el bloqueig del correu no desitjat autèntic. “Quan els gegants tecnològics es proposen dissenyar millors algorismes”, escriu Harari, “normalment ho poden fer”. Fins i tot a la seva segona meitat, no tot Nexus sembla original. Si pares atenció a les notícies, reconeixeràs algunes de les històries que explica Harari. Però, en els millors moments, el llibre resumeix l'estat actual de les coses amb una claredat memorable. Algunes parts de Nexus són sàvies i audaços. Ens recorden que les societats democràtiques encara tenen mitjans per evitar els excessos més perillosos de la intel·ligència artificial, i que no hem de deixar que les empreses tecnològiques i els seus multimilionaris propietaris s'autoregulin. Això pot semblar de sentit comú, però és valuós quan ho diu un intel·lectual global amb l'abast d'Harari. Només és frustrant que no ho hagi pogut fer de manera més concisa.
Descorrent el teló de silici: ressenya de 'Nexus' de Yuval Noah Harari al digital The New York Times, que conclou i recomana: L'estudi de Harari sobre la comunicació humana podrà ser tot menys breu, però si aconsegueixes arribar a la segona meitat, t'entretindrà i espantarà alhora...
Nexus. Una història 'presumpament' breu de les xarxes d'informació des de l'Edat de Pedra fins a la IA.
Ostras, me habia hecho un lío con el nombre, la tecnología, el científico y Ricard.
ResponEliminaAhora lo entiendo.
Esto es imparable.
Salut
Miquel, passa sovint. Presencialment, em trobo amb gent que amb un sonriure ample, volen fer acostament i m'anomenen com a Nexus, Noxus i fins i tot Noxebius.
EliminaRicard és Noxeus. Cal llegir Nexus encara que com diu Cheung a estones costi d'empassar. Entenc que un tema tan seriós com aquest no es pot tractar de manera lleugera. De fet, s'està caient en el mateix error del menysteniment durant anys als qui ens avisaven del canvi climàtic, fins i tot els que el negaven, i ja n'estem patint les conseqüències. Aquí no s'hi val la displicència diletant, sinó prendre consciència que tenim un problema i com en el cas del canvi climàtic, no sé jo si som a tens de solucionar-lo.
ResponEliminaSalut.
Estic llegint NEXUS. A poc a poc. El Yuval (i no sols en aquest llibre), sempre m'ha semblat posseïdor d'una línia argumental magnífica quan camina des del passat fins al present, però no em convenç tant quan camina vers el futur. Seguiré llegin-lo, òbviament.
EliminaGracies per aclarir el tema Nexus/Noxeus. Només tenim en comú que soms dos totxos.
Totxos és un concepte relatiu, que el decideix el lector, no l'escriptor.
EliminaNo era despectiu. Per mi tot llibre que té més de 300 pàgines és un totxo (que pesa).
EliminaI en aquest sentit, jo també soc un totxo.
Hi ha llibres de 100 pàgines que són un totxo i altres de 1000 que no ho són, per a mi, clar.
EliminaNo era aquest el sentit que li donava a totxo (pesat de pes, kilogramos coño!)
EliminaRecorda que, el saber no ocupa lugar. Però va arribar un moment en què no sabia on guardar els llibres.
EliminaCrec que ja no. Massa tard.
ResponEliminaTodos los avances tecnológicos, llevan asociados sus riesgos, la maldad, la guerra, pero por eso no podemos dejar de avanzar. Cuando se descubrió la energía que había en la destrucción de la materia, no se pensó en la bomba atómica, sino en sus bondades futuras
ResponEliminaSaludos
Pero salió la bomba atómica. Solo que nadie avisó de su peligro. No sé si de haber habido Harari y otros, se podía haber evitado.
ResponEliminaSaludos.
Si haguéssim de triar matar un dels col·lectius implicats en l'energia nuclear. Aquí mataries? Als científics o als militars?
Eliminaals científics
EliminaJa no t'estimo, eh!
EliminaD'acord, mataria als científics i als militars, però he dit als científics perquè són més culpables, els militars són només uns paga fantes dels científics.
EliminaNo se puede evitar,porque cualquier avance,lleva consigo la maldad de la guerra.El coche,en tanque.El avión,en uno de guerra.El cloro como desinfectante, pero a su vez gas de muerte en la primera guerra.No hay nada,que no lleve su aplicación militar,de una forma u otra.
ResponEliminaSaludos
Mira el poder de la IA y los algoritmos, este escrito lo acaban de censurar en Facebook.
ResponEliminaSaludos.
Lo he mandado a revisión porque no aclaran los motivos, o mejor dicho, dicen que lo he publicado para conseguir más likes.
ResponEliminaJa t'està bé. Recorda: "No dés de comer perlas a los cerdos"
EliminaNormal,no quiere decir que este de acuerdo o no,pero coincide con reuniones,acuerdos sobre la I. A,como sigo la economía, que sepas que el índice de la bolsa americana,lo sostienen actualmente un grupo pequeño de empresas,que de una forma directa o indirecta se basa en esta nueva tecnología y su futuro,si este concepto no se cumple,tendríamos una crisis mundial,como la que ocurrió, con las empresas ".com".Meta está en ese grupo selecto
ResponEliminaSaludos
Meta,no irá en contra de ella,de cajón
EliminaSabes, el escrito con 5 mil visitas de como darse de baja de Facebook, es de 2009. Poco publico en Feisbuc, pero es que tengo un par de conocidos en Navarra y Madrid, que no entran en el blog, pero sí me siguen en Facebook, es por eso que publico, porque de X ya me di de baja hace tiempo, y en Instagram no publico nada de nada.
EliminaTesla dice que ya falta poco,para su taxi sin conductor,piensa lo que te pasará si pones un escrito en contra si lo haces en X.
ResponEliminaSaludos
En X ya no estoy desde hace tiempo.
Elimina