Alguns arbres del carrer Diputació mostren unes profundes osques pel contacte amb les barraques del mercat de 'lance' (llança) que entre el 1967 i el 2014 van romandre a la vorera del darrere de la Universitat de Barcelona. La vorera mar del carrer Diputació, entre Aribau i Balmes, va allotjar durant gairebé mig segle un mercat de llibres de segona mà. Els darrers dos llocs van desaparèixer el 2014, però la seva llarga presència ha deixat algun vestigi. Així, alguns dels arbres mostren unes cicatrius curioses i espectaculars, formades pel contacte d'aquests amb les barraques. És el que queda d'un punt de venda de llibres usats que va ser molt popular fins que va entrar en decadència a partir de la dècada de 1980.

Originàriament, aquest mercat es va situar el 1902 al carrer Portal de Santa Madrona, al costat de la part baixa de la Rambla. Una de les seves particularitats era que, en determinades èpoques, com durant la dictadura de Primo de Rivera i el franquisme, es podien adquirir exemplars de llibres censurats.

El 1967, la vintena de parades de venda van haver de traslladar-se a causa de les obres de l'estació de Drassanes del metro. I va ser llavors quan es va triar la vorera mar del carrer Diputació, al tram comprès darrere de la universitat i, en part, davant del seminari. Les 20 barraques es van distribuir al llarg de la vorera de dos en dos, i es va continuar amb la tradició de subministrar llibres prohibits que no arribaven a les llibreries. El mercat va ser batejat per l'Ajuntament com a Pavellons de Llibres Antoni Palau, un destacat llibreter i bibliògraf català que havia mort el 1954.

L'arribada de la democràcia i la fi de la censura van posar en crisi el mercat. A partir dels anys 80 del segle passat, les parades van anar desapareixent de mica en mica. Els llibreters que es jubilaven ja no podien traspassar els llocs de venda i els llibres es van anar substituint per revistes, entre les quals destacaven els del gènere eròtic.

Finalment, el juliol del 2014 van ser eliminades les úniques dues barraques supervivents. Però allà han quedat les dues espectaculars cicatrius als arbres, unes profundes i regulars —gairebé rectangulars— esquerdes al tronc que semblen haver estat fetes per una màquina, però que en realitat són fruit d'anys de contacte amb les barraques de llanci. - Xavi Casinos a la vanguardia. Vol dir que a Barcelona, almenys al carrer de la Diputació, es podrà fer  bookcrossing, i és una bona noticia, si és que es fa.