'Neteja de la mort': què hi ha darrere d'aquesta popular tendència sueca?. "No consisteix a treure la pols o netejar, es tracta d'una forma permanent d'organització que fa que la teva vida quotidiana transcorri amb més facilitat", explica l'autora de la idea.

Actualment, entre els suecs, que es consideren des de fa uns quants anys un dels pobles més feliços del món, s'està convertint en tendència el concepte de döstädning, que traduït literalment significa 'neteja de la mort' o, en termes menys aterridors , 'netejar com si fos l'última vegada'. Aquesta noció implica desfer-se de les coses innecessàries per no carregar amb aquesta trista obligació els éssers estimats després de la mort.

La pintora Margareta Magnusson va formular aquesta idea al seu llibre publicat el 2017 'L'afable art de la neteja sueca de la mort: com alliberar-te a tu mateix ia la teva família de tota una vida de desordre' ('The Gentle Art of Swedish Death Cleaning: How to Free Yourself and Your Family (Lifetime of Clutter', en anglès). L'escriptora afirma haver-se mudat 17 vegades al llarg de la seva vida i assegura: "Hauria de saber de què parlo quan es tracta de decidir què conservar i què llençar".

"Netejar abans de la mort no consisteix a treure la pols o trapejar, es tracta d'una forma permanent d'organització que fa que la teva vida quotidiana transcorri amb més facilitat", explica. "I potser fins i tot et resulti agradable el procés en si", suggereix l'artista, i afegeix que "és un plaer repassar les coses i recordar-ne el valor".

Inicialment, el mètode es va dissenyar per a la gent gran, que, en desfer-se gradualment de coses innecessàries, conservarien només les més importants i agradables. Així, el precepte es basa en una proposta simple: què quedarà de tu si de sobte marxes demà? o què faran els teus éssers estimats amb totes les teves coses?

Això no obstant, això de guardar només coses útils i significatives, sembla una mica de sentit comú, independentment de l'edat. Així, l'enfocament sembla rellevant, per exemple, per als que planegen mudar-se a un nou habitatge, per als estudiants que deixen la casa dels pares i, en general, per als que no vulguin acumular escombraries.

El llibre de Magnusson ja és un èxit de vendes a molts països, no només entre els lectors grans, sinó també entre els joves, alhora que 'la neteja de la mort' avui dia pot ser considerada tendència a diversos països, una forma de vida per a totes les generacions. En poques paraules, la metodologia serveix per a tothom que vulgui simplificar i organitzar la seva vida, resumeix la revista Cosmopolitan. Aquí es descriuen els punts essencials.

- No tenir pressa, ja que la 'neteja' ha de ser un procés continu i no pot acabar en un dia, una setmana o un mes. No és un període de purga, sinó un canvi en l'estil de vida.

- Expressar les intencions, és a dir, explicar als amics i familiars aquests plans per fer que hi prenguin part. Al llibre, Magnusson ressalta que aquest és un pas molt important, indica Tree Hugger. 

- Regalar els articles que ja no es necessiten ni desitgen a persones que podrien fer-los servir o voler-los.

- Començar per l'armari. Segons Magnusson, és menys exigent emocionalment i ajuda a aconseguir motivació per ocupar altres parts de la llar.

- El procés és 'terapèutic'. La 'neteja de la mort' no implica la mort com a tal. Es tracta de mirar enrere i quedar-se només amb allò que és important, de fer un balanç del viscut, reviure records entranyables i retrobar objectes oblidats. 

- Recompensar-se a ell mateix, però no amb coses materials. En acabar una etapa d'organització, és possible donar-se un gust, com anar al cinema, fer-se la manicura o menjar una mica deliciós. actualidad-rt.com