Si hi ha un terreny en el qual les mitges veritats, les tergiversacions i els tòpics infundats dominen el debat públic, és el de la immigració, un camp de mines que provoca reaccions d’alta temperatura emocional. A Europa, avui, les xifres d’entrada d’immigrants irregulars no són particularment altes. No hi ha cap crisi migratòria. El que hi ha és un problema polític provocat per uns partits populistes que han trobat en la immigració una mina d’or. Carles Casajuana a la vanguardia.
Fomentar la por a una allau d’immigrants dona vots. A remolc de l’extrema dreta, cada cop més governs estan endurint les mesures contra la immigració irregular. Fins i tot la Comissió Europea s’està apuntant a idees tan vergonyoses –i inútils– com la de crear centres de detenció a l’estranger. Com que aquestes mesures no combaten un problema real, al cap de poc temps d’adoptar-se ja sol ser fàcil presentar-les com a insuficients. Resultat: cal reforçar-les encara més. El cercle viciós està servit. La mà dura i el populisme xenòfob s’alimenten mútuament.
Per regla general, l’opinió més estesa a Europa i als Estats Units és que avui, al món, hi ha més emigrants que mai; que venen jugant-se la vida, explotats per màfies de traficants de persones; que aquests emigrants fugen de la misèria extrema en què viuen, atrets per la nostra opulència i les nostres generoses ajudes socials; que prenen els llocs de treball als treballadors autòctons, posen en perill el sistema de benestar, contribueixen als problemes de l’habitatge, augmenten la criminalitat i no s’integren fàcilment; que compensen l’envelliment de la nostra població, però que si obríssim les portes en vindrien una quantitat infinita.
Tots aquests llocs comuns surten malparats de la confrontació amb les dades. Actualment, al món, no hi ha pas una quantitat excepcional d’emigrants. Hi ha hagut èpoques amb moviments migratoris molt més acusats, com la primera dècada del segle XX. La majoria dels que venen a Europa no van jugant-se la vida, explotats per màfies que viuen del tràfic de persones; arriben amb avió i passen el control de passaports, amb el visat corresponent si el necessiten. No solen venir dels països més pobres, ni ser els més pobres dels seus països. Venen d’estats que comencen a prosperar, en els quals la gent abandona el camp per anar a les ciutats a la recerca d'oportunitats i llocs de treball; i els que venen són els que tenen mitjans per emigrar fora del país.
Més que una crisi migratòria, tenim un problema polític causat pels que han vist en la immigració una mina d’or.
No venen atrets pel nostre Estat de benestar. L’educació i la sanitat gratuïtes no tenen gaire pes en la decisió d’emigrar. Venen perquè volen llocs de treball més ben pagats dels que hi ha al seu país i perquè saben que aquí els poden trobar. També van a països sense cap xarxa social, com els del golf Pèrsic, pel mateix motiu. No li prenen la feina a ningú. Agafen els llocs de treball que cap treballador autòcton accepta: ajuda domèstica, cura de persones grans, agricultura, etcètera.
No posen en perill el nostre sistema de benestar. Generen despeses de sanitat i d’educació, naturalment, però també contribueixen a cobrir-les amb els impostos que paguen. Una cosa va per l’altra. No abusen dels subsidis d’atur o per malalties: volen treballar, no viure de les ajudes públiques. No tenen cap culpa dels problemes de l’habitatge, generats per la desregulació del mercat de lloguer i per la imprevisió. No augmenten la criminalitat: si de cas, tendeixen a rebaixar-la, perquè venen amb l’ambició d’obrir-se camí i prosperar i no volen arriscar-se a ser deportats.
Els murs i l’enduriment dels controls a la frontera no impedeixen que vinguin; només ho dificulten. S’integren amb facilitat, sense programes específics. Només necessiten temps, feina i accedir als mateixos drets que nosaltres (i si poden obtenir la nacionalitat, millor). Els italians de Nova York, els indis de Londres i els turcs d’Alemanya en són un bon exemple. Per pal·liar l’envelliment de la nostra població, n’haurien de venir molts més, però això no és possible perquè al món no hi ha tanta gent que vulgui venir, i cada dia n’hi haurà menys. La Xina, Tailàndia, Mèxic i Turquia seran aviat països d’immigració, si no ho són ja.
Tot això ho explica Hein de Haas en un llibre magistral, fruit de molts anys d’estudi, LOS MITOS DE LA INMIGRACIÓN. Naturalment, les seves idees són discutibles, en el sentit més noble de la paraula. Però el valor del llibre no rau en les tesis que defensa, sinó en la capacitat de posar al descobert la distància que separa el debat polític de la realitat. Un exemple: Itàlia, segons la patronal Confindustria, necessita 1,3 milions d’immigrants en els pròxims cinc anys per ser competitiva, i el Govern Meloni es proposa obrir les portes a 165.000 immigrants l’any 2025. Però mentrestant atropella els drets d’uns quants centenars d’immigrants irregulars i distreu l’atenció amb l’onerós pla per crear un centre de detenció a Albània.
Els tòpics són el colesterol de les artèries intel·lectuals. Si els deixem que s’amunteguin a qualsevol racó de la nostra forma de pensar, ens poden provocar una esclerosi mental aguda. És el que està passant amb la immigració.
Más que un problema político, es un asunto político, unos defenestrando y otros santificando, para sacar provecho. De los que vienen en patera, son los más publicita dos, tanto tío suelto, en algún lugar tienen que alojar los, otra vez aprovechamiento político
ResponEliminaSaludos
Los que llegan por Barajas, como los que llegan en yate a Marbella no molestan ni interesan a la extrema derecha, ellos viven de los de las pateras, estos son los que les dan votos,
EliminaSaludos.
Argentina contó con un millón de españoles directos; otros tantos de italianos, 400.000 rusos y media Alemania entre 1945 y 1970. Hoy aquello es otra historia.
ResponEliminaTambé, Mèxic va acollir a molts refugiats, per cert, la veïna de sobre de casa es mexicana, i és professora d'anglès.
EliminaYa puedes poner una entrada de lo que he leído hoy del Madrid y su falta de educación.
ResponEliminaMenos mal que ahora se premia también el comportamiento en el campo.
Ya era hora
No val la pena, ja s'han retratat tots sols, com deia avui Segurola, el Madrid ha fet un Ayuso. Millor parlaré d'Arrels que ha passat quasi desapercebuda una notícia que he hagut de trobar a 'el diario.es' que és de Madrid.
EliminaCreo q en este asunto como en todos no vale el blanco y negro, ni siquiera las cifras, porque la emigración de primeros del siglo XX, como aquí sucedió con el éxodo tras la guerra civil e incluso la de los años 60, nada tiene q ver con los movimientos actuales, qué además son muy diversos, dependiendo el origen, no tiene nada q ver la inmigración subsahariana , con la magrebí por ejemplo , ni con estos, los emigrantes hispanoamericanos , los subsaharianos vienen a la desesperada y por otra subsistencia , de ahí q sean los q más se juegan la vida y trabajen de lo q sea por duro q sea, son siempre pasto de las cruel y miserable explotación, por el contrario, los magrebíes, pakistaníes y orientales en general, son absolutamente experto en lucrarse de nuestro sistema asistencial ( les instruyen en sus países de origen ) y su cultura de ser prolijos en nutridas descendencias se lo facilita, viven en comunidades aisladas, sin interés alguno en integrarse y suelen ser trabajadores y poco violentos ...después están los hispanoamericanos, un colectivo mucho más variopinto y ecléctico , exportan su violencia de bandas y su cultura machista en muchos casos ...así q no es nada fácil gestionar este asunto, creo q tan simplista es tachar a la ultraderecha derecha d populista y xenófoba , como de buenista y buenrollista a la izquierda y q no pasa nada abriendo las puertas de oar en par ... Sin ninguna duda se necesita a los emigrantes , pero el como, dónde y de qué manera es la cuestión a resolver...porque aunq solo sea nuestro sistema asistencial , no puede asumir su absorción sin quebrar, de hecho, ya está en la quiebra sin ayuda externa. Un abrazo fuerte !
ResponEliminaMas que lucrarse de nuestro sistema, se aprovechan de él porque en sus países no lo tienen y como la mayoría cotizan ya se lo pagan. Sucede que la izquierda cada vez es menos buenista y más pragmática, mientras que la derecha cada vez es más populista y barriobajera. Nuestro sistema asistencial no está en quiebra, está delicado, pero goza de bastante buena salud, y si se gestionara un poco mejor aún gozaría de más salud, pero a lo único que se dedican nuestros gobernantes es a privatizar la sanidad.
EliminaUn abrazo.
Jajaja, lo siento... salió por duplicado !
ResponEliminaNo pasa nada, lo podría borrar pero mejor dejarlo...
EliminaLa frase: "...Sucede que la izquierda cada vez es menos buenista y más pragmática, mientras que la derecha cada vez es más populista y barriobajera..." es de diana.
ResponEliminaSalut
FRANCESC, Nuestra SS, sanidad a parte, tiene un agujero tan enoorme que ya no saben cómo remendarlo y te aseguro que en los últimos tiempos es un tema que tengo bastante estudiado porque nuestro colectivo profesional, que hasta la fecha estuvo fuera en un sistema alternativo de Mutualidad, está peleando a brazo partido para integrarse en la SS y no hay forma con la excusa de su enorme déficit.. a pesar de que no ser de recibo que 60.000 profesionales solo de la abogacía, tb hay mutualidades de ingenieros y otros profesionales, después de cotizar durante 36/38 años, lo que te han disho debías cotizar, al final de tus días, recibas una pensión más baja que muchas no contributivas ..¿ te parece justo? creo que no. En fin, cuando digo que se lucran de nuestro sistema asitencial es precisamente por esto, naturalmente que en sus países no tienen, pero aquí muchos llegan con los papeles cubiertos desde sus países de origen, que yo lo he visto.. ni te imaginas lo formados que están en soliciotar ayudas asistenciales, incluso sin necesitarlo .. porque a veces acuden a los bancos de alimentos y por ejemplo todo lo que es de carne de cerdo, lo tiran al salir... esas cosas son las que generan malestar, como los agravios comparativos por el hecho de que al ser en su mayoría familias numerosas acaparan y pasan por delante a todos los nacionales necesitados, que sólo tienen un hijo... no digo que no se les ampare, digo que es natural que si tu en tu país no recibes la ayuda que solicitas y ves que sin embargo a marroquíes y paquistaníes se le da lo que a ti se te niega, se genere malestar y a la larga, ese malestar es el caldo de cultivo que nutre y del que abusan los populistas de la ultraderecha. Lo mismo que la violencia, no es la inmigración, es la márginalidad la que genera el gran problema, y esta es una realidad ineludible como digo, muy difícil de gestionar. otro abrazo!!
ResponEliminaNo es tan sencillo como lo cuentas, en Caritas hay inmigrantes y gente del país a partes iguales buscando comida y no tiran nada, lo he preguntado, al contrario ya piden no les den nada de cerdo si son musulmanes, además que en Caritas dan cosas más concretas, y luego están los supermercados que también reparten mucha comida caducada, y en cuanto a la SS, el déficit no es de ahora, además se está reduciendo con el aumento de las cotizaciones, piensa que son casi 22 millones de cotizantes. Como diría Laporta que no estanos tan mal, mujer. Es más, nunca habíamos estado tan bien en general como en la actualidad, y más que lo estaremos, es el progreso. Dime optimista, o pesimista bien informado.
ResponEliminaLa marginalidad no es el problema, es un problema más de los muchos que hay, pero no el más serio, y hay mucha gente de la sociedad civil emplazada en ayudar i paliarla. Arrels o Càritas, son un ejemplo.
¡Un abrazo!