Ho van anticipar Plató, Kant, Calderón i Borges: allò que creiem que és la realitat, no és més que una projecció a la nostra ment del gran teatre del món amb una immensa biblioteca neuronal. Rafael Yuste, director del Centre de Neurotecnologia de la Universitat de Columbia, llança una teoria que enllaça aquelles intuïcions amb la ciència. El nostre cervell anticipa la realitat amb imatges gegantines que va reduint en dues etapes: el naixement i l'adolescència. Així ens adaptem al medi per tal de sobreviure per reproduir-nos. Si el seu model s'imposa, haurà superat l'input-output de Cajal on percebem estímuls i actuem en conseqüència. I, en entendre com funciona el cervell, revolucionarem l'educació, la geopolítica i totes les relacions humanes... El gran salt endavant de la nova teoria Yuste es començarà a fer quan serveixi per curar una malaltia mental.
Lluís Amiguet l'ha entrevistat a la contra de la vanguardia.
Com funciona el cervell?
Esbrinar-ho és com armar un trencaclosques. Hi ha diverses teories generals per encaixar les peces. Van començar Cajal i Sherrington sostenint que el cervell és una màquina d'input i output.
Percep estímuls i emet respostes?
Les peces d'aquesta teoria no acaben d'encaixar. Encaixen millor amb la teoria que el cervell és una màquina de predicció.
Anticipa escenaris i els compara amb la realitat per triar una conducta?
És un generador de realitat virtual. Tenim un teatre del món al cap que va anticipant el que passarà en el futur. I sobre aquesta anticipació tria un comportament entre els possibles.
Per què tria un i no un altre?
El nostre cervell tria sempre la conducta que ens ajudi a sobreviure i reproduir-nos. I ho fa amb complexos càlculs...
De vegades no semblen tan complexos.
És molt sofisticat: cregui'm. Una gran part del que fem té a veure amb l'altre sexe, amb reproduir-se.
Això quadra amb el que és observable.
Per això per elogiar la intel·ligència d'un humà diguem que “les veu venir”.
Obeïm el gen egoista?
L'evolució ens ha creat un cervell per predir el futur. Els animals amb cervell tenim així un gran avantatge sobre els que no en tenen.
Com construïm el gran teatre del món al nostre cervell?
Ara cal ser contraintuïtius...
Això és La Contra: endavant doctor.
Pensem que les coses es construeixen, com una casa, peça a peça; però el cervell ho fa al revés: va del tot a les peces.
Desconstrueix el que s'ha imaginat?
Anticipa una casa enorme i després li va traient tot allò que no va fent falta. És com l'escultor que d'un bloc de granit gegantí acaben traient pedra i tallant una petita figura humana.
No és malbaratar energia cada cop?
No és cada cop. Només realitzem aquesta desconstrucció dues vegades a la vida. Naixem amb una immensa xarxa neuronal per anticipar el món, que és com tenir connectats al cervell sis vegades tots els enllaços de la xarxa planetària d'internet.
Això és una xarxa immensa!
Durant l'adolescència anem descartant enllaços i ens quedem amb els que ens són més útils fins a quedar-nos diguem que en tres vegades aquesta xarxa.
Per què tanta energia malbaratada?
La meva hipòtesi és que naixem amb el cervell adaptat per a qualsevol entorn –del desert al pol– per anar descartant després els enllaços que no necessitem.
Continuem sent igual d'adaptables tota la vida? La neuroplasticitat dura?
La gran poda només es fa en el desenvolupament embrionari i inicial i després en la pubertat i l'adolescència. Després encara tenim plasticitat, però menys.
Per això costa més aprendre idiomes de gran?
I això també explicaria l'esquizofrènia: aquesta poda seria defectuosa i els esquizoides rebrien més estímuls que tu i jo.
Però aquestes veus existeixen?
Per ells són tan reals com la seva ara mateix.
Aleshores vivim en una pel·lícula que ens projecta el nostre cervell?
Ja ho va dir Plató amb la seva cova, en què veiem projectat un món no real. I Kant diu que la ment humana no reflecteix el món, sinó que és al revés: el món reflecteix la ment humana. I així s'entenen les matemàtiques. I que un manc encara seu el braç...
On ens porta aquest nou paradigma que proposa?
Comencem a entendre el nostre cervell per dins, i és una revolució. Sabrem comunicar-nos des de dins i no com ara, que concebem els cervells com a caixes negres aïllades que perceben i reaccionen. L'educació serà el primer camp d'aquesta revolució. Per què tancar 20 anys un ésser humà en una classe?
On veu nous neuroprogressos?
La guerra: entendre els seus neuromecanismes farà la diplomàcia més efectiva.
Tant de bo (que ve d'Al·là).
La societat tindrà a les mans la forma de desxifrar el funcionament del cervell, i necessitem repensar l'ètica.
Quan serà una realitat?
Jo vaig ser metge abans que neurocientífic i per mi haurem arribat quan aquesta teoria general pugui curar malalties.
Per quan?
Primer serà ciència i després medicina. I hi ha malalties psiquiàtriques i altres neurològiques. Algunes, com l'alzheimer, es curaran abans que d'altres, com l'esquizofrènia, la depressió o l'ansietat, que són més complexes.
No llego a este señor. Sabe un montón.
ResponEliminaMe gusta la entrevista, la leí y me gustó
salut
I mira el seu historial: https://es.wikipedia.org/wiki/Rafael_Yuste
EliminaA vegades hi ha notícies que passen desapercebudes i poden ser molt interessants, com aquesta que ja li vaig comentar ahir al Ricard.
Eliminahttps://helenasubirats.blogspot.com/2024/10/perovskita-el-material-milagro.html
És el pare del projecte BRAIN entre altres activitats docents.
ResponEliminahttps://es.wikipedia.org/wiki/Brain_Research_through_Advancing_Innovative_Neurotechnologies
Bueno teorías,no está mal ya lo dice.Por eso las enfermedades cerebrales son difíciles de tratar no vemos su fisiología.No es el caso,por ejemplo de la hipertensión,que podemos analizar sus causas,incluso aislar riñón, venas y realizar reacciones químicas para probar la influencia de la sal.
ResponEliminaLo que está claro,es que es una masa de grasa para dar energía a la parte importante la membrana cerebral.Por cierto me encanta el de cordero rebosado,aunque sepa que es grasa.
De teorías, de futurismos,todos los que quieras,de realidad poco se sabe.
Saludos
Pues este señor sabe bastante, es el artífice del proyecto Brain. Desde luego eres el maestro de la displicencia. Saludos.
Eliminahttps://psicologiaymente.com/neurociencias/proyecto-brain
Ciertamente conocer más y mejor el cerebro va a abrir un panorama revolucionario de verdad. Cuanto mayor me hago más comprendo el mundo interior de ficción que es real, porque la ficción también es realidad, en el que nos desarrollamos. De ahí que escoger sea siempre algo tan complicado e incierto, nunca sabremos si hemos elegido bien.
ResponEliminaEscoger o no escoger, se preguntaría Macbeth. Shakespeare sabia bastante de como funciona el cerebro humano.
ResponEliminaDe momento algo se sabe del cerebro de una mosca: 139.255 neuronas y 54 millones de sinapsis: en el primer mapa completo del cerebro de una mosca.
Que bien,exactamente 139.255 ni una más ni una menos.Con todas esas y luego son tan tontas,con un !plaf! la esperas y te la cargas.
ResponEliminaSi tú pones un trozo de vena de un pájaro (por ejemplo),convenientemente estirado en una disolución de agua con sal común, ves el efecto inmediato de hipertensión. Es una práctica que se suele hacer en Ciencias en bachillerato, al menos se hacía. Conclusión los hipertensivos no pueden tomar sal,más conclusiones:el medicamento a utilizar son los diuréticos y si eres naturista lo cambias por infusión de plantas diuréticas que hay muchas,basta mirar un libro de Botánica, eso son realidades,lo que pone el autor son teorías y ya lo indica él, es el entrevistador el que lo provoca.
Saludos
Bueno, con las moscas hemos evolucionado, antes dejábamos que se pegaran en una tira de color naranja colgada en medio de la habitación. Y eso que tienen 54 millones de sinapsis.
ResponEliminaSaludos.