El municipi de Rocafort és a pocs quilòmetres de l'epicentre de la DANA. Curiosament, des d'allà, en plena Guerra Civil, el poeta Antonio Machado va enviar una carta al novel·lista David Vigodski. “A Espanya el millor és el poble”, deia, mentre explicava la gesta heroica de la defensa de Madrid. En aquesta correspondència sembla estar el veritable origen de la frase que s'ha popularitzat les últimes setmanes, encara que abans també l'havíem escoltat diversos líders llatinoamericans. “Només el poble salva el poble”. Aquesta consigna va aconseguir sintetitzar la deficient i tardana resposta dels governs central i autonòmic, i, al seu lloc, la commovedora reacció ciutadana, que es va materialitzar en muntanyes de donacions materials, ponts atapeïts de voluntaris i voluntàries i d'altres expressions de solidaritat fraterna. Era precisament això: el poble salvant el poble.
Tot i això, aviat la frase va anar adquirint un altre caire. I ja no era una orgullosa descripció de la generositat de milers de valencians i valencianes, sinó una expressió de ràbia davant de la inacció de l'Estat. L'accent es posava més aviat a l'adverbi inicial: “Només el poble salva el poble”. Així, se sumava al repertori de lemes sorgits al si de protestes antisistema, com el “No ens representen” del 15-M, el “Que se'n vagin tots” de la crisi argentina del 2001, el “We are the 99%” de l'Occupy Wall Street i el més recent "No són 30 pesos, són 30 anys" de l'esclat xilè.
Les paraules no tenen amo. I no importa gaire que molts dels que avui repeteixen “només el poble salva el poble” no s'identifiquin amb Machado o fins i tot estiguin més a prop d'aquells dels quals el poeta volia salvar-se. La frase, avui, ha esdevingut un crit d'antipolítica, una manifestació de cansament i ràbia contra els nostres representants, una crítica a l'Estat de benestar, al pagament d'impostos ia l'ordre establert. Aquest tipus d'expressions, encara que puguin representar legítimament sentir una societat abandonada davant la tragèdia, també poden derivar en visions maniquees i limitades. I això és un problema perquè “els conflictes es tornen irresolubles quan cauen en mans dels qui els defineixen de manera tosca i simplificada”, com alguna vegada va escriure Daniel Innerarity.
Rocafort és lluny de Nova York. Molt lluny, de fet. Allà, en una ciutat de llarga tradició demòcrata, el profund descontentament amb la inflació va fer que Donald Trump obtingués gairebé 200.000 vots més que el 2020. Durant la campanya, el seu discurs, amb certs tints catastrofistes, va buscar permanentment atiar el pessimisme que sentia bona part de la societat i mostrar-se com l'únic capaç de resoldre els problemes del país. Ni “només el poble salva el poble” ni tampoc “només el líder salva el poble”. - Antonio Gutierrez Rubí, la vanguardia.com
Seria més encertat "Medio pueblo salva al pueblo"
ResponEliminaO símio no mata simio.
EliminaCesar (Planet of the Apes)
EliminaSi, un primat molt interessant.
EliminaEl pueblo no salva al pueblo, el pueblo ayuda al pueblo.
ResponEliminaQuién ha de salvarlo es el Estado, el sistema.
Todo lo que no sea así es un estado fallido.
Salut
Com ens diría Eugenio: ¿hay alguien más?
EliminaNo me gusta la frase, noto incapacidad, errores, irresponsabilidad, impotencia. La
ResponEliminasociedad delega una serie de servicios, salud, seguridad, prevención y espera que se cumplan, aportando los medios técnicos necesarios y los humanos, médicos, policías, bomberos...
Saludos
Estas son las reglas del juego, el pueblo paga sus impuestos y delega la administración de sus bienes en el Estado.
EliminaSaludos.
El pueblo no tiene tractores oruga, y no puede poner los suyos porque se le revientan los neumáticos a 6.000 euros unidad.
ResponEliminaEl pueblo no tiene Helicópteros, para sacar de los terrados a la ciudadanía.
El pueblo no posee las vacunas antitétanos que harán falta y de las que no se habla.
El Pueblo no tiene el dinero para ayudar a levantar las empresas, porque no tiene nada...
El pueblo solo puede ayudar con su mano de obra , pero eso de salvar ha de ser el sistema, el estado, y va tarde, porque el gran jefe espera que " el pueblo lo pida".
Aquí todos retratados, uno por inepto, el otro por calculador.
El Estado es del pueblo, el pueblo es el que paga tractores, Helicópteros, vacunas y todo lo demás, el Estado debería limitarse a administrar los bienes del pueblo, y a administrarlos bien, con presteza y sin ánimo de lucro.
EliminaSalut.
Totalment d'acord. Naltros els paguem i ells els fan servir. Així funciona aquesta partida.
EliminaAsí leyendo,me entero del enfado de un colectivo de enfermeras de Valencia.Por si no lo sabes existen listas de espera,así en la enseñanza,en Cataluña en el Departamento correspondiente te apuntas para posibles vacantes en la Pública, es el camino para entrar en el funcionariado.
ResponEliminaEste grupo,como digo enfadado,porque en un principio pidieron voluntarios sin cobro,cuando lo lógico sería pedir personal de la lista,cobrando.
El pueblo se ayuda,pero cobrando su trabajo.Es crear riqueza y a la vez trabajando para la sociedad.
Pienso,que llegará un día que a los profes jubilados nos llamen,cuando hay licenciados jóvenes esperando en lista.
Saludos
El pueblo, habla, se queja y protesta, pero siempre está ahí, pa lo que haga falta.
EliminaSaludos.
Es triste ver como frases aparentemente bien intencionadas, no son más q el reflejo de esa demagogia que lo está inundando todo y q como estamos tan necesitados de creer en algo, es escuchar lo q queremos oír, los manipuladores de turno sirven recién salida de sus infames hornos...en esta ocasión está frase salió de la corriente woke instaurada en todos los grupos antisistema ...y no, el pueblo ayuda al pueblo pero quien le dalva es la UME, los bomberos y todo el resto de cuerpos de rescate...sin estado lo único q nos espera es el caos, ese q tanto anhelan los q desean pescar en los ríos revueltos y les va la carroña... y mira q es bonita la frase... Abrazo fuerte !!
ResponEliminala UME, los bomberos y todo el resto de cuerpos de rescate, son pueblo, y el estado es el administrador del pueblo. La demagogia no es nueva, es tan antigua como el hombre, solo que ahora se sintetiza en frases más o menos recurrentes.
ResponEliminaUn abrazo!
No FRANCESC son fuerzas de seguridad del Estado ..ejecutado por hombres, lógicamente, aunq tb tienen maquinas , pero pertenecen al estado...ese q los antisistema se quieren cargar ...el pueblo estricto sensu, somos todos los demás, los de a pie y sí ,la demagogia existe desde Aristóteles, pero nunca se abuso tanto, tantísimo de ella ...otro abrazo !
ResponEliminaPero el Estado es del pueblo, su única misión es administrar a este pueblo que le paga los impuestos. El problema es cuando los antisistema estan en el parlamento.
Elimina¡Un Abrazo!
Avui ens despertem amb una bona notícia: The Guardian i La Vanguardia abandonen "X". I no es perquè els seus noms se semblin. Tant de bo, aquest bon costum, s'escampi.
ResponEliminaCada vegada se'n va més gent, el problema rau en el fet que no se'n van de X el que se n'haurien d'anar començant per l'Elon >Musk.
ResponElimina