Reflexiona Jordi Juan, a ran de la victòria de Trump a les eleccions del dilluns, sobre com les xarxes amb tot el fang que arrosseguen, s'han imposat als mitjans tradicionals. I mira que aquests mitjans ho sabien, però han estat capaços de contrarestar l'efecte de les xarxes sobre la ciutadania, sobretot el jovent. El principal problema el tenim en què tant Trump com Musk són imprevisibles, i mentre els europeus en general se'n reien d'ell i de Trump, i de les bestieses que vomitaven dia sí dia també, ambdós han acabat imposant el seu  relat, amb boles a dojo. Ja ho sabien feia temps, només calia fixar-se en el Trumpisme en què es mou el Madrid DF,  i el bé que els hi va.

ELON MUSK ENS HA GUANYAT - "La victòria de Donald Trump no és un triomf més. És la confirmació d’un gir històric en què una majoria de ciutadans voten de manera conscient un candidat condemnat penalment i amb diverses causes pendents, que ha participat en un intent de cop d’Estat i que ha recorregut a un discurs ple d’odi i de mentides per convèncer el seu electorat. I, així i tot, tots aquests votants han preferit donar suport a aquest candidat perquè l’han vist més pròxim i creïble que l’alternativa que li oferia un progressisme massa elitista.

Són els signes dels temps que s’aprecien també aquí, a Europa, malgrat que no els vulguem veure. Ciutadans que s’estimen més informar-se a les xarxes socials, malgrat la manipulació constant i les falses notícies que s’hi reprodueixen, que anar als mitjans de comunicació de referència, que són vistos com a corretja de transmissió del poder. Per això, aquestes eleccions també han estat un triomf total d’Elon Musk, que ha posat la seva xarxa X al servei de Trump i a partir d’avui espera ser recompensat amb un alt càrrec en la nova administració. Musk va escriure ahir a la seva xarxa: “You are the media now (vosaltres sou ara els mitjans)”. És exactament això: utilitzar les xarxes per desprestigiar els antics prescriptors d’informació i que els electors s’assabentin només mitjançant la factoria de pseudonotícies que es generen al món digital.

Però seria ingenu quedar-nos només amb aquesta idea. També hi ha un cansament amb les lliçons de superioritat moral de l’esquerra. Les mostres de menyspreu als simpatitzants de Trump es tradueixen en un replegament més gran de tots els seus partidaris en les seves pròpies idees.

No és un triomf més. Ja fa temps que les urnes en tantes elec­cions arreu del món ens marquen aquest camí, i el que va passar dimarts als Estats Units suposa aquesta confirmació. La lliçó és que Trump ha guanyat sense haver sorprès ningú, perquè ja va ser president i té un historial penal que l’invalidaria en altres etapes de la nostra història. Queda clar que tothom sabia a qui votava. I, així i tot, ha esclafat la seva rival i serà president amb tots els honors".