Alexis Morante dirigeix ‘¿Es el enemigo?’, una pel·lícula que explica com va viure l’humorista el conflicte als 17 anys. ¿Es el enemigo? La película de Gila. Parin la guerra que travessarà una senyora”. “Atacaran demà? A quina hora? No podrien venir a la tarda, després del futbol?”. “Com estan les metralladores? I si en comprem dues?”.
Miguel Gila es va passar la vida fent acudits sobre la guerra, però el seu pas per la Guerra Civil Espanyola amb només 17 anys no va fer gens de gràcia. Ni tampoc tot el que va viure després del conflicte. Ara, el director Alexis Morante ha recuperat la veritable guerra de Gila a ¿Es el enemigo? , una pel·lícula que arriba divendres a les pantalles i que està basada en les memòries de l’inoblidable humorista.
“El monòleg més famós de Gila té al darrere una tragèdia. Ho vaig saber quan en vaig llegir les memòries i vaig pensar a fer un altre documental, com Camarón , però de seguida vaig saber que a la història de Gila hi havia una pel·lícula de ficció”, explica Morante en una entrevista amb La Vanguardia. Per tant, va començar a buscar un actor que pogués donar vida al còmic a la joventut. “No va ser gens fàcil. No volia un actor consagrat que ja tingués Gila a dins, de manera que vaig emprendre una gran recerca. Fins que va arribar Óscar Lasarte com un regal caigut del cel. És mag i feia coses de menys transcendència. Em va enviar un vídeo i vaig saber que tenia el meu Gila”.
La feina de Lasarte és un dels plats forts de la pel·lícula, perquè “es va saber desprendre de la imitació i construir un personatge”. Lasarte interpreta el jove Gila que s’allista al cinquè regiment de Líster tot just esclatar la guerra, l’estiu del 1936. Però també posa la veu en off d’un Gila ja madur que recorda el tortuós pas pel conflicte bèl·lic: “Fa un treball excepcional. Li vaig passar una entrevista de Gila dels anys setanta i es va posar en la pell del personatge calcant la veu de l’humorista ja adult amb gran profunditat”, assenyala el director d’ ¿Es el enemigo?.
L’altre plat fort de la pel·lícula és la història de Gila. Els guionistes de la cinta, Morante i Raúl Santos, han partit de les memòries de Miguel Gila des del començament de la Guerra Civil i “han omplert els buits amb una narrativa més aviat de conte que ha ofert un resultat molt especial”. Però Gila començava el seu relat per la infantesa: “El seu pare es va morir abans que ell naixés i la seva mare el va abandonar. Es va criar a Madrid amb l’àvia, que era de Jaén”.
Als 17 anys, el seu amic Pedro el va convèncer per anar a la guerra. Va ser un desastre, un descontrol des del primer moment, perquè “eren uns joves a qui fiquen en uns camions i van a no se sap on ni gaire bé per què, es perden, no saben a qui han d’atacar, es confonen i s’enrolen amb els comunistes, malgrat que eren socialistes. Gila reia perquè era gairebé divertit, però va ser una tragèdia”. Un autèntic drama que va culminar amb el no afusellament de què Gila va fer, anys després, tants acudits: “Em van afusellar malament”, deia. I era talment. “Gila i onze companys més van anar a parar davant d’un escamot d’execució. Els van matar tots, tret d’ell i un dels comandaments, Villegas”.
Morante explica que el que va venir després tampoc no va ser fàcil, perquè el ressuscitat Gila “va passar per un camp d’internament, on va estar 12 anys”. “Però va ser valent i el 1951 va pujar a un escenari a explicar la seva història traspassant els límits de l’humor i, vestit d’ingenu, va aconseguir fer riure tothom amb acudits sobre la guerra en una societat molt militaritzada. Va tenir sort”, conclou el cineasta.
He escuchado alguna entrevista a Gila, poco antes de morir. Cuando dibujaba para La Codorniz que llevaba Alvaro de Laiglesia. Ya hablaba de que lo fusilaron, pero se tiró antes y no lo remataron. No se si es cierto o no, o fue de otra manera, pero el detalle no se me olvida.
ResponEliminaTambién se que que se apuntó porque era joven pero no tenía edad de ir al frente. Lister, era, bueno, lo dejaremos estar, pero Lister fusiló a su hermano por desertor, para dar ejemplo, y de eso no se habla.
Ahora hay un resurgir de Franco, parece que a todos interesa. A los bobos ignorantes del VOX, y al encantado de conocerse porque así se habla de eso y no de lo demás. Pero no es bueno resucitar a Franco, no traerá nada bueno. No fue buena persona y lo que vendrá no será oportuno. Ahora hay que aprovechar la buena racha económica, ahorrar y prepararnos para el futuro, para que la SS tenga cabida en todos los trabajadores, y se pueda seguir cobrando la pensión.
El libro no lo he leído. Veré, al igual lo hago, al igual me quedo con su memoria.
Salut
Home, ara parlen de Franco perquè fa 50 anys que se subió al ciruelo- Quan a la pel·lícula, no ho sé, es que no m'havia plantejat mai que es pogues fer una pel·lícula sobre Gila.
EliminaSalut
Su vida amorosa también curiosa,una esposa y "la otra',como se decía entonces,que me parece era flamenca. A mi no me gustaba,claro que era un niño y tomaba a él como otro,no sabía valorar su doble sentido,en las tonterías que decía. De mayor ya fue otra cosa y me hacía reír,porque la vida ya te enseña la mala leche .
ResponEliminaNo creo que la película me guste,no reflejará el mundo Gila,que teníamos los yayos de ahora.
Saludos
Yo también tengo mis dudas a la hora de ver la película, como le digo a Miquel, es que no me había planteado que se hiciera una película sobre Gila. Suele suceder que de un artista te guste el cómo tal, pero no su vida privada tiene por qué gustarte o interesar.
EliminaSaludos.