Ja estan els pesats del temps amb que farà fred, que baixaran molt les temperatures, bla bla bla. Vaja!, si som al desembre i encara no ha fet fred, de la mateixa manera que aquest estiu a penes va fer 15 dies de calor. És normal que a primers de desembre faci fred, com és normal que per Nadal no en faci i per reis en faci molt. En aquest fragment de 'Fins que cal dir-se adeu' es parla d'un temps en què en feia molt de fred, un temps en què es glaçaven les canonades, i penjaven els caramells de les teulades, de bassals glaçats en uns carrers sense asfaltar, de pràctic, i botes d'aigua. De fred de veritat.
"Tenia raó, molta raó Mercè Rodoreda quan deia que la felicitat s'acabava a dotze anys, després tot es complica molt, massa, sobretot en el meu cas. De fet, va ser una setmana premonitòria quant a esdeveniments, perquè el divendres ja es produí un fet extraordinari per a mi, d'aquells difícils d'oblidar i que acabes recordant per sempre, per més anys que passin. Al matí, en llevar-me a les set com cada dia - recordo que feia molt de fred - em vaig vestir d'una revolada, sense mandra.
En baixar a la cuina la meva mare ja estava preparant-me l'esmorzar, i atansant-me a la llar de foc, vaig escalfar-me les mans. Li vaig fer un petó tot desitjant-li un bon dia, encara que, atrafegada com estava, em contestà mecànicament, entestada en les seves recomanacions.
- Agafa el pràctic i els guants, Helena, va dir-me - aquesta nit ha glaçat, i ves amb compte amb els bassals gelats, ni se t'ocorri trepitjar-los, ah!, i no t'oblidis l'esmorzar. La mare sempre patia molt per tot, com totes les mares ho solen fer, i moltes vegades innecessàriament, encara que en aquest cas tenia raó: trepitjar bassals, era embrutar-se segur, però tant era el que pogués dir, perquè nosaltres esperàvem amb candeletes que glacés, precisament per tal de trencar el glaç; Bé, nosaltres, abric, maleta, pràctic i guants, davant la mirada complaent de l'oncle Lluís que ens contemplava des de la porta de casa seva, mans a la butxaca i caliquenyo apagat permanentment enganxat als llavis, amb els seus pantalons de pana gairebé sota l'aixella, i la gorra de feltre que mai l'abandonava. La mare quan estava de broma, deia que fins i tot s'hi dutxava i hi dormia.
Cony de canalla - ens deia l'oncle - un dia us matareu, li ho diré a la vostre mare, us fotrà un cul com un tomàquet. Però mai deia res a cap mare, ans al contrari, era evident que li agradava veure'ns, que el rejovenia recordar quan ell, de petit, abans de l'atac de meningitis, ho feia tal com nosaltres, i, segurament, algun vell també l'havia renyat a ell, sense avisar tampoc a cap mare. En passar pel seu costat com cada dia per saludar-lo, mentre es treia el caliquenyo de la boca, em va somriure d'aquella manera que només saben fer-ho els nens i els avis, els purs d'esperit com deia ell, i va dir-me:
- No sents res Helena?, cap soroll diferent?
En fer-me aquest comentari vaig adonar-me que, en la llunyania, de la part de la Via Messeguer venia un aldarull de trompetes, tambors i d'altres fanfàrries. No es veia res encara, però era evident que quelcom especial, màgic, estava a punt de succeir.
- Si que ho sento - fou la meva resposta - Què és aquest soroll?
Ell, somrient, i amb un cert aire de cofoisme en veure'm tan intrigada, va dir-me:
- L'espectacle més bonic del mon, Helena, i tu, per primera vegada a la teva vida, estàs a punt de contemplar-lo.
Jo no entenia res, i en continuar carrer de Vilarrùbies avall, després d'acomiadar-me de l'oncle, vaig trobar-me la Maria i la Laia que, esvalotades assenyalaven amb insistència cap a davant, al començament del carrer on hi havia la casa de la Caritat.
Ho has vist? - em deien -
En assentir - ara ja ho veia - arrancarem a córrer les tres carrer avall, i allí, aparegué, davant dels nostres ulls, majestuós, sorollós, fent sortir a tothom de casa seva amb la seva fanfàrria, la gran parada del 'Circo Americano'.
Era una desfilada gairebé militar, en perfecte ordre. Al capdavant de tot, obrint-la, uns homenets que semblaven soldats de plom, tocaven les trompetes i els tambors. Anaven vestits amb una espècie d'uniforme vermell, un barret de copa del mateix color i tot d'ornaments daurats a les espatlles. Darrere d'ells, els carros arrossegats per camions alguns i cavalls d'altres, l'un rere l'altre, formant una llarga caravana com aquelles de les pel·lícules de l'Oest. Allí hi anaven els artistes: trapezistes; domadors; pallassos; equilibristes; mags; i moltes noies amb vestits preciosos plens de plomes i llunetes. I tota mena d'animals: Lleons; tigres; cavalls; mones i micos, molts ponis i fins i tot dos elefants que, majestuosos, intentaven mantenir l'equilibri en un carrer ple de forats i permanentment enfangat.
Nosaltres, aplaudíem esvalotades davant d'aquell espectacle insòlit que s'oferia als nostres ulls innocents i ells, somrients, ens saludaven. Un senyor que anava vestit de pallasso se'ns acostà i en donar-nos uns caramels, somreia, mentre ens convidava a anar a veure'ls.
- Y no os entretengais mucho - afegí - o llegareis tarde a la escuela.
L'escola! Ens n'havíem oblidat, i ja eren gairebé dos quarts de nou, calia no entretenir-se més o arribaríem tard. Les monges de la Divina Pastora eren molt bones, però estrictes amb la puntualitat. Amb les meves amigues ens posàrem a córrer per tal d'agafar l'autobús del Martí.
Ens va anar d'un pèl arribar a l'hora a l'Escola, i a l'hora del pati, les meves amigues i jo, ens vàrem fer les fatxendes explicant tot el que havíem vist i, ben aviat els dos elefants, n'eren ja set o vuit, i tot s'anava fent molt més gran. Però ho explicàvem amb tanta convicció que tothom s'ho va creure.
Saps, aquell divendres tan especial, en sortir de l'escola, la Mireia, la Laia i jo, ja ens tens corrents a agafar el primer autobús, arribar a casa, deixar la maleta, dinar a correcuita i cap a la plaça Taulí a veure com muntaven el circ.
Quin ambient i quina gatzara hi havia al voltant! Tota la canalla del barri a primera fila per tal de no perdre's ni un sol detall de l'esdeveniment, embadalits, veient com s'aixecava majestuosa l'enorme carpa, com si es tractés d'un castell d'il·lusions fugisseres.
Els rugits dels lleons es confonien amb el renillar dels cavalls, i la xerrameca de les mones i els micos. Tota una barreja de sorolls, olors i colors que a nosaltres ens fascinaven, fins al punt que, més d'una mare va haver de venir a recordar al seu fill que a les tres havia d'estar a l'escola; entre elles, és clar, la meva.
La tarda a classe se'ns va fer interminable, malgrat anar-hi tan sols tres hores, i en sortir, a les sis en punt, fuetejades, torna que tornaràs cap a la plaça Taulí. El circ ja estava instal·lat, una munió de bombetes que anaven des de dalt de tot fins a la base baixaven en cascada, de tal manera que la carpa semblava un enorme pastís i davant, amb lletres molt grosses també il·luminades, es podia llegir "Gran Circo Americano". Ens varen haver de venir a buscar gairebé a tots, d'embadalits que estàvem tafanejant-ho tot; ja eren les vuit del vespre quan un crit del meu pare em va recordar que havia d'anar a sopar i dormir.
Dormir! Com es pot fer entendre als grans que és impossible dormir per a una nena de dotze anys, després de contemplar un espectacle com el de l'arribada d'un circ.
Com fer-els-hi comprendre que tot un món nou, meravellós, se'ns havia aparegut de sobte i que una, somiava que era trapezista; ballarina; pallassa; o domadora, tot alhora, i es trobava envoltada d'un públic que l'aplaudia, mentre ella saludava cofoia davant tota aquella munió de gent. Però els grans, en créixer, havien oblidat somiar, i no podien entendre tot el que passava pel nostre cap, la il·lusió de quan només es tenen dotze anys, i el món és un univers meravellós obert a tot, i tancat a res...
Catifa de flors al carrer de Villarrùbies a 1955.
I ves per on, hi havia abans El Gran Circ Feijoo. Secundino Feijoo va rebre l'homenatge de la ciutat de Vigo el 14 de juny de 1935. Aquell dia, l'empresari ourensà celebrava les seves noces d'or al món del circ i cedia la direcció del Gran Circ Feijoo al seu fill Manuel Feijoo, que anys després crearia el Circo Americano i regentaria el Circo Prince a Madrid. Secundino Feijoo López va néixer el 1870 a la localitat ourensana de Vilanova dos Infantes, Celanova. A més Feijoo escrit correctament, no com el presumpte líder del Partit popular. S'escriu Feijoo. Encara que aquest cognom sol aparèixer escrit amb titlla als mitjans, la seva escriptura correcta d'acord amb les regles d'accentuació de l'espanyol és Feijoo, sense titlla per ser veu plana acabada en vocal. O sia, que l'ínclit moderat i els mitjans no saben ni escriure correctament el seu propi cognom.
El Gran Circ Feijoo. Secundino Feijoo va rebre l'homenatge de la ciutat de Vigo el 14 de juny de 1935...
ResponEliminaCuando veo al de Vigo diciendo eso de ¡Viva Vigoooo¡ y dándole a la palanquita de los cinco millones de leds, mientras me dicen que que hay que hay que ahorrar porque la luz contamina y no se que más, y a la vez observo como en un panal de rica miel dos mil moscas acudieron, me da el flato.
Rodeados de mentiras, viviendo realidades virtuales, asumiendo costos que lo pagaran los nietos, y a vivir, que son dos días y el clima es templado.
Ahhh, seguimos estando en guerra, aunque la gente coja puentes y ponga lucecitas.
salut
i a Síria se armó el follón. Ja ho deia Fuster: la vigília de la guerra el poble és una festa.
ResponEliminaSalut
Doncs sí, tal com sona, i no passa res, nosaltres al nostre, que fa bons temps.
EliminaEl temps dona i quita raons, i passa la seva factura.
Salut ¡
Me cachi,has estropeado el final con la manía tuya de la política, haciendo referencia al líder.Pero bueno,la satisfacción queda del recuerdo de la niñez. Tuve la suerte,que para feria en mayo,en Córdoba, me apañaba para sacar la entrada para el Gran Circo Americano,que no faltaba a su cita cada año.Espectacular,bello,para soñar muchos días. Procuro que mis nietos,en estas fiestas que se avecinan,no las olviden nunca.
ResponEliminaHacia frío,sí, pero teníamos la sangre caliente y buena circulación, no como ahora agotada,pero bueno ley de vida.
Me has alegrado la mañana
Ayer me tocó aguantar el viento,no sé qué ocurrirá hoy,pero si viene la nieta,no pondré pegas ,en sacar la bici.
Saludos y sueña con tu Navidad.
Es que me hizo gracia lo del circo Feijoo, y no es política, sino ortografía de un señor que no sabe escribir bien su apellido, sea del partido que sea.
ResponEliminaAbrígate si sales con la bici. Hace fresquillo.
Qué maravilla de texto ! ..Graaacias...y no tenía ni idea de la existencia de este circo Feijoó así q tiene ancestros titiriteros jajaja pero no, este Feijoó lleva tilde porque es aguda terminada en vocal, somos nosotros los q pronunciamos mal su apellido..suena raro pronunciado como se debe ..como si tropezaras ; )
ResponEliminaAbrazo fuerte y buen domingo!
¿El apellido «Feijoo» debe llevar tilde? responde la RAE - No, se escribe Feijoo. Aunque este apellido suele aparecer escrito con tilde en los medios, su escritura correcta conforme a las reglas de acentuación del español es Feijoo, sin tilde por ser voz llana acabada en vocal.
EliminaAbrazo dominguero!
¡Oh Feijóo!. Dicen por ahí que es sin tilde. No importa, lo del circo sí que es curioso.
ResponEliminaLa verdad es q no lo sé...mí corrector lo acentúa..Desde luego si se acentúa, suena fatal ; )
EliminaCon tilde o sin tilde forma parte de la misma subespecie. Un mamífero (mamón) chupoptero vampírico.
EliminaNo fotis, vampíric vol dir que és immortal.
EliminaEse circo F tenía payasos de verdad: los sanos, los que transmitían alegría y fantasía, los puros, los que jamás harían daño a nadie. Nada que ver con otros payasos que dejan en mala posición a los de verdad. Hay otro Feijoo que yo aprecio en suma manera: Benito Jerónimo Feijoo y Montenegro. Un avant la Ilustración. Su "Teatro crítico universal" no tiene pérdida. Un paladín contra las supersticiones, supercherías y tradiciones chungas de su tiempo, es decir de esta España que se las trajo siempre muy negras.
ResponEliminahttps://es.wikipedia.org/wiki/Benito_Jer%C3%B3nimo_Feijoo