VOSTÈ JA NO ÉS AQUÍ

"Hi ha un home al semàfor de la rotonda provant de vendre mocadors de paper. Li dona temps per acostar-se a tres o quatre cotxes. No mira mai d’aprofitar-ne un de més. Tampoc no ven cap paquet de mocadors. És un home vell, molt més vell per la duresa del carrer. Dins dels cotxes ningú no té efectiu ni temps per parlar-li. Ens limitem a dir que no amb el cap i ell manté somriure i actitud. No s’enfada ni s’enfonsa. Canvia de direcció cap a Montjuïc i espera la pròxima fase del semàfor. Llavors, per uns instants, el segueixo amb la mirada i veig com es treu el somriure de la màscara, sospira i si no fos un animal espantat, ens pegaria a tots.
Es posa a caminar per un tros d’illot fins que desapareix, trepitjant el paral·lel 41 al nord de l’equador terrestre. Aquest paral·lel travessa Espanya i Portugal, Còrsega, Itàlia i la península balcànica. La Mediterrània, Àsia, l’Amèrica del Nord, els oceans Pacífic i Atlàntic. A Barcelona, el 41 nord està just sota de l’avinguda Paral·lel. Sobre aquell paral·lel 41, el vell desapareix en direcció a Miramar. Sempre hi ha la sospita que la misèria, la mala sort i la solitud s’encomanen. Potser el vell és un mirall on no volem sortir perquè ningú no està gaire lluny de desaparèixer. Amb un parell o tres de jocs dolents a les cartes repartides pots començar a fer-ho. Desaparèixer no és mai una cosa que depengui només de tu. Desaparèixer és un crim grupal.
La ciutat està il·luminada per la presència de Nadal. També el paral·lel 41 nord. Conjurar-se per tenir efectiu i comprar mocadors de paper la pròxima vegada que estigui en aquesta rotonda de Drassanes. No sé quan tornaré per aquí. Igual el vell que no ven ni un sol mocador de paper ja haurà desaparegut. Em mentiré que és en un altre semàfor. En una casa d’acollida. Que li hauran comprat una tona de mocadors de paper. Però el més probable és que hagi desaparegut per a mi com al seu dia va desaparèixer per a la seva família. Per a la seva feina, els seus companys, els seus amics, les seves parelles. Desapareixes per vergonya que et trobin i vegin com estàs. Desapareixes perquè no saps com explicar la teva desaparició. Desapareixes, potser perquè et trobi algú i vendre’ls una nova oportunitat i mocadors de paper".
Ahir vaig prendre una decisió senzilla, però que crec que és representativa del que pretén inculcar-nos Carlos Zanón al seu escrit. Havia de baixar al centre de la Ciutat i portava al damunt només una moneda de 2 euros; ara, com ho paguem tot amb targeta o bizum, no solc portar quasi mai efectiu. Ja sé que es pot pagar en alguns autobusos amb targeta de crèdit, i que de fet la majoria va amb la T10 o com es digui, però com l'autobús l'agafo molt poques vegades no tinc cap targeta, ni la de jubilat. En resum, vaig pensar, baixo a peu, faig la compra i per tornar agafo l'autobús, que a més para davant mateix del supermercat Consum. Llavors vaig recordar Ahmed, el noi africà que està demanant almoina a l'entrada, crec és del Senegal i és un noi d'un somriure perenne que a banda de donar els bons dies a tothom - encara que siguin uns bons dies interessats - guarda també els gossos de les senyores o senyors que van a comprar,. o alguna vegada m'ha vigilat la bicicleta. Així doncs, vaig pujar de tornada a peu, al cap i a la fi, són 25 minuts, i vaig donar els dos euros a Ahmed, recordant-li que gairebé mai no portava efectiu i que es recordés que li vaig explicar fa un temps com al nord d'Europa els mendicants portaven un datàfon on se'ls podia donar almoina amb la targeta de crèdit. 

Deia Arribas Castro que la ciutat era un milió de coses, i es podria dir: la ciutat és també un milió de petits detalls, aparentment sense importància.

18 Comentaris

  1. Ricard

    M'ha agradat aquest escrit. És un relat curt d'una realitat llarga. Aquella que ens envolta i massa sovint no volem veure. Potser ens haurem d'acostumar a portar a la butxaca algunes monedes de dos euros, malgrat que sabem no n'hi ha prou per treure un ventre de pena.
    Que tinguis un molt bon cap de setmana.

    Reply Delete 06 de desembre, 2024
  2. Francesc Puigcarbó

    És el que proposa Zanon i jo vaig dur a la pràctica abans de llegir-lo. Bon cap de setmana!

    Reply Delete 06 de desembre, 2024
  3. Tot Barcelona

    Bien hecho. La ciudad somos nosotros, y nosotros sus representantes. Somos los que si queremos, tiramos los papeles a la papelera, y si nos da la gana los lanzamos a la acera. Y somos los que ayudamos de y en primera mano, al momento, "just an time", o como se diga.
    La ciudad no son "ellos", "ellos" son los representantes del pueblo, que así se gozan llamar, somos nosotros, no te quepa duda.
    Salut i bon cap de setmana.

    Reply Delete 06 de desembre, 2024
    1. Francesc Puigcarbó

      Y el alcalde es el vecino que quieren que sea el alcalde.

      Reply Delete 06 de desembre, 2024
  4. Francesc Puigcarbó

    La ciudad es lo que los ciudadanos quieren que sea. O algo así.
    La ciutat l'embruten els ciutadans i la neteja l'Ajuntament.
    Salut.

    Reply Delete 06 de desembre, 2024
    1. Ricard

      La ciudad es lo que quieren los ciudadanos que sea, los ciudadanos, la ciudad. (Marriano Rajuá)

      Reply Delete 06 de desembre, 2024
  5. car res

    No soy de limosnas directas,la realidad que cada vez,sólo veo la ciudad desde la bici.Son los tiempos,así que tomé la decisión de colaborar con la Cruz Roja,aporto una cantidad,me tiene informado de a dónde va el dinero,te da toda la información que quieras punto por punto,coma por coma.Estoy satisfecho.
    Saludos

    Reply Delete 06 de desembre, 2024
    1. Francesc Puigcarbó

      Ya, pero la Cruz Roja no suele llegar a la gente que pide por la calle, además yo vivo en un barrio y en cierto modo, los mendicantes que solo son dos en todo el barrio son un caso particular.
      Saludos.

      Reply Delete 06 de desembre, 2024
Més recent Anterior