"FES-TE LAMPISTA"


La febre de la intel·ligència artificial continua deixant estudis i xifres noves que poden espantar a més d'un. Experts afirmen que la IA crearà 170 milions de llocs de treball aquesta dècada, però arrasarà amb 90 milions més. Sectors com l'agricultura, la ramaderia o les cures, trauran profit dels canvis socials que s'acosten. “Fes-te lampista”, deia el Nobel Geoffrey Hinton a un estudiant que li preguntava quines feines resistirien amb l'arribada de la IA. O especialista en programari o analista de dades, segons el Fòrum de Davos, professions de futur. 

Per aquest tipus de solucions, prefereixo la proposta del desaparegut economista Fabià Estapé en el mateix sentit, però fa 25 anys, quan deia que les assignatures universitàries amb més futur, eren les de paleta o lampista, i afegia, no hi ha res més covard que un milió de pessetes. En temps de Franco, els anomenats Plans de Desenvolupament Econòmic i Social van comptar amb la col·laboració de Fabia Estapé. L'almirall Carrero Blanco que, aleshores, exercia d'amo i senyor, mai no va veure amb bons ulls la figura d'Estapé. Sí que sentia devoció, en canvi, per un altre català, Laureano López Rodó. Quan, a petició d'aquest últim, Estapé va ser nomenat Comissari Adjunt del Pla de Desenvolupament, a Carrero se li van eriçar els pèls de les celles. Com podia ser que un home que no era de missa, ni de l'Opus, ni Procurador a Corts, ocupés aquest càrrec. No importava que es tractés del millor economista. Tant se val que fos el més apropiat per tirar endavant aquell complicat projecte. Només importava que no era una persona del Règim.
Fabià Estapé era un home singular i genuí. Com totes les grans figures tenia les seves rareses i genialitats. Dins del Ministeri les seves excentricitats eren conegudes com "las cosas de Don Fabián". Carrero Blanco no el suportava. Fonts no oficials van informar que la gota que va fer vessar el got, van ser els clinc, clinc, clinc, de la màquina de joc de milió que el senyor Estapé va fer posar a la sala d'espera del seu despatx. Les seves audiències eren molt llargues i, sovint, el personal que esperava –ja fossin empresaris, alcaldes o governadors– es desesperava. Aquell joc els podia entretenir una bona estona. El despatx de Carrero Blanco estava just a sota i aquells sorollets el molestaven tant que el van embogir. Sota aquesta influència va fulminar a Estapé. S'ha de dir però, que Carrero Blanco uns anys més tard va ser recompensat amb una fulgurant ascensió als cels.
Comparteix:  

Comentaris

  1. Tot i que el seu mercat també va a la baixa, penso que una feina assegurada, seria la de capellà. Jo, m'ho pensaria. Sou discretament favorable i possibilitat d'habitatge gratuït. Un xollo.

    ResponElimina
  2. Cualquier oficio con maestría industrial.
    No hay matriceros, ni fresadores, ni torneros, ni vidrieros, ni buenos albañiles de leer planos.
    No hay buenos mecánicos de combustión ...
    Ahí está el asunto

    ResponElimina
    Respostes
    1. No hi ha ofici, ni aprenents. Potser no calen, en el cas dels cotxes ja fa temps que es limiten a canviar una peça per una altra en cas d'avaria. I la resta, amb l'obsolescència programada es canvien fòtils no peces.

      Elimina
  3. Está por ver el mercado del trabajo futuro,no sé si nos toca verlo .Otra cosa es que te guste,en lo que te vas a ganar el pan.Lo cierto es que ahora,tanto los alumnos como padres,como autoridades se dan cuenta de la necesidad de los módulos profesionales,frente a la universidad.
    Saludos

    ResponElimina
    Respostes
    1. La formación profesional va al alza, dicen. De hecho ya ahora hay miles de puestos de trabajo que hace 20 años no existían, solo hay que ver Amazon, Glovo, etc, más todos los unicornios entre otros.
      Saludos.

      Elimina
  4. Creo q el mundo laboral se dividirá entre la abstracción y la concreción ...en los estudios ya no habrá ciencias y letras ..las letras desaparecerán ...todo girará al rededor de la digitalización o la manualidad directa que irá, desde la medicina , a la fontanería , pasando por los mecánicos y arregla robots entre otros cacharros...mi hijo ya te he comentado q es científico de datos y a mi, aunq me lo ha explicado cien veces me sigue resultando imposible entender lo q hace , pero es feliz y eso es lo q realmente importa al final, un abrazo fuerte!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A tu hijo le hubiera gustado Fabià Estapé, la anécdota de la máquina del millón es una delicia. Lo importante es que tenga trabajo y a poder ser bien remunerado.
      ¡Un abrazo!

      Elimina
  5. Cuando oigo lo de la I.A. siempre pienso en Terminator, en como las maquinas destrozaron la Humanidad despues de que el Hombre les dejase manejar todo. Es un pensamiento infantil, lo reconozco, pero similares casos han ocurrido en la Historia entre los hombres y han significado la caída de imperios.
    Lo de las maquinas es muy inteligente, porque además les quita la concentracion en lo que iban a decir y les despacharía más pronto.
    Un saludo

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada