La màquina Enigma és una icona de la Segona Guerra Mundial. Era la màquina amb què l'Alemanya nazi enviava els seus missatges mitjançant un xifratge que va ser impossible de desxifrar pels aliats fins que el matemàtic britànic Alan Turing ho va aconseguir el 1943. Li agradaria contemplar de prop una d'aquestes llegendàries màquines i fins i tot xifrar i desxifrar un missatge amb ella? Doncs tindrà la seva oportunitat els propers 2, 3 i 4 de juny durant les jornades de portes obertes a la caserna del Bruch.
Un model original K723 de la màquina Enigma és la joia de la corona del Batalló de Transmissions IV/22, que la conserva en perfecte estat de funcionament des del 2007, juntament amb altres peces històriques de les telecomunicacions militars. Aquest batalló té el seu comandament i plana major a la caserna de Pedralbes.
La primera màquina Enigma es remunta al 1923, quan la va fabricar una companyia berlinesa després d'adquirir una patent holandesa. Va ser concebuda inicialment per a ús comercial, fins que l'exèrcit alemany la va adoptar per transmetre els seus missatges amb la màxima seguretat. El 1936, Hitler va enviar un lot de màquines Enigma a Franco, com a part de la contribució alemanya al bàndol colpista. D'aquesta manera, la Guerra Civil espanyola esdevingué el primer camp d'assaig de les Enigma en un conflicte bèl·lic.
Després de la guerra, les màquines van ser retirades del servei i abandonades en un magatzem de la Caserna General de l'Exèrcit, fins que fa uns anys van ser localitzades i convertides en peces de museu. La K723 del Bruc va ser una de les últimes que van arribar a Espanya, per la qual cosa, si es va arribar a utilitzar a la Guerra Civil, va ser a finals de la contesa.
Les Enigma enviades per Hitler a Franco no eren tan sofisticades com les utilitzades per Alemanya a la Segona Guerra Mundial. Per xifrar els missatges, estaven dotades de diversos rotors i altres mecanismes que proporcionaven més de 1,8 milions de combinacions de lletres possibles. La K723 té tres rotors intercanviables de 26 caràcters, però les utilitzades pels nazis van arribar a tenir-ne cinc, cosa que multiplicava les opcions de xifrat i va fer pràcticament impossible el seu desxifrat. Fins que la ment privilegiada de Turing va trencar el codi, cosa que s'estima que va escurçar dos anys la fi de la guerra.
Es, simplemente, una maravilla. Una maravilla.
Salut
Al Franco, li van enviar la menys sofisticada, perquè com que no tenia la lletra "ñ" no podien desxifrar "coño" paraula molt utilitzada pels oficials d'ambdues bandes. Així que amb la petita ja en feien de sobres. :))
No siguis capsigrany, a veure si el fantasma de Franco et perseguirà per la nit.
T'he fet una pregunta al darrer comentari que m'has deixat a Univ. Person. 😞