La Guerra Civil havia acabat, no la fúria dels vencedors. El 5 d'agost de 1939, tretze joves, conegudes com les Tretze Roses, van morir afusellades. Pertanyien al Partit Comunista i les Joventuts Socialistes Unificades, l'entitat que va sorgir quan es van fusionar les organitzacions juvenils del PCE i del PSOE.

En els darrers anys, aquestes noies, com a màrtirs de l'esquerra, s'han convertit en autèntiques icones. S'ha dit que el franquisme les va executar només perquè eren progressistes. Fins i tot hi ha qui sosté que ni tan sols se les va sotmetre a judici. L'historiador Roberto Muñoz Bolaños, doctor en Història Contemporània per la Universitat Autònoma de Madrid, en un documentadíssim estudi que farà parlar, contradiu aquesta visió.

Muñoz Bolaños ha investigat a partir de la documentació del procés: la seva conclusió és que “les Tretze Roses” van ser perseguides perquè estaven involucrades en una operació de lluita armada contra la dictadura.

El més sorprenent de l'estudi són les declaracions de les protagonistes al judici. La majoria van inculpar les seves companyes, i fins i tot familiars, mentre intentaven minimitzar la seva pròpia responsabilitat. Amb la seva vida en joc, hi va haver els que van dir qualsevol cosa per salvar-se. No van ser, per tant, heroïnes, però sí víctimes de la crueltat del règim. En això no es van diferenciar dels homes amb què van compartir militància, que també van parlar davant del jutge més del que hauria estat convenient.

Un militar que va actuar contra les Tretze Roses es deia Manuel Gutiérrez Mellado, futur protagonista de la Transició, l'heroi de la democràcia al cop d'Estat del 23-F. Aleshores era un franquista convençut. El seu cas ens mostra la complexitat d'un passat en què els grans personatges no sempre tenen el currículum irreprotxable que ens agradaria. L'execució del grup de noies va passar, en un primer moment, desapercebuda. Muñoz Bolaños analitza com es va convertir en un mite després de la fi dels consensos de la Transició i l'auge del moviment de la memòria històrica.

En un context com el del nostre país, marcat avui per la forta polarització política, el més probable és que 'Las 13 Rosas'. La veritat després del mite no agradi a tothom. Això no obstant, es tracta d'un intent honest d'escriure història sense prejudicis ideològics a partir del que podem demostrar amb les fonts. - Roberto Muñoz Bolaños