Gioa afirma que el que va ser la Companyia al comerç ho és avui Google a internet. "El concepte és simple: si controles com la gent es connecta a l'economia, tens un enorme poder sobre ells", afirma. Així, almenys al principi, la corporació britànica no va tenir necessitat de comptar amb fàbriques o grans infraestructures per controlar el comerç, de la mateixa manera que el gegant dels Estats Units no té fàbriques. Els vaixells de la Companyia vindrien a ser els centres de dades de la signatura tecnològica.
Un altre paral·lelisme que estableix l'historiador és la voracitat del creixement dels dos conglomerats. En el cas de la Companyia, el va portar a comptar fins i tot amb una força militar militar pròpia que controlava les rutes i administrava grans extensions de territori. En el cas de Google, durant la seva expansió s'ha fet amb el control d'altres negocis, de vegades de manera espectacular (Gioa esmenta Youtube), que han enfortit la seva posició de pràcticament monopoli en determinades àrees. La relació de les dues empreses amb el poder polític és també clara i la presència del CEO de Google a la presa de possessió de Trump és reveladora en aquest sentit.
El que ja no està tan clar és que en tots dos casos s'hagi de produir el mateix final de trajecte, encara que Gioa vaticini que sí. Mentre que el predomini de la Companyia va arribar al final durant el segle XIX a mesura que anava perdent els drets comercials i les seves prerrogatives administratives, no sembla que s'apreciïn senyals d'un fi proper del regnat de Google.
Mira això:
ResponEliminahttps://www.catorze.cat/lectura/tast-editorial/viqui-molins-la-meva-illusio-es-viure-morir-entre-pobres_1226624_102.html
Ara entenc que és possible que hi hagi sants en aquest cas santes dins l'església catòlica. Visca la mare que la va parir valdria la pena conèixer la seva història.
EliminaEs una entrevista molt bona.
Eliminasalut
Este tarado (Trump) confunde los aranceles con lo del iva. Es tan inculto, tan americanamente inculto, tan soberbio, tan sobrado, que se atreve a asimilar las cosas y confundirlas porque ni se lo ha mirado ni le importa.
ResponEliminaEs un mal enemigo porque es amoral, no conoce la moral, por lo que no tiene conciencia que le apremie.
Salut
Si, és amoral, que és encara més greu que ser moral o immoral. De fet, també és un delinqüent, per cert, com Bannon, com Milei, com Bolsonaro, i un llarg etcétera...
ResponEliminaSiempre han existido los aranceles o impuestos aduaneros,para proteger los productos propios. Precisamente ahora se vuelve a una sobreproteccion, con el indicativo de activar la industria propia.Claro que si tú subes los aranceles a la importación los otros hacen lo mismo. Qué pasa,que las empresas exportadoras sufren las consecuencias.En el caso americano,los coches suben de precio en Europa,el dólar sube respecto al euro y la inflación sube.El dólar no está para estas cosas,para una revalorizacion obligada,por eso Trump tiene que andar con cuidado y mucho menos los tipos arancelarios,sean de la chulería que dice.Pero bueno que lo intente,ya verá como los almacenes de sus empresas punteras se llenan de productos sin vender.
ResponEliminaSaludos
No parece una decisión muy acertada, aunque veremos lo que acaba haciendo, que del dicho al hecho hay un trecho y este cabeza loca no sabemos por donde acabará saliendo.
EliminaDiu: "Ho explica aquest article de The Conversation" però potser hauria d'haver-hi l'enllaç.
ResponEliminahttps://theconversation.com/covadonga-y-pelayo-deconstruccion-de-un-mito-105352
ResponEliminase m'ha oblidat posar-lo.
Gràcies !
EliminaMolt interesant.
Elimina