A mi, particularment, hi ha moltes més coses que m’ofenen i em commouen com a ciutadà sobre episodis del passat que afecten l’Església catòlica que no pas la broma que es va fer a TV3. No cal estendre’s més en aquest tema. L’humor ha de tenir uns límits, és clar que sí, però a aquest pas li deixarem un espai tan petit que serà impossible que ens causi un mínim somriure.
Fa temps em preguntava qui finançava a 'Manos Limpias', i prou es va veure encara que aconseguiren escapolir-se gracies a la inacció de la Justicia (no es podia saber), i ara em pregunto qui o com es finança Abogados Cristianos, perque no guanyen cap demanda, vol dir que com a negoci es ruinós.
En el fons la questió és: Llibertat d'expressió? Sí, tota. Però sempre que l'acudit ofengui els altres i no a mi. Cada barri ideològic aixeca les seves pires i aspira a cremar-hi el comediant que li resulta molest. Mentrestant, en paral·lel, construeix altars per exalçar el que, aquest sí, el fa riure. A qui així actua el riure, el propi i l'aliè, tant se li'n fot. Perquè el seu estar al món no admet un segon de relaxació. L'acudit ja no és un acudit. És un company de revolució o un perillós reaccionari. Està convençut que cada paraula, expressada o callada, de broma o de debò, apunta al més transcendent. Resumint es pren tan seriosament que la broma acaba sent ell mateix. Una broma, aquesta sí, molt pesada.
A l'assaig sobre la sensibilitat moderna i els límits del que és tolerable (Herder, 2023), la filòsofa alemanya Svenja Flasspöhler busseja en la complexa realitat de la cultura democràtica del discurs actualment. És un text lúcid que intenta esbrossar fins on és raonable que prevalgui l'exigència de respecte als altres de la nostra pròpia sensibilitat. Tempteja el difícil equilibri entre la necessària empatia cap als altres per no ferir-los i la també exigible resiliència de cada individu per suportar una realitat discursiva que no sempre serà del seu gust. I alerta: “Al polemista ignorant i reaccionari de la correcció política es correspon, a l'altra banda, un jo sensible que espera del món tota la protecció, mentre que de si mateix no n'espera res”.
El penúltim cas és l'admissió a tràmit d'una querella d'Advocats Cristians contra l'humorista Héctor de Miguel, Quequé, per haver dit en un programa de ràdio que “calia omplir de dinamita la creu de la Vall dels Caiguts i volar-la pels aires”, afegint que “seria preferible fer-ho un dia festiu i que les restes podien fer-se servir “per llançar-les als capellans que hagin abusat d'algun nen” o “a tots” i si no arriben les pedres “també es podria volar l'Almudena”. Ho va fer en un monòleg de caràcter crític humorístic.
En el fons, i com deia abans, la questió és: Llibertat d'expressió? Sí, tota. Però sempre que l'acudit no m'ofengui a mi.
Amb la castració de l'humor en les seves formes més variades, des de les més lleugeres fins a les més sarcàstiques, ens acostem perillosament a aquest no esperar res de nosaltres mateixos i a fiar-ho tot al vot de silenci imposat als altres, fins que, com Winston, ens rendim, i estimem al gran Germà.
El problema comienza cuando se mezcla la cuestión política por medio.
ResponEliminaHoy todo está tocado y enmerdado.
Los chistes ya han dejado de serlo y se ha convertido todo en burla.
Aquest tipus d'humor a mi no m'agrada. No m'ofèn, però tampoc em fa ni gens ni mica de gràcia. Tot i que no soc creient.
ResponEliminaÉs llibertat d'expressió, el que dic és que en el fons, és punible depenent de si m'ofèn a mi o als altres.
EliminaI això que han tret tots els acudits made in Arévalo, de mariquites, tartajas etc, vol dir que els acudits actuals tenen més mala bava però menys grolleria. Un chiste, siempre o casi siempre, és una burla más o menos descarnada, antes ahora y mañana. Del libro Autopista de Perich, hoy en dia la mitat de chistes o aforismos o reflexiones no serian publicables.
ResponEliminaSalut.
A mi el gag de la Verge del Rocio no em va agradar gens i em va semblar de molt mal gust, el de Montserrat el van fer després per 'quedar bé' i que no diguessin... Si la brometa montserratina l'haguesin fet a Andalusia no ho haurien vist igual. Jo crec que no s'ha de prohibir res, avui, la correcció política acabarà amb l'humor com l'entenien, ara bé, si una cosa és de mal gust també s'ha de dir i no riure gracietes amb poca gràcia, el Polònia ha anat molt de baixa però té els seus fidels. Avui és fàcil ficar-se amb el tema religiós -catòlic, en altres casos és més complex-. No soc creient des de fa anys però ja dic, no em va fer cap gràcia. L'humor tipus anglès com el de 'Sí, ministre' ha degenerat en brometa barata i poca-solta. El pitjor és que es fa massa brometa a tot arreu, no tan sols al Polònia, on fa anys que viuen del tema, per un gag que té una mica de gràcia n'hi ha cent i pico que no en tenen gens però això de l'humor és molt personal, és clar.
ResponEliminaBoadella també va fer un gag amb la Moreneta i el Barça. Quant a l'humor de Polònia, com dius hi ha dies de tot i sketchs de tota mena, uns amb més gràcia que altres; cert és que amb el pas del temps han perdut en finezza i han guanyat en grolleria.
EliminaL'article barreja moltes coses.
ResponEliminaÉs un refregit d'articles anteriors sobre el tema.
EliminaEso de que ahora es difícil hacer reír,que vean a Gila en unos momentos difíciles políticamente.Simplemente con un teléfono. Es que son muy malos,su risa se basa en la ofensa,en herir sentimientos.No ganan,porque cuando llegan a juicio,se echan para atrás, que ellos no querían ofender,que simplemente imitaban al carnaval.
ResponEliminaEn las redes, con nueva tecnología,hay parodias de Sánchez, sus ministras.Ahora es el Gobierno el que se ofende y quiere que vayan a la cárcel los autores.Son muy malos los cómicos de hoy día, más malos que los árbitros españoles,que ya es decir.
Saludos
Ya que hablas de árbitros, el de ayer del Las Palmas Barça, dejó de pitar 38 claras faltas de los canarios, algunas de tarjeta amarilla. Solo hay que ver el pie ensangrentado de Lamine.
EliminaEste es otro tema que se las trae. Ahí los tenemos exigiendo respeto. Campaña del Comité Técnico de Árbitros. ¿Acaso ignoran que el respeto no se concede sino que se gana?
EliminaMás vale que estudien solfeo y se vayan a tocar el pito en alguna orquesta.
Si escoltessis Real Madrid Televisión, entendries perquè demanen respecte pels trencillas..
EliminaCom he dit abans, aquest tipus d'humor irrespectuós no m'agrada. Però no ho dic en un sentit de repulsa. Vinc a referir-me que no aconsegueix arrencar-me ni un sol somriure. Si fa alguna cosa és despertar-me una certa vergonya aliena. I tot això, sens dubte que no m'impedeix adonar-me de l'enorme hipocresia de to religiós que envolta tot plegat: Hi ha molt "ofendiditos" a qui en realitat li importen una merda les ofenses virginals ni mandangues semblants, però els resulta òptim per muntar cagarela i remoure els càndids
ResponEliminaSi, els ofendiditos son una nova espècie, successora dels de: me l'agafo amb paper de fumar. Abogados Cristianos son el seu emblema.
ResponElimina