Em podeu dir “pacificador” citant (com mana la moda) Churchill i Chamberlain, però no entenc què està passant. Per culpa meva. Perquè la senyora Von der Leyen i els seus col·legues semblen gent seriosa. Però el gir europeu en política de defensa se m'ennuega sense remei, per més que susciti un consens entusiasta i inflami els parlaments d'un insospitat ardor guerrer. Sobretot quan, fins fa un parell de mesos, Europa tendia més aviat un llenguatge pacifista carregat de superioritat moral. Però això ha passat a la història després del que ha estat l'esdeveniment geopolític més traumàtic dels darrers temps: la reelecció de Donald Trump. Javier Melero a la vanguardia.
Aquest discurs era el que feia que les desastroses aventures militars europees fossin definides com a “intervencions humanitàries”, els seus exèrcits com a “forces de pau” i es dissimules, dient que les invasions de l'Iraq i l'Afganistan tenien com a objectiu promocionar la llibertat dels seus pobles i assegurar-los la pau i justicia. La veritat era que només encobrien cíniques guerres colonials amb els arguments de l'irenisme més mel·liflu.
El nou consens és que cal preparar-se per a la guerra. En concret contra Rússia, perquè ja no es pot comptar amb el paraigua americà i Europa ha de defensar els seus valors (suposo que no es deuen referir al feixisme i l'estalinisme) i armar-se fins a les dents. I el primer ha de consistir en un increment astronòmic de la despesa militar. Ni més ni menys que 800.000 milions d'euros que ningú no diu d'on sortiran ni qui els pagarà. Els anticipo la resposta: els soferts contribuents que més o menys anaven sufragant les restes de l'Estat de benestar.
Costa dir-ho, perquè amb prou feines hi ha un comunicador a Espanya que no estigui tocant el clarí i traient brillantor als míssils –des de la premsa socialdemòcrata fins a l'escorada a la dreta ultramuntana–, però aquest dispendi s'hauria d'analitzar amb menys escarafalls. Primer, perquè és més que discutible que Europa necessiti els nivells de despesa militar que els Estats Units van imposar en temps de la guerra freda i que van augmentar contra tot pronòstic després de la caiguda del bloc soviètic. Encara que ja fa temps que la UE ha desaparegut darrere de l'OTAN, algú hauria d'explicar quin interès específicament europeu hi ha en una constant expansió militar cap a l'Est. I si es tracta d'un interès específicament americà, tampoc no és tan irracional que s'ho paguin ells mateixos.
Després, per una qüestió política (de realpolitik) certament desagradable però gens obviable. Per més que Ucraïna vulgui pertànyer a l'OTAN, és evident que la Federació Russa (que no va oposar res a les successives ampliacions dels últims anys) mai tolerarà aquesta amenaça a la seva frontera. Certament, això suposa una limitació de la sobirania ucraïnesa, però tampoc Cuba i Mèxic poden permetre –sense que això suposi un casus belli– instal·lacions militars russes al seu territori. Això ja es va veure en la crisi dels míssils amb Kennedy i Khrusxov i és molt trist, però la vida és així.
En tercer lloc, perquè, encara que Rússia ha comès una acció execrable ocupant la zona russòfona del territori ucraïnès, des del 1991 no ha suposat una amenaça per als interessos europeus. L'Estat rus, debilitat per set dècades de tirania comunista i una crisi econòmica provocada per Occident en gran part, va ser enganyat miserablement amb l'avenç cap a l'Est de l'OTAN, però no ha agredit països d'aquesta organització en cap moment. Ha emprès guerres cruels i reprovables a Txetxènia i Geòrgia, és veritat, però mai no ha donat peu a activar la Carta de l'OTAN en els seus propis termes.
Per fi, perquè una decisió com aquest desmesurat rearmament que menysprea les vies diplomàtiques no es pot adoptar sense consultar uns ciutadans europeus que feia dècades que sentien com milers de polítics, periodistes i acadèmics predicaven sobre un continent de pau perpètua neokantiana i ara reben arengues casernes. Si hi ha alguna matèria avui dia que mereixi la convocatòria immediata d'un referèndum, sens dubte és aquesta.
Això sí, és de justícia agrair a Sánchez que aquesta vegada hagi intentat temperar –bé que amb escàs èxit i recorrent a la comptabilitat creativa– l'entusiasme d'aquests bel·licistes que no pensen trepitjar un camp de batalla a la seva vida.
12 Comentaris
Nos hemos bebido el entendimiento. Miquel.
ResponEliminaPerdona, però se m'ha esborrat el teu comentari. Si, ens hem begut l'enteniment, si és que mai n'hem tingut.
ResponEliminaSalut.
Es terrible, tito, es terrible. No hemos aprendido nada, absolutamente nada.
ResponEliminaTenemos que hacernos un café antes que estos apreten el botón, porque sino nos cogerán a contrapié..¡Cullons¡ que par de fill de la gran chingada.
Salut
Veus, Puigdemont ja anava bé intentant que els russos ens donessin un cop de mà en el procés, ara estaríem sans i estalvis. Marededéu, o millor virgencita virgencita, que me quede como estoy. Agua azucarillos y aguardiente per 72 hores, y que pase el siguiente apocalipsis.
ResponEliminaSalut.
Es verdad q hasta ahora Von der Leyen& Cía parecían gente equilibrada y razonable , no comprendo este giro...Inglaterra está tan en horas bajas y declive como USA, q quieran una guerra para resurgir vale ..Francia , necesita tb su momento de gloria y así olvida los problemas domésticos, Alemania quiere volver a ser la locomotora q fue...pero Bélgica, Holanda , Dinamarca , los escandinavos ? De verdad todos estos temen tanto a Rusia ? A mí no me cuadra nada ...y sí, en este asunto aunq sea con sus estupideces eufemísticas, me alegro q Pedro Sánchez no se haya puesto la pintura de guerra en la cara y q además esté haciendo tratos con lo chinos , a lo mejor no es tan malo tener a un taur de presi : ) Un fuerte abrazo!
ResponEliminaNo es un tahúr, es un político con sentido de Estado y vuelo alto, no gallináceo. Yo creo que deberían temer más a los EUA que a Rusia.
ResponEliminaUn abrazo
https://www.youtube.com/watch?v=RM41MrKUhL4&t=41s
jajaja olvidé la h de tahúr y tú , sus jugadas de póker jajaja En fin, a mí no me importaría q fuera una gallinácea si nos libra de una guerra indeseable ...estaba meditando sobre este ardor guerrero sobrevenido ¿a lo mejor no es por Rusia y es por el empecinamiento de que USA quiera quedarse con Groenlandia ? sea como sea , es una locura estamos en medio de dos elegantes ...nos apostarán ...en fin, por ahora luce el sol y hace un día precioso ...Gracias por Gila , ahora, al poder hacerse realidad, ya no hace tanta gracia ...otro abrazo !
ResponElimina¿Has visto la serie Occupied? es una distopía en la que Rusia invade Noruega, y el primer Ministro Noruego huye del país y se refugia en Bruselas, no en Waterloo.
ResponEliminaPor eso le decía a Miquel que hay que temer más a los EUA que a Rusia. La mujer de Vance ya ha ido a Groenlandia y ahora dice que va él, y el Vance este es muy peligroso, más que Trump y Trusk.
¡Un Abrazo!
Sí, sí....por eso lo comenté.. Empiezo a pensar q con TRUMP , ocurre como con PUTIN , ellos asustan, pero los q los rodean y están detrás, muchísimo más 🤦🏼
EliminaDemasiado psicópata anda suelto allende los mares.
ResponEliminaTengo la sensación de que empezando por nosotros y acabando por periodistas, tertulianos, supuestos expertos bélicos y vendedores de kits de supervivencia (jajaja), todos, llevamos encima una empanada mental de la leche. Y en esto ocurrirá como en otras épocas y en otros conflictos (o pre-conflictos) pasó: Docenas de pacifistas levantando sus protestas y en contra de todo lo que huela a petardo y pólvora. Y es comprensible, pero parece que nos olvidamos de un pequeño detalle. Tened por seguro que todos estos «buenos» que no quieren saber nada del belicismo, se cagarán encima a la que vean el primer «indio pintado».
ResponEliminaUna de las cosas que algunos, creo que con mucho acierto, están recordando es la batalla de Salamina. En aquel evento, las polis griegas, fueron capaces de unir sus fuerzas navales para enfrentarse al imperio persa. No fue fácil dado el carácter independiente de las ciudades estado, pero lo consiguieron; se unieron.
Y este creo que es nuestro talón de Aquiles (por tirar de otro clásico). Decidme como se une y se da forma a un ejército de 27 naciones, todas con sus particularidades políticas y con un montón de idiomas diferentes.
El ejército del Pancho Villa, y la banda del empastre, tot junt.
ResponElimina