Reality shifting: la pràctica cada cop més viral entre els joves a Espanya que pot danyar la salut mental. Consisteix a escapar de la realitat a través del pensament. S'ha popularitzat entre els joves, però la seva pràctica continuada pot atribuir trastorns a la salut mental.
El moment abans d'entrar a la vigília del son sempre és personal. Multitud de pensaments ronden pel cap, alguns que et fan dormir plàcidament i altres que propicien el desvetllament. No obstant això, hi ha un mètode amb què qualsevol persona en qualsevol moment pot teletransportar-se al món més ideal, i agafar un somni personalitzat. No hi ha realitat augmentada ni tecnologia punta, simplement n'hi ha prou amb la ment i una mica de pràctica. Aquesta disciplina s'anomena “reality shifting”, i és semblant a la meditació i està sent tendència en xarxes socials.
La seva etimologia prové del verb anglosaxó “to shift” que traduït al català significa “moure's”. I és que amb el poder de la imaginació, la persona que practiqui “shifting” és capaç de moure's, mentalment, a un altre món, real, fictici o íntim. Des de l'escena preferida d'aquesta pel·lícula que sempre tornes a veure fins a la casa del poble de la teva infància, l'esforç del pensament per recrear aquesta realitat fins als detalls més mínims s'acosta a l'estat meditatiu, al somni lúcid o a l'autohipnosi. En una entrevista per als mitjans francesos Le Monde i RTL, una usuària de “reality shifting” va relatar que fins i tot va ser capaç d'experimentar estímuls sensorials. "Em vaig trobar en una plana molt tranquil·la, amb flors per tot arreu. Podia olorar l'herba tallada. Podia tocar-la amb els meus dits", va explicar.
Per què aquesta pràctica s'ha fet tan popular? Tiktok és un dels principals portals on hi ha testimonis d'aquesta tècnica, i amb milions de visites. Els seus orígens remunten a la pandèmia del Covid-19. Durant el confinament, la sensació d'aïllament i la manca d'interaccions socials va propiciar la proliferació de tècniques de meditació i de somni en un entorn imaginari.
I des de llavors són milions els comptes que ofereixen informació, consells i experiències sobre els múltiples viatges imaginaris. Alguns reportis expliquen que el “reality shifting” és útil per a fins terapèutics i professionals. A més d'ajudar a combatre l'estrès, aquesta tècnica també és susceptible per preparar situacions laborals, com ara una entrevista, mitjançant la imaginació d'una situació adversa.
Viatjar a un món per evadir-se'n. Com tota pràctica meditativa, hi ha el risc de distorsionar la pròpia realitat tangible. El “reality shifting” es troba amb més freqüència en adolescents i joves, que experimenten fases emocionals i de personalitat més canviants. L'hipnoterapeuta Jean-Marc Berheim, va ser consultat pel mitjà francès RTL sobre aquest assumpte. "El shifting pot fer que els joves perdin contacte amb la realitat i prefereixin els somnis lúcids que proporciona el canvi a la mateixa manera el món real", va concloure l'expert.
No sé què pensareu els que us hagiu llegit aquest article sencer d'ABC, però jo diria que arribareu a la conclusió que aquesta nova moda del REALITY SHIFTING és alló de somiar despert de tota la vida, de somiar truites, i d'això en saben un munt els del procés, cosa que demostra que la idiocràsia segueix penetrant a la nostra societat i a les ments dels seus habitants.
No se desea ver lo real, y se vive en una perpetua realidad virtual.
ResponEliminaSalut
Somiar despert, evadir-se de la realitat, s'ha fet des que l'home és home. Ara s'ha posat de moda per la cosa aquesta del tik tok, i amb nom en anglès, clar.
EliminaSalut.