ÚLTIMS ESCRITS

LES CARES DE LA MIGRACIÓ


Criminalitzar als migrants a Espanya, un país on la migració puja al mateix ritme que la seguretat, és tan miserable com tractar als i les ciutadanes d'imbècils en dir-los que un migrant que delinqueixi hauria de ser expulsat, alguna cosa que ja contempla el Codi Penal, com han insistit aquests dies públicament molts juristes davant l'enfilall de barbaritats que han vomitat els dirigents de Vox, i els del PP en la seva carrera electoral (començant per Feijóo) i els seus canals de repetició automàtica.

Espanya ha estat històricament un país de grans moviments migratoris —des de l'èxode rural del segle XX fins a l'arribada massiva de migrants estrangers les darreres dècades—, però això no sempre es tradueix en una profunda comprensió del fenomen. Tot i que milions d'espanyols van emigrar dins del país o a l'estranger, aquesta experiència s'ha diluït al relat col·lectiu. La migració interior (del camp a la ciutat, o entre províncies) es va normalitzar tant que va deixar de veure's com a "migració" en si. L'emigració exterior (a Europa o Amèrica) es recorda més com a necessitat econòmica que com a experiència compartida amb els migrants actuals. A tot això caldria afegir-hi els exiliats de la Guerra Civil, no només a França, sinó a Mèxic, Xile o Argentina, on, per cert, van ser molt ben acollits.

Espanya ha viscut totes les cares de la migració, però entendre-la requereix més que haver-la experimentat: exigeix empatia, educació i voluntat política. Forges ens ho va explicar al seu dia en una de les seves vinyetes: “Sentim com a ibers, temem com a celtes, pensem com a grecs, riem com a romans, treballem com a hebreus, estimem com a àrabs i creiem com a gitanos. Com hi pot haver un espanyol racista?”

Que no ens manipulin; en la nostra diversitat, en la diversitat d'Espanya des dels seus orígens, en les llengües, en les cultures, en la gent que venen i van, hi ha la nostra grandesa davant d'un món cada cop més autoritari i violent amb el vulnerable, el pobre. Perquè al final és això; el feixisme és això i sembla mentida que calgui explicar-ho de nou un segle després.

Comparteix:  

Comentaris

  1. El extraño, el de fuera, el que tiene otras costumbres y no arraigo, siempre creará temor.
    El otro día me dijo mi mujer, que en el tranvia iba una señora musulmana con todo su atuendo clásico, incluido velo. Llevaba un botecito con colonia que repartía, disimuladamente, por cara y manos.Otra señora, Le dijo deja de ponerte colonia y quítate ese velo, con la calor que hace. A viva voz

    ResponElimina
  2. La señora era una metomentodo de manual.
    Todo lo que nos es desconocido, crea en nosotros una sensación de desconcierto y miedo, es por eso que todos somos racistas; se trata de procurar no ejercer y tratar de comprender al otro, sin olvidar que el otro, somos nosotros para el desconocido, porque el desconocido también es racista.

    ResponElimina
  3. Pamplinas. Lo que ocurre es que somos racistas. Racistas, incluso a nivel de barrios. El que vive en otro distrito de la misma ciudad ya es percibido como si fuera de una «raza» diferente. Eso es lo que pasa; eso es lo que somos; eso es y no otra cosa.

    ResponElimina
  4. La diferència rau en els que són racistes i ho saben i els que no se n'adonen, els segons són els perillosos, car els primers a ser-ne conscients solen reprimir-se.

    ResponElimina
  5. El ochenta por ciento de los "inquilinos" de las prisiones son "pájaros" autóctonos y cristianos viejos, lo que viene a coincidir con la composición de nuestra sociedad.

    Vivo en Hospitalet del Llobregat, la segunda ciudad número de habitantes de Barcelona y con treinta y tantas nacionalidades diferentes censadas. Y no hay un sentimiento racista generalizado. Hemos aprendido a convivir juntos con respeto mutuo. Tan solo hay roces puntuales debidos más que nada a algunas costumbres de los inmigrantes que chocan con
    las nuestras, no es agradable que te monten una barbacoa con musica y gritos por las noches debajo del balcón de casa. Nada grave.
    Hay un problema claro de delincuencia juvenil, pero es mas achacable al fracaso escolar y a la falta de oportunidades laborales consecuencia de ello.

    Estoy bajo tratamiento debido a un cáncer de vejiga, y la mitad de doctores que me han atendido son hijos de inmigrantes ó han llegado aquí siendo niños. Y son buenos profesionales y de trato encantador. Aportan sangre nueva y talento a nuestro sistema sanitario.
    Como sociedad, no tenemos ningún motivo para ser racistas.

    Saludos

    ResponElimina
  6. La doctora del Cap que tenim la Nuri i Jo és Boliviana, la dona que ens fa l'escala és Colombiana, del Bars del costat de casa, sis són xinesos i un el de Rafi que és de Bangla Desh. Els barbers tots moros, menys un que és del pais. El de la fruiteria, el clon de Mr.Bean, és Colòmbia i la llibreria la porta una senyora equatoriana... etc etc.
    Salut.

    ResponElimina
  7. Y guste o no, son necesarios para el sistema, al menos el europeo. Necesarios. Tal como suena.
    salut

    ResponElimina
  8. Un milió en els propers deu anys, diuen els demògrafs

    ResponElimina
    Respostes
    1. Quién barría el aeropuerto de Venecia
      Quién bajaba las maletas?
      Quién atendía las taquillas?
      Quién limpiaba los wc?
      Quien llevaba el autobús desde el embarque hasta el avión?
      Quién estaba al tanto de controlar las cintas?
      Quien llevaba los autobuses?
      Ningun italiano, NIN-GU-NO...me fijé muy bien porque era una cosa que quería corroborar. Todos foráneos, mucho personal negro y mucho marroquí.
      Quién hacía de policía?,
      Italianos...tanto de la estatal como la de finanzas, como la privada. También me fijé en el detalle.

      Elimina
    2. Conclusión: A los europeos, en general, nos va más la marcha del vino, las subvenciones, ir a misa, las mujeres, ver futbol y no pegar ni golpe y luego pagar a los que llegan un 29% menos de promedio. Algún día toda esta mierda, nos caerá encima y nos pillará sin siquiera un impermeable.

      Elimina
    3. Miquel, abans dels immigrants
      Quién barría el aeropuerto de Venecia
      Quién bajaba las maletas?
      Quién atendía las taquillas?
      Quién limpiaba los wc?
      Quien llevaba el autobús desde el embarque hasta el avión?
      Quién estaba al tanto de controlar las cintas?
      Quien llevaba los autobuses?
      ... ho feien italians, el que va passar es que en nihilitzar-se i hedonitzar-se la societat.varen deixar de fer aquestes feines per que les fessin els migrants. I no en un acte de generositat, sino deixadesa de les seves funcions.

      Salut.

      Elimina
  9. als Europeus "nos va más la marcha del vino...." i als occidentals en general, tant al sud com al nord d'Amèrica,

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada