Va aquests dies el personal esvalotat amb la neu i el fred, tot plegat per no gran cosa i amb un evident excés de zel per part dels del temps i els informatius en general. Ahir el TN va durar 25 minuts més només parlant de la neu, quan ja n'havia parlat abans en Tomás Molina a 'espai terra'. Potser la culpa d'aquesta obssessió pel temps ens ve del desaparegut Antonio Castejón, i tot i que encara no se n'ha parlat, no em sorprendria que aquests fenòmens de la naturalesa d'aquests darrers dies s'associessin al canvi climàtic, del que últimament no se'n parla tant, com tampoc de la capa d'ozó.
De fet de canvi climàtic sempre n'hi ha hagut, nomès que la gent tenia altres problemes i no estaba per la labor. Quan un servidor tenia dos anys, l'any 47 va fer un novembre molt calurós, més que el de 2009 i no crec que ningú parles de canvi climàtic. I és que dins la meva ignorància (ho reconec) no tinc tan clar com sembla tenir-ho molta gent, que el canvi climàtic estigui propiciat nomes per les atzagaiades sovintejades a que estem exposant el nostre petit planeta. Els homínids, que no humans - encara – solem donar-nos més importància en general de la que tenim com a espècie, oblidant que no som més que un altre dels animals perduts que intenten sobreviure en aquesta boleta rodona que és com una agulla perduda dins un paller immens, en alguna part de l'Univers.
Som l’únic animal que ha necessitat inventar-se un déu a la seva imatge i semblança, que és l’acte de vanitat més gran que mai s’ha comés. en tot l'Univers, i ara ens volem erogar tota la responsabilitat del canvi climàtic de la terra, quan en gran part es tracte d'un procés natural que porta milions d’anys fent pel seu compte, fins i tot molt abans que nosaltres aterrèssim per aquí. Entenc que hi hem pogut ajudar una mica o un xic més, i que ho continuarem fent, no és que siguem molt primmirats en aquest sentit. per més reunions o cimeres que es facin. Però aquest catastrofisme que s’està imposant últimament, a banda d’alarmar innecessàriament a la gent de bona fe, en molts dels casos em dona la sensació que és sense massa fonament i amb foscos interessos al darrere.
No ho dic pel pol nord que és obvi s’està desglaçant, però no és la primera ni la última vegada que ho fa, forma part d’un procés natural de la pròpia Terra. No estic doncs alarmat per aquesta qüestió que a més a més, en el supòsit que la culpa fos nostra i només nostra, tampoc és que vegi als països que més contaminen, molt preocupats en deixar de fer-ho, i entre ells Espanya , tot i que ara hagim baixa't més que res perquè també ha baixa't l'activitat económica.
I malgrat pugui semblar dubtosa la sensatesa dels dirigents, un xic d’enteniment si deuen tenir en una qüestió com aquesta, si és que realment és tan greu. Al cap i a la fi, som com les rates, ens adaptem a tot, ara, el cost d'aquest canvi si que pot ser molt elevat económicament, no pel seu cost en si, sinó perqué d'una manera o altre aprofitaràn els Estats per fer-nos-ho pagar a nosaltres, de la mateixa manera que estem pagant la nostra pérdua de llibertats i intimitat per la qüestió terrorista d'Al Qaeda.
El que si s’hauria de fer, a part del cas aquest concret, és agrair als ecologistes la tasca que han fet al llarg dels últims anys, exagerant de vegades per impressionar més les consciències de la gent, però aconseguint que comenci a haver-hi lentament un certa consciencia ecològica que augmenta dia a dia i que, mica en mica ha anat quallant, potser més a nivell local que no pas Estatal, i han aconseguit per exemple que al riu Ripoll hi torni a haver-hi peixos, ànecs, granotes i fins i tot garses reials, i que sigui un plaer passejar-hi a peu o en bicicleta per la seva riba, quan fa uns anys era un autèntic femer on no hi anava ningú. Però tampoc cal obssessionar-se per aquesta qüestió de la ecología fins a extrems gairebé patológics, però aixó, la tasca dels ciutadans, o millor dit, d'una part dels ciutadans d'una part del míon, vindria a ser la lletra petita del contracte que tenim amb la Terra, i l'altra part que són els Governants són els qui no estàn massa per la labor, sobretot els païsis en creixement.
Hem avançat en aquest sentit i ho seguirem fent, no hem d'oblidar per exemple que, cinquanta anys enrere el símbol emblemàtic de Sabadell, era una silueta de les fabriques en forma de serra i les xemeneies traient fum, i ara ja no en queda ni una. No ens esverem doncs, i donem-li a aquest fet la importància que te però sense dramatitzar ni exigerar, no ens passi com amb la capa d'ozo de la que fa ja temps ni s'en parla i escoltava l'altre dia que gracies a ella, a la seva protecció es desglacava menys el pol nord. De vegades em dona la sensació que en aixó no hi ha ningú que hi entengui un borrall. El que si sorprèn és quan sento dir: salvem el planeta!, com si a aquest l'importés gaire que la platja estigui a la Barceloneta o a Castellterçol, o un bosc sigui d'ací un anys un ermot. Som si de cas nosaltres, com a espècie els amençats en la nostra supervivència, pero en cap cas el planeta.
I no oblidem, que no hi ha res que no hagi succeït abans.
En tot cas, tot acaba, també les espècies, només la vanitat ens vol fer immortals.
ResponEliminaSobre el temps, ja era petita i em sorprenia que a les converses dels grans es parles tant del tema, cada any feia més calor o més fred que mai o plovia menys que feia anys, un clàssic.
La tele ha magnificat el problema climàtic, encara més en un indret de clima tan variable com el nostre.
D'alguna cosa hem de parlar, ves.
En tot cas, em sembla clar que hi ha accions que perjudiquen el planeta. Negar-ho és, per mi, negar l'evidència. L'efecte hivernacle no és cap invenció i, des del meu més absolutament desconeixement de la matèria, no veig cap motiu per no creure aquells que ens recorden que bona part del futur del nostre planeta és a les nostres mans, depèn de les nostres accions. Act local, think global, diuen, i hi estic d'acord.
ResponEliminaA més, des que l'imbècil del Rajoy va dir que "mi primo, que de esto sabe mucho, me ha dicho que de cambio climático nada"... des d'aquell dia vaig saber, segur, que el canvi climàtic és real.
Cada dia més em nego a veure els informatius, que semblen monogràfics o del Barça, o de la neu, o de la pluja, o de ... avorreixen les pedres amb les seves "interessantíssimes" aportacions de ciutadans que diuen la seva, a Barcelona o a Sant Pau de les Oluges, sobre aquests temes. Potser una mica més de periodisme del de treballar-te de debò i a fons una notícia i una mica menys de sortir amb la carxofa i omplir temps.
ResponEliminaJoder....¡¡¡¡ esta página cada dia me gusta más....¡¡¡ Miren: es importante lo que se escribe...es lo que te atrae...Pero lo es a igual proporción lo que se contesta. Júlia, Clidice ...Ferrán...Les debo un cava...y del mío (posesivo)...Hay una palabra que ha puesto Don Francesc (ermot) ...Tengo, poseo, usufructo...(esto ya es demasiado) un pequeño reducto. De allí mí cava...L´Hermot...brut nature reserva... (cuestión solo artesanal)...Hemos de quedar...yo pongo el producto (les garantizo algo especial en cava, sin azucar, año de reserva y abono de gallina). Ustedes la compañía... Salut
ResponEliminaEs evident que la Tv dóna un relleu desmesurat i inexplicable a la cosa del clima, i que el concepte "canvi climàtic" s'usa amb alegria i poc coneixement. Amb això no vull dir que jo en sàpiga més, però hi ha evidències que semblen serioses. Un altre problema és que el "canvi climàtic" té unes implicacions econòmiques, i aquí hi ha la mare dels ous. Acceptar-lo voldria dir replantejar forme de producció i de consum, i als macrointeressos no els interessa (valgui la redundància). Des de fa un temps ha aparegut la idea de la "petjada ecològica" (ho podràs veure fàcilment) que sembla molt interessant per a mesurar el nostre impacte en un planeta que no pot assumir la nostra enorme capacitat destructiva. I en això devem estar tots d'acord: de forma accelerada anem embrutant, destruint i esgotant la natura fins que no en quedi res. És la lògica del capitalisme, que funciona exactament igual que la ment d'un nen egoïsta i irresponsable.
ResponEliminaEl problema seriós no el tindrem nosaltres, sinó els nostres fills o a tot estirar els nostres néts. Caldria pensar una mica en això, en el món que els deixem i si serà un lloc agradable o digne. Jo diria que aquest és el tema de veritat, i la resta potser són materials de tertúlia.
Júlia, la cosa del temps a casa nostra es gairebé obssessiva.
ResponEliminaFerran, ja sé que hi ha accions que perjudiquen al planeta, accions que es seguiran fent perquè tenen molt a veure amb ls paisos desenvolupats i encara més els que estàn en creixement com la Xina, que es passen l'ecologia pel folre. Pero al que em vull referir, és que de canvi climàtic ja n'hi havia abans de nosaltres i n'hi haurà sense nosaltres.
ResponEliminaClidice: és que lo dels TN dona per més d'un post, del nivell tan baix i banal en que han caigut
ResponEliminahaurem de pensar en acceptar en aquesta convidada Miquel, quan faci menys fred però.
ResponEliminaestic amb tu Lluís, costaria tants diners reduïr els nivells de contaminació que cap país mprendrà les mesures pertinents, i mira, nosaltres poc deixarem als qui venen darrere nostre, en aquest sentit no ens hem pas de culpabil·litzar. Hauràn de tirar amb el món que es trobin, i potser ho faràn millor.
ResponElimina*Seguint el comentari de la Clídice..
ResponEliminaSegurament el que diré ara són tòpics però són certs:
Analitzar el paper dels informatius sempre és un tema interesant sobretot perquè el més recomenable no és mirar el mateix informatiu per adonar-te que la informació o desinformació és molt diferent. I és preocupant com es barreja reportatge, amb informació i opinió. Bé, com exemple, caldrà veure ara que el Zaplana, diuen, que serà el nou amo de la RTVE si canviarà la línia informativa d'aquest ens, francament de lo més correcte que hi hagut a l'EStat Espanyol si ho comparem amb altres mitjans estatals. Si el Piqueras parlés del canvi climàtic diria "!horripilante, asombroso, escalofriante...el hielo artico se funde de forma alarmante i un frío siberiano golpea sin cesar en la Península!"
Determinada premsa gratuïta també sovint té delicte...gairebé abans d'ahir portada diari Què: "La península Sibérica"
Uauau el periodista s'hi va matar molt amb l'associació d'idees que és aquell típic joc de paraules que trobes en alguns mitjans que es per escanyar el periodista o redactor. Que per cert si vull riure entro al web de Mundotoday, o collonades o al Jueves i almenys tenen més gràcia.
(Dites aquestes coses, perdoneu les obvietats només caldria adjuntar-hi els diferents posts que en Puigcarbó ha dedicat al tema de si cal comprar la premsa diària o no.)
**********
Amb això no vull desdramatitzar el tema del canvi climàtic que és un tema que cal prendre seriosament, sense alarmisme apocalíptics, però cal prendre molt seriosament.
Gabriel, es que ja no queden periodistes, els actuals són ens abstractes, experts en copiar pegar o posar la carxofa davant del polític de torn pel ha dit, han contestat. Ni ha telenoticies d'autor, ni progranes de radio d'autor, i queden pocs comentaris d'autor als diaris.
ResponElimina