La marihuana com a revulsiu econòmic d'un petit municipi agrícola de secà de la Ribera d'Ebre que viu ofegat per la crisi. L'Ajuntament de Rasquera ha vist en el conreu de cànnabis a càrrec de l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) una sortida a l'asfíxia econòmica i als índexs d'atur disparats. Amb aquest objectiu, el ple ha aprovat un contracte privat amb l'entitat per acollir al terme municipal una plantació destinada a l'autoconsum dels seus associats. L'alcalde, el republicà Bernat Pellisa, ha destacat que el projecte, que s'empara jurídicament en la no-penalització de l'autoconsum, reportarà uns 1,3 milions d'euros en dos anys, així com la creació d'uns 40 llocs de treball. Pellisa i el seu equip de govern (ERC) treballaven des de fa temps amb la idea, a la qual fa set mesos que van començar a donar forma concreta juntament amb l'ABCDA, una entitat que aplega 4.500 socis. Aquest dimecres a la nit han portat en un ple amb l'assistència d'uns 300 veïns la seva concreció legal i política. Els tres regidors de CiU a l'oposició han votat en contra perquè en qüestionen la legalitat i la viabilitat econòmica.

El consistori disposa d'un informe tècnic i jurídic que avala el projecte. "Existeix una jurisprudència consolidada al respecte", ha assegurat l'advocat Oriol Casals, un dels autors de l'estudi, segons el qual el "conreu per autoconsum no és constitutiu de delicte". El lletrat, però, ha admès que es tracta d'un tema "delicat" que requereix anàlisis cas per cas davant el zel de les autoritats.

Sincerament, a mi no em sembla malament, al cap i a la fi a molts llocs d'Espanya i de la resta del món es cultiva tabac per fer cigarretes i ningú els penalitza per fer-ho. Ho dic , perquè es veu que si els de Rasquera venguessin marihuana a alrres que no fossin els de ABCDA, els podrien acusar d'atemptar contra la salud pública, que ves no fos la salud pùbica que és on tenen el cervell enganxat els nostres poc il·lustres governants, que per aquesta regla de tres, fa temps haurien d'haver prohibit, pel mateix motiu, les plantacions i comercialirzaciuó del tabac. En el fons, del que es tracte és que d'aquí el Govern no en pot sucar i en canvi del tabac en treu gairebé tres bilions de pessetes annuals. És el que té el viure en una societat hipócrita i idiota amb governants encara més hipócrites i idiotes que els mateixos que inxeplicablement els han votat en la cosa aquesta de la dita democràcia. Només he fumat un porro en tota la meva vida i d'això fa ja molts anys, però em venen ganes de tornar-ho a provar. Vaig a mirar per on cau Rasquera.