En l' homenot que Josep Pla va escriure sobre Salvador Espriu s'hi podia llegir: "Els esforços que ha d'haver fet Espriu perquè ningú no el llegís han d'haver estat extraordinaris". Fa referència a la primera etapa de l'escriptor, la que arrenca amb El doctor Rip a l'any 31 i es tanca amb Letizia i altres proses al 193), abans que la victòria franquista liquidés tota expressió en llengua catalana.
Enguany es celebra el centenari del naixement del poeta de Sinera, possiblement l'ùnic poeta que feia fila de tot menys de poeta, hom el veu de comptable o de caixer o escribent en una sucursal de la Caixa, però no escribint poesia, potser perquè no hi un arquètip de poeta, o possiblement perquè un mateix no sap que és poeta, i fins i tot sovint no ho saben ni els altres. Ell si era conscient que era poeta i prou s'en va cuitar d'abonar la terra que tant estimava deixant-no's un llegat que cal rememorar i preservar.
Espriu era poeta, i dels que es pot escriure el seu nom amb majúscules, però n'oblidem d'altres del seu temps que també ho eren, i que fins i tot varen traduïr Rilke. Com se sol dir i més en un país autista i caínita com el noste: val més caure en gracia que ser graciós.
Espriu era poeta, i dels que es pot escriure el seu nom amb majúscules, però n'oblidem d'altres del seu temps que també ho eren, i que fins i tot varen traduïr Rilke. Com se sol dir i més en un país autista i caínita com el noste: val més caure en gracia que ser graciós.
Que hi ha menys poètic en la foto, que l'homenet que no homenot amb ulleres que distorsiona tot el paisatge, potser és per aixó que no m'agrada retratar persones, espatllen la poesia natural de la naturalesa. Dit aixó, l'homenet amb ulleres i fila de comptable o escribent de la Caixa era poeta, un gran poeta ... que cal no oblidar, si no us sap greu...
assaig de càntic en el temple
assaig de càntic en el temple
Oh, que cansat estic de la meva
covarda, vella, tan salvatge terra,
i com m'agradaria d'allunyar-me'n,
nord enllà,
on diuen que la gent és neta
i noble, culta, rica, lliure,
desvetllada i feliç!
Aleshores, a la congregació, els germans dirien
desaprovant: "Com l'ocell que deixa el niu,
així l'home que se'n va del seu indret",
mentre jo, ja ben lluny, em riuria
de la llei i de l'antiga saviesa
d'aquest meu àrid poble.
Però no he de seguir mai el meu somni
i em quedaré aquí fins a la mort.
Car sóc també molt covard i salvatge
i estimo a més amb un
desesperat dolor
aquesta meva pobra,
bruta, trista, dissortada pàtria.
Salvador Espriu
chapeau ¡
ResponEliminaN'he llegit coses disperses i sí, el tinc per un gran poeta. No només poemes, però, també relats i teatre. Tot i que com el Vila-Matas no crec en les xifres rodones, aquest any aprofitarem el rebombori per fer una aproximació més rigurosa a la seva figura. Però sí, els poemes que n'he llegit m'han fet sempre pensar que és un gran poeta.
ResponEliminaSobre l'aspecte dels poetes. em queda a la memòria la sorpresa de la primera vegada que vaig veure l'"homenet" Vicent A. Estellés recitant a l'Ateneu: No hi havia a València dos amants com nosaltres.... Jo era encara molt jove, és clar, i tenia la meva pròpia iconografia dels amants.
ResponEliminaEstaria amb Vila Matas Ramón, en general no seria de celebrar efemèrides ni res en general, però Espriu és una patum i enguany toca.
ResponEliminaFrancesc, jo penso, que s’hauria de conèixer i reconèixer l’obra de Salvador Espriu, un dels grans de la nostra literatura, que –tot i que voldria equivocar-me– crec que passa massa de puntetes per les nostres escoles i instituts.
ResponEliminaes dels pocs poetes reconeguts a casa nostra Josep, altres estàn molt més oblidats. Deu ser que no sóc jo molt de centenaris de ningú, però no em sembla pas que no sigui un bon poeta Espriu, malgrat fer fila de comptable o escribent, acompanyat de molta mala llet, diuen.
ResponEliminaés cert Miquel, Estellés no era precisament un sex symbol u objecte eròtic, però ai las, les aparences encara que Fuster deia que no, a a vegades enganyen. S'ha de dir que no sabem (almenys jo) l'aspecte de l'amant d'Estellés.
ResponEliminaAnònim ha dit...
ResponEliminaVaig conèixer el poeta de molt jovenet, un dia que vaig acompanyar el meu pare, que li cobrava una petita contribució per a una causa patriòtica. Recordo un individu gasiu i mesquí, gairebé penós i lamentable, que em feia preguntes de tema sexual com un obsès. Em va semblar que aquell home no sabia fer-se ni un ou ferrat, i crec que no m'equivovo.
Com a poeta em sembla un autor sobrevalorat, i coma dramaturg un autor d'esborranys. Això si, deuria saber al lloc on li calia n l moment oportú. Crec que en Terenci Moix el retrata com cal a "El sexe del àngels".
Lluís Bosch
No conozco al autor, yo me quedo con esto:
ResponEliminaCom se sol dir i més en un país autista i caínita com el noste: val més caure en gracia que ser graciós.
Es un mal endémico como la corrupcion