.

CORRUPCIÓ DE MENORS


L'aforisme que he posat avui de Joan Fuster, és d'aquells que contenen una certesa irrefutable:

¿Corrupció de menors? Probablement, fins que un menor no siga degudament corromput no esdevindrà adult.

A tall d'inventari, un exemple: Estava l'altre dia el meu nét de cinc anys amb el seu pare a la fruiteria on treballa, és d'aquestes franquícies que ara s'han posat de moda on venen un eufemisme de fruita, insípida i inodora, però és el que hi ha.
Com s'acostava l'hora de tancar i els quedava poc julivert, el meu gendre va dir a la seva companya: guardarem el julivert per aquella senyora que el ve a buscar a última hora, i si ve algú altre li direm que s'ha acabat.
En aquestes que es presenta al moment una senyora a comprar i demana si hi ha julivert, i el meu gendre li diu que s'ha acabat, i aleshores salta el Roberto (el meu nét) i diu: Papa, sí que n'hi ha de julivert, l'acabes de guardar a dins.

Ara, fes-li entendre al nen que no ha de dir mentides. I així és com eduquem als nostres fills, ensenyant-els-hi, i inculcant-els-hi tots els nostres errors i mancances del dia a dia.
 

9 comentaris:

 1. Ostres..
  és una bona reflexió...
  ostres....ostres....

  ResponElimina
 2. Francesc, els nens no menteixen. Som nosaltres qui els ensenyem a fer-ho. I si podem fer-ho amb mala llet, millor que millor. A vegades no, clar. El cas de la teu nét jo ho he vist també en altres nens, no de 5 anys però 6 o 7 segur.
  Un 10 per el nano, i ho sento molt per el pare, de debò.

  ResponElimina
 3. Jamás mentir al frente de los hijos.

  ResponElimina
 4. De vegades és molt complicat passar de l'anècdota a la teoria social o a la pedagogia... hi ha mentides i mentides, i de vegades la societat funciona perquè funcionen les mentides socials. Com en aquest cas, en què la mentida respòn a una intenció "bona" i justificada.
  La mentida es complica quan incorpora una mala intenció. Com per exemple quan el Junqueras ens diu que Europa ens acollirà amb els braços oberts, i alhora aprova que el Mas-Colell es vengui baratos els actius sanitaris de la Generalitat: en aquest cas la mentida incorpora un grau de filldeputesa extrema. Ho expliquen millor aquí: http://angelsmcastells.com/2013/11/06/republica-catalana-versatil-y-business-friendly/

  ResponElimina
 5. Josep, d'això es tracte, els anem ensenyant a mentir, a ser hipócrites, falsos.... s'en diu formar-los per fer-los homes de bé. De fet, potser ha de ser aixì, imagina't que tothom dies la veritat de tot el que pensa a tothom, acabariem a hosties.

  ResponElimina
 6. lo notan Isabel. Si les mientes lo notan.

  ResponElimina
 7. no em barrejis la mainada amb la xusma política Lluís, aquests segons menteixen per reial decret i va en el seu ADN mentir, manyuclar i manioular constantment.

  ResponElimina
 8. Eso es porque el perejil no es del niño...

  ResponElimina
 9. ahí les ha dado, los niños son egoístas per se, no hace falta enseñárselo.

  ResponElimina