La subhasta d'ahir de les elèctriques dispara el preu de la factura elèctrica · El Ministeri demana una investigació per aclarir si hi ha hagut alguna manipulació El preu del rebut de la llum s'encarirà el mes de gener més d'un 11%. La subhasta que fixa la part liberalitzada de la tarifa, que s'ha fet avui i que es basa en el preu de l'energia, ha augmentat un 26,5% i ha tingut un impacte en el preu de la llum del 10,5%. A aquest increment se li ha d'afegir un percentatge que pot arribar al 2% i que és el que fixa el govern espanyol. Això implicarà un increment final d'entre l'11% i el 13%. 


El Ministre Soria feia cara d'esmaperdut davant la informació, només li faltava dir: me n'he assabentat per la premsa. Deia ahir que ho investigarà la comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) per què esbrini si aquesta subhasta va ser legal o van haver-hi trampes - santa innocència -. Sembla clar que aquí del que es tracta és d'un pols al Govern de les elèctriques: tu no ens pagues els 3.600 milions que ens havies de compensar, però no et preocupis, apujarem la llum un 11% i ja ens ho anirem cobrant. 

En un vell país ineficient, quelcom així com Espanya entre dues guerres - civils - passen aquestes coses i de molt pitjors com gentusa que s'envia mails compromesos a dojo. En un 'país eficient, la situació de les elèctriques seria una altra i no haurien estat capaços de fer el que varen fer ahir, o possiblement el Govern ja les hauria nacionalitzat, aspecte indesitjable aquí, encara seria pitjor el remei que la malaltia. 

Com estem en pla mesell i entomem amb tot, doncs au!, a partir del gener a pagar més o a comprar-nos un braser com els nostres avis i els que tinguin llar de foc al bosc a buscar llenya per cremar, així els boscos estaran més nets.