A Ernest Lluch, quan va ser ministre de Sanitat, els funcionaris li varen posar el sobrenom de 'l'abominable home de les 8'. Es veu que el primer dia que es va presentar al Ministeri com a nou titular, a les vuit en punt, ni tan sols havien obert les portes. La seva manera de ser de persona treballadora i matinera li va permetre en molt poc temps deixar empremta en el sistema espanyol de salut al consagrar el dret universal a l'assistència sanitària i desvincular-la de la cotització a la Seguretat Social.

Ernest Lluch pertanyia a una espècie malauradament extingida, 'els socialistes de Catalunya'. Ernest Lluch va ser assasinat per ETA al parquing de casa seva el 20 de Novembre de l'any, 2000, diuen que l'ùltima persona que va parlar amb ell i que l'acompanyava cada dia, va ser en Lluís Foix. 
Compte amb els pseudo-homenatges a ETA com el d'avui, emmascarats  sota paraules com drests humans, pau i llibertat. Aquests demòcrates amants de les llibertats varen assasinar a més de 800 ciutadans espanyols, i entre ells a Ernest Lluch. Cal no oblidar-ho.

Ho recordo perfectament, com si fos ara mateix: eren les sis menys cinc del matí quan en engegar la radio del cotxe me’n vaig assabentar. Recordo també com si fos ahir les paraules de Gemma Nierga demanant diàleg en acabar la gran manifestació de Barcelona, i li varen fer cas, llevat dels de sempre que la varen criticar en aquell moment i han posat totes les travetes que han pogut al procés de diàleg amb la banda terrorista.

Són ells, els mesquins, els miserables, els que ho anteposen tot i als que els hi val tot amb tal d’assolir el poder. No era pas d’aquests l'Ernest Lluch, per aixó el van matar. Ell parlava de diàleg, de compromís, de generositat i aixó a banda i banda del conflicte hi ha una sèrie de sinistres personatges que no els interessava ni els interessa a hores d’ara, gens.

Veig sovint el petit homenatge a la memòria de l’Ernest Lluch en forma de placa al Parc Catalunya de Sabadell, estava sol sota un arbre, però després el varen encerclar i al seu costat hi ha un parc infantil per a la mainada, amb tirolina inclosa. Potser algun dia un nen preguntarà al seu pare o mare, qui era aquest senyor, espero se’n recordin i els hi expliquin que hi ha gent que perd la vida per cercar la pau i l'entesa entre els pobles.
Un destacat dirigent abertzale va dir anys després que l'assassinat de Lluch habia estat un error, el reconeixement d'aquest error arribava, massa anys tard.