Casa Sendra deixarà de produir llonganisses. L’empresa vigatana, que ha elaborat llonganisses de manera artesanal durant 165 anys i que té nombrosos reconeixements internacionals, mantindrà les vendes fins que s’acabin les reserves. Llavors, a principis d'estiu aproximadament, tancarà portes.
Així ho ha decidit el seu propietari, Pau Arboix, de 71 anys, després que dijous passat se li notifiqués la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on es donava la raó al Departament d’Agricultura en el seu litigi amb Casa Sendra, que a partir d'ara no podrà etiquetar els seus productes amb el nom “Llonganissa de Vic” perquè no està inscrit dins l'Indicació Geogràfica Protegida (IGP) amb aquesta catalogació.
A més, el jutge li ha posat una multa de 30.000 euros per utilitzar aquesta distinció.
Arboix ja ha comunicat la decisió a la desena de treballadors que té l’empresa. No hi ha marxa enrere. “Li han fet mal a la seva dignitat”, explicaven aquest matí fonts de la firma.
Un litigi de nou anys
La sentència del TSJC posa punt i final a un llarg litigi judicial que s’ha allargat durant nou anys. Arboix no ha volgut entrar mai a formar part de la IGP Llonganissa de Vic per una qüestió de barems de qualitat. Casa Sendra ha elaborat sempre la seva llonganissa només amb carn, sal i pebre. La IGP, en canvi, permet l'ús de nitrits, una pràctica que Arboix considera que desprestigia el producte.
En un primer moment, l'empresari va ser sancionat amb 32.000 euros per utilitzar el qualificatiu “Llonganissa de Vic” sense que Casa Sendra estigués inscrita a la IGP promoguda per la Generalitat. Arboix va decidir portar al cas als tribunals.
En una sentència posterior se li va donar la raó. La resolució del jutge deia que aquells productors que, acomplint els requisits geogràfics o de producte, no volguessin pertànyer a la IGP podien utilitzar el terme “Llonganissa de Vic”. En síntesi, la sentència fonamentava que l’Administració pública pretenia "coactivament" imposar la marca IGP a Pau Arboix.
El Departament d’Agricultura va presentar recurs a la sentència. Un recurs que, finalment, ara s’ha resolt favorablement a la Generalitat. La sentència és ferma. El tancament de l'empresa sembla que també.
I seria interessant saber, a banda de nitrits que més hi posen de conservants, potser algun dels meravellosos E-300...
M'explicava fa temps un importante productor d'espetecs, que els conservants que es posaven als embotits, en general eren cancèrigens, que ell no n'hi posava, però que no ho denunciava pequè a banda dels altres l'acabaria perjudicat ell.
Em deia també que els cadàvers tardaven més a descomposar-se degut a la quantitat gran de conservants que absorvim en general i no nomès dels embotits.
I ara resulta que l'ùnic perjudicat és Pau Arboix que no hi posa a la seva llonganissa de Vic, el que s'hi ha posat de sempre: carn, sal i pebre.
Conozco la casa y la persona.
ResponEliminaEs la primera noticia y dentro de un rato voy a telefonear a una persona que vive en Taradell y trata con él.
Este señor siempre ha trabajado con magras primera, o sea, de lo mejor.
Hay varios tipos. (Magras extra, primera, segunda, magro simplemente, plancha, brizna, Ganyot y Becon.
Evidentemente los precios varían según la calidad, y no poco.
Me consta que jamás ha trabajado con colorantes, lo se seguro porque en la zona (Vic, Taradell, Olot, Manlleu, Tona...)nos conocíamos todos y yo he estado llevando el personal del segundo matadero más grande de Vic, que a la postre lo es de Catalunya.
Los gobernantes revientan la industria artesana, que es lo que es esta empresa y son tan idiotas, que si VIC tiene nombre es debido a las empresas como la de este señor, que no pone MIERDA en los embutidos.
Los E, TODOS los E, son cancerígenos, si CANCERÍGENOS, y eso lo saben todos los químicos de las empresas en el departamento de calidad y comprobación del producto. Y sin embargo esa mierda está permitida, lo mismo que ponerle según que cosas a los embutidos que aquí no voy a nombrar, para que se aguanten más.
Nuestro Departament de Agricultura solo tiene "agri" , porque cultura nada y solo se basan en protocolos de la mierda del MC, porque solo quiere exportar bajo parámetros exteriores.
Plega la mejor casa de llonganisses, de eso podemos estar seguros.
Cada vegada que col·laborava amb el club de lectura de la biblioteca Triadú de Vic em "pagaven" amb una magnífica culara de Can Sendra. Em temo que aquesta sentència significarà de retruc la mort del club de lectura com el coneixia.
ResponEliminaCon Miquel más de una vez hemos comentado quien es cada uno, y nombrando los pueblos aun se deja uno. Avinyò.
ResponEliminaQuizás han cogido la cosa al pie de la letra, no entiendo de leyes, pero que los embutidos de Can Sendra son los mejores esto no tiene discusión.
Avinyo, que por cierto,tiene el género fresco, también llamado así mejor es el mejor de toda la comarca.
ResponEliminaEl secreto es que cuando matan inmediatamente deshacen, o sea lo hacen en caliente y después de deshecho lo llevan a cámara de frio. Eso hace que el género no deje agua en el mostrador y no sucarrime en el taulell.
Las normas europeas, que son una "m" hablando en plata, te obliga a matar e inmediatamente a pasar por frío el canal entero, y después deshacer, cuando el género está frío. Eso NO es bueno para el género, porque hace que se contraiga y después en el taullel cuando coge temperatura de mesa, se expande y dilata y allí es cuando empieza a dejar el agua que vemos.
salut
Miquel, crec recordar que l'E-330 que anava als millorants panaris el varen treure perquè era molt cancerígen.
ResponEliminaAllau, ves que ara no et donin un espetec de Can Tarradellas.
ResponEliminaJosep, en aquesta deria que tenen els Governs per controlar-ho tot, cometen autèntiques bestieses.
ResponEliminaMiquel, diuen tambè que si els bens es maten a la manera dels musulmans, o sia, deixant-los dessagnar (de cara a la Meca) la carn és molt més bona.
ResponEliminaYo se de alguna empresa que al jamón dulce le inyectan con 6 agujas hipodérmicas agua con sal cuando van saliendo de la cadena, eso hace que coja peso...Y no pocas aprovechan hasta las UÑAS del cerdo para frankfurt pues todo se machaca y se trincha...Y de otra para el choped, que invento el envoltorio de metal, porque de tan malo se deshacía y así quedaba compacto para cortar a máquina....
ResponEliminay eso lleva todos los E del mundo
Y si el E 330 es altamente cancerígeno FRANCESC..y se sigue poniendo, como el metabisulfito (azufre líquido en valencia 7) para el aclaramiento y reactivador de la carne ...
estos son tan burros, tan burros que no saben ni los productos que llevan.
Los directores de los departamentos están puestos a dedo, como todo, y solo saben de protocolos...
Se nos va el mejor fabricante de llonganisses....y 12 familias al paro.
Viva el Departament d´Agrianalfabetoscultura.
Miquel, i el 'chorizo' que l'injecten cola vegetal perquè s'assequi més aviat.
ResponEliminaAdemás es una cabronada, porque si contamos los 165 años nos podemos preguntar quien "inventó" la longaniza de Vic sin querer hacerlo. Ellos ya eran de allí.
ResponElimina