"Marc August Muntanya és un pastor de Riudaura que s'ha decidit a ampliar al seu ramat de xais... Vol comprar cabres per tal de poder produir formatges. Les que donen més llet són les Alpines i les Saanen, totes dues molt presents a França. La suma del cost... del bestiar i el transport fins a la Garrotxa calcula que ronda als 1.200 euros i per això ha demanat micromecenes. "Com que no sobra l'espai i no puc mantenir un ramat molt gran anant a pasturar a fora, busco cabres que aportin una quantitat de llet important, mantenint la qualitat, i la rusticitat", explica Muntanya a la pàgina de Verkami. El projecte ja ha recaptat una tercera part de la inversió que necessita. Com a recompenses ofereix una visita al corral, un formatge i fins i tot un taller d'elaboració de formatges, depenent de quina sigui l'aportació. En Marc August des del primer moment ha demostrat que és un pastor del segle XXI. Els seu ramat de xais tenen un compte a Twitter (@elsxais) que supera els 1.200 seguidors. De fet, els segueixen més gent que al propi pastor. El seu corral està equipat amb les últimes tecnologies." 

Aquesta noticia, m'ha recordat una companya de feina de la meva dona. Ella i el seu marit es varen quedar sense feina (d'aixó en fa ja uns vint anys), aleshores varen capitalitzar l'atur i se'n varen anar amb la canalla encara menuts a un poble del pirineu a fer vida de pagés. Varen llogar una casa i comprar unas quantes cabres. La idea era fer formatge i vendre'l als visitants del poble els caps de setmana. Però la cosa no va acabar de anar bé; les cabres que eren de Córdova amb el fred de l'hivern se'ls posàven morades i fins i tot tremolaven, i el formatge que feia ella, el primer dia el varen donar a probar al gat que es va passar tres dies amb descomposició estomacal i no va haver-hi manera que mai més els provés, ni el gat ni ells. 

En resum, que l'aventura bucólico-camperola va durar un any, al termini del qual varen tornar a Sabadell, i és que la vida del camp no és gens fàcil, al contrari, és dura, molt dura.