L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha afirmat que la vaga convocada pels treballadors del metro per avui i dimecres, en plena celebració del Mobile World Congress (MWC), és absolutament legítima, encara que considera que “no és proporcional” que el comitè d'empresa hagi abandonat les negociacions després que la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) presentés ahir una proposta d'última hora en què es posava sobre la taula “material suficient” per desconvocar l'aturada. Colau ha advertit que l'ajuntament “no pot anar més enllà” en les seves concessions a la plantilla, que està negociant el conveni col·lectiu.

L'alcaldessa ha fet aquestes declaracions hores després que els treballadors del metro donessin per trencades les negociacions, al considerar que les últimes ofertes de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), presentades ahir, eren insuficients. “Des de l'ajuntament s'ha fet el màxim possible”, ha insistit Colau, que, malgrat l'últim cop de porta donat pels treballadors, afirma que el consistori continuarà disposat a negociar per evitar els dos dies de vaga encara que sigui en l'últim minut.

No se si s'han adonat els senyors vaguistes que a qui més perjudiquen es als ciutadans, als barcelonins que van a treballar, o a l'escola, no als del MWC (els rics no van en metro), i és que les vagues a dia d'avui, només les fan els funcionaris que tenen la feina i el sou assegurats. Els haurien d'escarmentar d'una punyetera vegada, a veure si entraven en raó i deixàven de perjudicar als ciutadans.

Francament, el dret a la vaga no pot ser un xantatge abusiu, aprofitant la urgència de l'Ajuntament per evitar-la, máxime quan la presidenta de TMB revela que el sou mitjà de la plantilla és d'uns 36.000 euros l'any, que no està malament, els ofereixen un augment de 360 euros anuals (a mi m'han apujat de 60€ anuals la pensió). I és que aquesta vaga, que ja és un clàssic del xantatge pur i dur d'aquests treballadors molt més privilegiats que els altres. Ha fet bé de plantar-se l'alcaldessa i no cedir a aquests xantatge, cosa que no havia fet cap alcalde anterior, encara que el que em pregunto és quina hauria estat la seva postura, la seva reacció d'haver estat a la oposició.